Напишете дума/думи за търсене

Лилия Маравиля - екранната любов на Христо Шопов

Лилия Маравиля влезе в българското кино, както Урсула Андрес във филма “Д-р Но”. Момичето на Джеймс Бонд излезе от морето по оскъден бански и затъкнат на колана до лявото й бедро нож, докато нашето момиче излезе от Дунав само по красивото си тяло.

Това става във филма на Иван Андонов “Индиански игри”, излязъл на екран през 1991 г. В надписите името на голото момиче е изписано като Лили Лазарова.

Звучното си име ще получи след години, когато се омъжва за италианеца Лука Маравиля.

Ако искаме да научим артистичната история на варненката Лилия Лазарова, трябва да тръгнем от детската школа към театър “Стоян Бачваров”. Там тя от малка е подготвяна от известните братя Райкови заедно с Ивайло Стоянов, който след години ще стане Мариус Куркински, Мария Сапунджиева, Петър Антонов, Невена Бозукова-Неве и други талантливи деца, бъдещи известни актьори.

Съвсем малка Лили вдишва праха на голямата театрална сцена. Гриша Островски поставя “Опит за летене” и в нея Лили се появява за малко на края, но с важната мисия да направи “рамката на спектакъла”.

Завършва френската гимназия във Варна и кандидатства ВИТИЗ в годината, в която Стефан Данаилов взима първия си клас. Късат я на първия тур и за куклено, и за актьорско майсторство. Приема това много трагично, но сама трезво анализира, че

на изпитите не е имала самочувствие

Връща се във Варна и за разлика от Цветана Манева, която след неуспешното си първо кандидатстване във ВИТИЗ се връща в Пловдив и отива да прави обувки в завод “Петър Ченгелов”, Лили се записва на курс за администратори. Три месеца изучава английски, кара стаж в един хотел и постъпва като регистратор в почивния дом на военните.

Сега смята това време за най-ужасния период в живота си. В трудния момент като ангел спасител се явява актьорът Красимир Ранков, който е от Балчик. Той внушава на разколебаното момиче, че трябва непременно да кандидатства пак. Колежка пък й препоръчва Сергей Комитски, актьор и режисьор, който да я подготви за изпита.

“И до днес съм благодарна на Сергей, защото ми даде самочувствието, че всичко, което иска от мен, аз мога да го направя - спомня си Лилия. - Той ми даваше актьорски задачи и етюди, в които играех от дете в забавачница до баба без зъби.”

Следващата година - историческата 1989-а, пак кандидатства и е приета и куклено, и актьрско майсторство, и то в класа на проф. Крикор Азарян. Девойката отново прави трезв анализ и си казва, че нещата в този живот се случват така, както трябва да се случат.

Още в първи курс Иван Андонов я взима във филма си “Индиански игри”, но след като четири пъти се явява на пробни снимки. Когато й се обаждат за четвъртия кастинг, тя отказва да се яви. Потънала е в скръб, понеже гаджето й е избягало в Канада и тя си мисли, че без голямата любов животът й няма никакъв смисъл.

Втората режисьорка Лили Станишева яко й се скарва по телефона: “Как така отказваш?! Тук в Киноцентъра хвърчат актриси от театрите в цяла България! Ти знаеш ли какво означава това?! Как ще отказваш на Иван Андонов?!”

Последните проби са с Христо Шопов, който вече е избран за главната роля. И който след филма “Вчера” е със статут на кинозвезда. Етюдът, който разиграват, е следният: тя е вързана за дърво, а Христо стои зад камерата и й подава реплики.

Тя трябва да извика нещо от рода на: “Бягай! Целият остров е пълен...” Казва си репликите и вижда Христо зад камерата да повдига палци нагоре - още, още. И тя, може би препълнена с мъка от любовната раздяла, изкрещява толкова силно, че Киноцентърът леко се разклаща. Но пък Иван Андонов остава доволен.

В “Индиански игри” тя играе глухоняма, която накрая проговаря. Жена е на местния диктатор (Васил Михайлов). Тръгва притеснена за снимачната площадка край Видин, защото вече е прочела сценария и знае, че почти през цялото време ще играе гола.

