Напишете дума/думи за търсене

“Т2 Трейнспотинг” - “перверзно неустоимия” хит на Дани Бойл

"Веднага щом обух маратонките Адидас, се успокоих. Защото аз съм Рентън и Рентън е аз.”

Това признава актьорът Юън Макгрегър, който не крие, че бил адски изнервен от факта, че отново ще играе в дългоочакваното продължение на култовия филм на Дани Бойл “Трейнспотинг” от 1996 г..

“Т2. Трейнспотинг” се включи в напредварата за “Златна мечка” в основната програма на фестивала Берлинаре. Режисьорът Дани Бойл коментира в Берлин, че филмът е колкото продължение, толкова е и нещо ново. Там на червения килим с обаятелното си присъствие блестеше сред звездния тим от лентата и българката Анжела Недялкова.

Няма как да се отрече, че благодарение на нея у нас значително се разпали интересът към продукцията дори за тези, които не са запалени киномани и не са гледали емблематичното творение на Дани Бойл отпреди двайсет години.

Младата актриса предизвика фурор с участието си във филма, в който има ключовата роля на Ники - 25-годишната студентка по кино, която работи в салон за масажи, но бива склонена да снима домашно порно от другите герои във филма.

И така нашето момиче се озовава в едно легло с звездата Юън Макгрегър под зорките наставления на носителя на “Оскар” Дани Бойл.

Пред камерата се завръщат отново и Джони Лий Милър в образа на Сик Бой, Юън Бремнър с превъплъщанието си в Спъд и Робърт Карлайл като Бегби.

Надали може да изненадаме с детайли около лентата посветените в значението на някогашния кинофеномен, потупал по рамото социалните аутсайдери на времето си. Със сигурност обаче и за тях и за останалите незапознати с историята ще е любопитен начинът, по който се намесваме и ние в нея.

Всичко започва с пълен провал. Или поне така Анжела

описва своята първа

среща с Дани Бойл.

Харизматичната българка все още недоумява как известният режисьор се е решил да й даде втори шанс, след като тя си забравила текста, когато се явила пред него. Но кой не би я оправдал, щом чуе предисторията. Анжела, която няма актьорско образование, хванала полет за Лондон след две седмици нощни снимки на сериала “Връзки”. В същото време била под ужасно напрежение, защото именно тогава за първи път имала възможност да се запознае със своя баща, когото дотогава никога не е срещала. И това изобщо не е страница от някой оригинален сценарий, а

съвсем действително

късче от реалността.

Така в особено емоционално състояние, преуморена и недоспала, Анжела се представя пред Дани Бойл и си забравя текста. За щастие нейната харизма е достатъчно силна, за да впечатли режисьора, който решава, че нейното “силно присъствие” само по себе си заслужава доверие.

В крайна сметка българката става част от голямото завръщане към света на един от най-големите британски кинохитове на XX век.

Именно с “Трейнспотинг” през 1996 г. Дани Бойл прави сериозна заявка за присъствието си сред големите мъже в света на седмото изкуство. Скоро след премиерата си филмът е наречен от New York Times “перверзно неустоим”, а персонажите му - “забавни, остроумни, добре изиграни и запомнящи се”.

Печалбите са красноречиви, а критиците - впечатлени. Продукцията заработва 16 милиона долара в американския бокс офис, а сценарият е номиниран за “Оскар”.

Летвата определено е вдигната пред настоящата част II, заради което всички участници в нея били доста развълнувани.

Сценарият на "Т2 Трейнспотинг" е дело на Джон Ходж и Ървин Уелш, чийто едноименен роман захранва още първия филм.

“Мислех си защо, по дяволите, плача? Но целият екип и актьори бяхме много емоционални. Дани го усети. Двамата Юън го усетиха. Джони също. Всички почувствахме истинска емоционална връзка с тези герои и този свят. Никога преди не съм плакал, докато чета сценарий!”, признава актьорът Робърт Карлайл.

Колегата му Юън Макрегър е притеснен от новото предизвикателство, но открива, че никак не е трудно отново да осъществи връзката със своя култов персонаж от лентата.

“Не бях виждал Дани толкова години. И сега Рентън се завръща, както и аз с него. Има много паралели между нас двамата. Нямаше какво да търся - той си беше там. Като него и аз не съм живял в Шотландия, откакто станах на 17”, споделя Макрегър.

След две десетилетия актьорът се преобразява отново в Рентън, който след всичките тези години се завръща в единственото място, което може да нарече свой дом. Преди време яко е прецакал приятелите си и си е тръгнал, а сега ще опита да им се реваншира. Всичко

се е променило и някак е останало същото.

Редом до старите познайници го очакват скръбта, загубата, радостта, омразата, любовта, копнежът, страхът, разкаянието, диаморфинът, самоомразата и смъртната опасност.

“Всичко е много по-интересно, защото се случва две десетилетия по-късно. Когато говорим за кино, десет години по-рано е като преди няколко дни. И ние се надяваме, че няма да се получи така, че филм от 2017 г. да носи атмосферата на филм от 1996”, коментира продуцентът Андрю Макдоналд.

Саундтракът на продукцията е не по-малко емблематичен от познатите муцуни на героите, като в него звучат парчета на “Иги Поп”, “Ъндъруърлд”, “Продиджи”, “Куин”, “Блонди” и редица други знакови имена.

Премиерата на “Т2 Трейнспотинг” у нас е на 17 февруари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X