Напишете дума/думи за търсене

Проф. Кантарджиев: Злоупотребява се с антибиотици от трето поколение, защото са евтини

Проф. Тодор Кантарджиев

По употреба на антибиотици в доболничната и в болничната помощ ситуацията в България спрямо други страни е на прилично равнище. Това обяви пред Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обаче посочи голямата опасност от прекалената употреба на антибиотици от трето поколение - цефалоспорини, защото са прекалено евтини и достъпни.

Така при необходимост да се атакуват сериозни заболявания организмът на пациента ще е резистентен на съответния антибиотик и това ще създаде трудности при неговото лечение.

Проф. Кантарджиев гостува и в студиото на "Денят започва" по БНТ

"Опасността от грипа, който дава усложнения, приключи. Но има други заплахи, които причиняват ангина, бронхит, хрема, те преобладават в края на зимата. Те обаче минават по-лесно и не дават усложнения. Нужна е хигиена на ръцете, каза той. 

Общините веднага трябва да предприемат мерки срещу комарите. Ако сега се вземат мерки и се избият яйцата на комарите във водоемите, няма да имаме проблеми май-юни месец когато тръгнат ятата от комари. Тази мерки сега са безопасни и за пчелите, после става късно, заяви проф. Кантарджиев.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X