Състудентката й Лиза Шопова, която е сестра на Христо, я успокоява, че той ще й помага всичко да се получи добре. А Иван Андонов е един от най-големите естети в българското кино. И наистана двете любовни сцени с Христо,

Пак с Христо Шопов, но на театралната сцена в пиесата "Догодина по същото време"
Пак с Христо Шопов, но на театралната сцена в пиесата "Догодина по същото време"
в които и двамата са чисто голи,

са заснети с художествена мярка и вкус. И внушават, че са най-чистите души на препълнения с ужас и мистичност дунавски остров.

На Христо Шопов в този филм му върви да се снима с красиви голи актриси. Освен с Лили той има такива сцени и с Мариана Станишева. Явно тогава между тях пламва и любов, защото се женят и са семейство и досега.

А опитът, който натрупва Лили, й помага и на сцената, когато след години играе в “Лулу или кутията на Пандора” - постановка на Крикор Азарян в Театъра на армията. Един ден той й казва: “Гледах те в “Индиански игри”...” Настъпва пауза, в която студентката не знае какво да каже на преподавателя си. “Гола беше!”, казва с особен апломб режисьорът. И с усмивка добавя: “Много добре се справи!”

Следващата роля на Лили Лазарова е в “Гори, гори огънче” - тв сериал, който предизвика доста страсти, включително политически и националистически. Тук си партнира с Лиза Шопова, играе учителка по физическо и състезателка в първия женски национален футболен отбор на републиката.

Сериалът й дава лек знак за бъдещето. Има един кадър, в който героинята на Лили като футболистка радостно се провиква: “Заминаваме за Италия!” След време наистина често ще пътува за Рим, откъдето е съпругът й Лука.

След този сериал българското кино и телевизия забравят красивата актриса за цели 10 години!

Тогава е най-кризисното време за тези изкуства, а Лили е част от поколението, което загуби много заради тази криза.

С Михаил Билалов в сериала "Връзки". Двамата искат да бъдат модерно семейство, но не винаги им се получава...
С Михаил Билалов в сериала "Връзки". Двамата искат да бъдат модерно семейство, но не винаги им се получава...
Актрисата се явява на кастинги, но все не я избират

Започва да се притеснява, че явно не става за кино, че камерата не я обича. В киното има много специфика и нещата в нея се учат с практика и в движение. “Явно така е трябвало да стане”, философски се усмихва сега Лили. Името й ще се появи чак през 2002 г. в шестсерийната ситуационна комедия “Камера. Завеса”. Въпреки че е сниман от 5-има режисьори и 5-има оператори, ситкомът е доста хилав. Една критичка го нарече “Дързост и грозота”.

Този сериал обаче е и доказателство колко актьорски глад има в държавата тогава. В него, въпреки че са видели цялата несъстоятелност на сценария, участват едни от най-добрите ни артисти: Христо Шопов, Тодор Колев, Аня Пенчева, Камен Донев, Васил Василев-Зуека, Христо Гърбов, Анета Сотирова и дори режисьорите Никола Рударов и Галин Стоев.

Лили казва, че не си спомня нищо от участието си в този сериал, освен че е играла актриса.

2006-а е добра нейна година. БНТ излъчва българо-немския сериал “Магна Аура - изгубеният град”, а по екраните тръгва филмът “Пътят към върха”. Общото между тях е, че режисьорите и на двете продукции са жени - Ирина Попова и Валентина Фиданова.

Ирина Попова взима Лилия в сериала си само след интервю. Без пробни снимка я ангажира и Валя Фиданова. Дори й казва, че в нея вижда нещо от себе си.

“Направи ми впечатление, че жените режисьори повече ми имат доверие

- разсъждава актрисата. - Като че ли откриваха в мен нещо, което мога да покажа, да дам като визия и поведение. Мъжете режисьори сякаш ми нямаха доверие. Тези участия ми дадоха самочувствие и вяра, че мога да изпълнявам и по-големи и важни роли...”

В “Магна Аура - изгубеният град” Лили си партнира най-вече с немски актьор Гюнтер Шос. Тя е Елена, майка на едно от момчетата в детската банда. И като и тръгва от този сериал, няма спиране: във всичките си следващи филми, каквото и да играе, е и майка.

