Напишете дума/думи за търсене

Джесика Частин: Майка ми не вярваше, че съм актриса

Някои я сравняват като талант и външен вид на австралийката Кейт Бланшет. Други пък харесват мъжкото момиче у нея, което предпочита моторите пред роклите. Коя е Джесика Частин.

Нейната майка не й вярва, че се снима във филми
“Откачено е, но снимах някои от филмите, които излизат сега, преди години. Горката ми майка не ми вярваше, че работя като актриса. Преди време й казах, че съм правила филми с Ал Пачино и с Брад Пит, тя се похвали на всичките си приятелки, а филмите все не излизат на екран. Дори веднъж ми каза: “Не знам какво правиш в Ел Ей, но не снимаш филми!”. Явно майка й се е успокоила, след като преди няколко години се появи една от дълго правените ленти – “Дървото на живота” на Терънс Малик. Режисьорът е известен с това, че работи по проектите си с години, като снима бавно и дублира и монтира лентата дълго. Но филмите му винаги са нестандартни и смятани за шедьоври, какъвто е и “Дървото на живота”.

с Брад Пит и Шон Пен - партньорите й от "Дървото на живота"
с Брад Пит и Шон Пен - партньорите й от "Дървото на живота"

Само да вметнем, че за малко повече от 40 години работа Терънс Малик е направил едва 8 филма. Ако не сте гледали “Дървото на живота”, нека ви предупредя, че не е за всеки. В сюжета на филма има кинематографични импресии, които представят виждането на режисьора за сътворението на света, за раждането на живота, за Бог. Има и няколко динозавъра плюс бебе динозавърче. Но като цяло камерата ни потапя дълбоко в човешката душа и изповедта на героите – американско семейство от 50-те години на миналия век в Средния Запад.

Лентата разказва за преживяванията и терзанията на преуспяващия Джак (Шон Пен), от детството му до лишените от илюзии години на съзряването му, когато се опитва да изглади сложните отношения с баща си (Брад Пит). Негова майка е Джесика Частин. Филмът е много хубав, стига да го разбереш. Да ви предупредя, че някои хора, с които го гледах, напуснаха залата, а други въздъхнаха на глас, когато приключи. Той е дълбок, силен като въздействие и тежък. Не му подхожда да се хрупат пуканки, докато се гледа.

кадър от филма "Дървото на живота"
кадър от филма "Дървото на живота"
Медитира преди да стане г-жа О’Брайън

А как избират точно Джесика Частин за ролята на добрата и любяща майка г-жа О’Брайън. “Тери Малик търсеше някой, който може да вдъхне живот на героя, както в мълчанието, така и в диалога. Още щом Джесика Частин влезе през моята врата и седна на стола, преди да е промълвила дори дума, аз знаех, че тя е търсеният човек. Това не се случва често”, казва директорът на кастинга Франсин Майслер. Джесика печели с това, че има нежно и любящо излъчване, което е подходящо за ролята й на майка. Самата тя е много щастлива, че Малик я одобрява за филма. “Аз съм голям негов фен. Той улавя спомените по начин, който не съм виждала преди. В “Дървото на живота” Тери пресъздава един цял живот, без големи и дълги сцени.” За самия филм тя казва: “Той може и да не ти помогне с нещо в живота, но те променя, кара те да се замислиш за съществуването ти и за връзките ти със семейството, с природата, а и в него има някаква духовност. Много е специален”. А за да се подготви за ролята си, се учи да медитира, съзерцава картини в музея на изкуствата “Метрополитън”, гледа стари филми с Лорън Бакол и прекарва две седмици с момчетата, които играят нейни синове. “И всичко това, за да “напълня” себе си с грацията, която носи героинята ми във филма”, обяснява актрисата.

с Ал Пачино
с Ал Пачино
Ал Пачино я учи да обича камерата

Джесика е популярна на театралната публика от спектакъла “Саломе”, където е избрана за главна роля лично от носителите на “Оскар” – режисьорката Естел Парсънс и Ал Пачино. Партнира й самият Ал. Проектът е продължен с филмова версия, наречена Wild Salome и режисирана от Пачино. В нея са заснети сцени зад кулисите, както и откъси от пиесата.

“Ал играеше крал Херод, както в театъра, така че благодарение на него преминах от театралния свят към този пред камерата. Беше ми интересно как актьорите могат да променят играта си и първо тя да е подходяща за пред публика, а след това за киноекран. Видях как стана това, докато играех с Ал, но тъй като той беше мой режисьор, беше и мой учител”, обяснява актрисата.

Джесика се опитва да усвои всяко знание, дадено й от известния актьор. Едно от тях е съветът му: “Обичай камерата! Тя ти е по-близка от екранния ти партньор. Част от теб е и е в твоята душа. Така че ако се опиташ да я игнорираш или да се скриеш от нея, си правиш лоша услуга. Моят голям страх е да не ме избират за еднотипни роли, защото обичам да играя с различни акценти, да бъда различни жени, с различен цвят на косата”, споделя актрисата, която се снима в над 20 различни роли за последните 4 години.

кадър от филма "Take Shelter"
кадър от филма "Take Shelter"
Бори се за всяка роля

Актрисата държи да знаем, че не е получила ролите си наготово. “Боря се за тези роли. Не са ми ги предлагали просто така. Явявала съм се на дълги кастинги за тях”, обяви тя. Само за “Дърво на живота” кастингът продължава няколко месеца. “Не влизаш на кастинг с мисълта: “О, надявам се да ме харесате. Трябва да прекрачиш стаята и да контролираш нещата. Това е твоето време, твое задължение да играеш. Направи така, че всеки кастинг да е като урок за теб. И дори да прекараш години, без да те вземат на работа, трябва да продължаваш да растеш като актьор”. Освен това никога не се е страхувала да каже “не”, ако дадена роля не й хареса.

Въпреки че има по-ретро и миловидно излъчване, Джесика всъщност не е кокетка. Споделя, че от малка е палава и обича да прави това, което сама прецени за добро. “Бях проблемно дете и в нашето семейство се държах сякаш аз съм майката, а не детето”, си спомня през смях актрисата. Сега също се забавлява нестандартно, като например да запише курс по мотокрос. Не обича да носи “фру-фру рокли”, както ги нарича, и да пие шампанско, но пък обожава мотора си.

на фестивала в Кан
на фестивала в Кан
още за нея

висока е 162 см

родена е в Северна Калифорния

учи в школата “Джулиърд” в Ню Йорк, играе в “Ромео и Жулиета” и получава бляскави отзиви за ролята си във “Вишнева градина” с Майкъл Уилямс и в “Rodney's
Wife” с Дейвид Стратърн

би искала да изиграе ролята на Кристин Скот Томас в “Английският пациент”

наричат я новата Кейт Бланшет

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X