Напишете дума/думи за търсене

Откриха къде хората са с най-здрави сърца

Хората с най-здрави сърца са от племето Чимани, живеещи из горите на Боливия, съобщават американски учени пред BBC.

Племето Чимани, наброяващо 16 000 души, живее в тропическите гори на Амазонка, намиращи се из Боливийските низини. А за да достигнат до тях, освен множество полети, учените е трябвало да използват и кану.

Изследователите започнали проучването си с проверка на нивото на калций в коронарната артерия, чието наличие е знак за евентуално запушване на кръвоносните съдове, което води до инфаркт.

Те прегледали 705 души от племето със скенер. За да са по-обективни в сравненията си с американското население, разпределили резултатите във възрастови групи.

От групата на 45-годишните, с такъв проблем били малък брой хора. Докато при американското население става въпрос за 25% от изследваните в тази възраст. Дори и след като достигнат 75 години, рискът от запушване на артерията е нисък, докато при американците процента скача до 80%.

"Това невероятно племе отглежда само храната си или ловува, за да оцелее. Те водят коренно различен начин на живот от нашия" казват учените.

Екипът е наясно, че "модерният" човек няма как да се върне към този начин на живот, но трябва да се поучи от дейността на тези хора.

Ако трябва да разпределим режима им на хранете на проценти, то той ще изглежда така:

17% месо, 7% прясна риба, а останалите проценти са разпределени между житни култури, плодове и зеленчуци.

Освен това са и доста физически активни - мъжете изминават близо 17 000 крачки на ден, а жените - около 16 000.

Превод и редакция : Симона Бузова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X