Напишете дума/думи за търсене

Милош Форман променил героя в "Коса" заради Джон Савидж (снимки)

Милош Форман променил героя в "Коса" заради Джон Савидж. Това разказа днес пред репортери актьорът, който е специален гост на 21-ия "София филм фест" (СФФ), съобщи БТА.

Тази вечер на официалното откриване на фестивала в зала 1 на НДК Джон Савидж ще получи Наградата на София за приноса си в киноизкуството. На церемонията отличието ще бъде връчено и на Стоянка Мутафова.

"Милош ме беше гледал в "American Buffalo" на Дейвид Мамет на Бродуей, обядвахме заедно, говорехме си. Аз му казах, че много харесвам чешките му филми. Той ме взе на прослушванията за "Коса", а после попита мога ли да пея. Казах, че мога опера и му демонстрирах", разказа Джон Савижд и запя на пресконференцията, за да илюстрира случката. Форман му предложил ролята, но актьорът отказал, защото героят бил рокаджия. Казал, че не може да играе хипи. Тогава режисьорът леко променил Клод - превърнал го в младеж, който идва от провинцията и съпреживява тогавашните вълнения в обществото, свързани със съпротивата срещу войната във Виетнам, саможертвата, борбата за граждански права.

Тази вечер на официалното откриване на фестивала в зала 1 на НДК Джон Савидж ще получи Наградата на София за приноса си в киноизкуството. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Тази вечер на официалното откриване на фестивала в зала 1 на НДК Джон Савидж ще получи Наградата на София за приноса си в киноизкуството. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Така стигнахме до младите хора по целия свят, които се обединяваха от подобни каузи, каза Джон Савидж.

Той е сигурен, че Бог до днес вярва в Клод. Актьорът досега си пее тази песен от филма поне веднъж на ден. Той "призна" това в отговор на въпрос - перифраза на стих от нея: "Аз вярвам в Бог, Бог вярва в Клод".

Актьорът е благодарен за щастието да работи много и да пътува по целия свят - има над 200 роли, а през тази година името му е свързано с повече от 20 филма - на различен етап или предстоящи, по думите на директора на СФФ Стефан Китанов. Той благодари на Джон Савидж и съпругата му - актрисата Бланка Бланко, която също има много ангажименти, че са успели да отделят пет дена за фестивала.

Работата ме среща с различни хора и навсякъде участвам в създаването на общности. Това обединение засилва общата ни енергия, на всички хора по света, и увеличава шансовете ни да променим нещата, защото проблемите навсякъде са сходни. В началото може промените да са малки, но и те си струват, убеден е Савидж. Той вярва, че изкуството може да има значителен принос за това, както Нелсън Мандела е вярвал в ролята на спорта.

За артиста Америка е велика именно с богатството си от култури, езици, етноси.

Една трета от американците говорят испански, а новият президент иска да ги изпращаме "вкъщи". Сър, къде е това "вкъщи"? - попита риторично актьорът.

Важно е да си образован, за да можеш да служиш на другите - това не попада на първите страници на вестниците, но то е същността на живота, смисълът, любовта, смята Джон Савидж.

Извън многобройните си филмови, театрални и телевизионни роли, той се изявява също като продуцент и композитор.

На СФФ ще представи три филма, в които играе. Най-новият е "Завръщане" (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич - за човек, който намира обратно пътя към родния си град след 40 години отсъствие, за да разбере, че е останал сам. Американските му приятели го следват, за да го върнат обратно, и така едно малко селце във Войводина се изпълва с живот.

Фестивалната публика ще види отново и култовите филми "Ловецът на елени" и "Коса", представени лично от Джон Савидж на 11 март. Предвидена е и среща със звездата в Дома на киното от 12.00 ч. - в рубриката "София - град на киното: Интервю с автограф".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X