С Калин Врачански и Мартин Гяуров в пиесата "Електра или свалянето на маските" - постановка в театър "София"
С Калин Врачански и Мартин Гяуров в пиесата "Електра или свалянето на маските" - постановка в театър "София"
Майка е дори на Камен Врачански в “Стъклен дом”. Макар и само в една серия в черно-бяла ретроспекция, когато Камен е още юноша бледен. Идеята на сценаристите е в този епизод да се появи някакъв конфликт с баща му (Стефан Данаилов). Ролята не е предизвикателство за актрисата, но тя се съгласява, защото с Врачански са добри приятели и колеги в театър “София”.

Най-голямата филмова роля на Лили досега е в Love.net, в който за трети път си партнира с Христо Шопов. Той е Филип, а тя - неговата съпруга Мила. И за тази роля се явява четири пъти на кастинг. Докато режисьорът Илиян Джевелеков трупа впечатления от нея, тя усеща, че сякаш тази роля е написана специално за нея. Това е особено чувство у актьорите, което не може да се обясни с думи.

Когато Лили се среща и с Христо Шопов, чиято “съпруга” ще бъде, двамата разбират, че не са се срещали от неприлично много години, но сякаш и двамата не са се променили. И тъй като химията помежду им е проверена от режисьор като Иван Андонов, екипът разбира, че това е семейната двойка, която търсят за Love.net.

“Амбицията беше да направим български филм с хубава визия - спомня си Лилия. - Много се радвах, защото обичам точно такъв тип кино.”

Във филма двамата с Христо играят съпружеска двойка, която е в тежка екзистенциална и емоционална криза. И всеки от двамата търси спасение чрез запознанства в интернет.

Лилия и Христо Шопов имат три филма. Тук са в кадър от най-добрия - Lov.net
Лилия и Христо Шопов имат три филма. Тук са в кадър от най-добрия - Lov.net
Лилия е много силна във финалната сцена,

когато чете разтърсващо писмо, изпратено й от непознат мъж, който всъщност е съпругът й Филип. Джевелеков смело снима актрисата, чието изживяване тръгва от точка А и стига до точка Б в една дълга сцена без никакви пресечки. И заснета в един-единствен дубъл.

Кинопубликата откри таланта на Лилия в Love.net, а телевизионната - в серила “Под прикритие”, в който тя е съпруга на комисар Емил Попов (Владимир Пенев) и майка на Зорница Попова (Снежана Макавеева).

Когато я канят за участие коректно обясняват, че ролята не е голяма - съпруга на полицейски комисар, един от главните герои, но с възможности за развитие в следващите серии.

Лилия пита кой е в ролята на комисаря. Отговарят й, че е Владо Пенев. “Съгласна съм да участвам!”, веднага казва актрисата. “Много харесвам Владо, но никога не бях имала възможност да играя с него”, признава Лилия.

Първоначалните преговори с продуцента на сериала не вървят много гладко, но по това време е премиерата на Love.net. Той я гледа във филма и преговорите приключват бързо и прекрасно.

Семейство Попови от сериала "Под прикритие" - лилия, Снежана Макавеева и Владимир Пенев
Семейство Попови от сериала "Под прикритие" - лилия, Снежана Макавеева и Владимир Пенев
Лилия бързо си пасва с Владо Пенев и Снежана Макавеева и стават като истинско семейство. Което е почти прекрасно в отношенията си, докато на нейната героиня Мила не й писва от вечната заетост на комисаря и си намира любовник в лицето на бившия познат Антон Дамянов (Георги Стайков), който е съдружник на злодея Джаро.

“Тримата от семейството снимахме бързо и с удоволствие, защото се усещахме. Владо е прекрасен партньор и има фантастично чувство за хумор, Снежи е много рефлективна, веднага ни усещаше и влизаше в общата химия”, обяснява магията на снимането Лилия.

Тя нарича участието си в най-новия си сериал - “Връзки”, подарък, защото е съвсем друг жанр и в него се забавлява още повече. Обича много ролята си, а екипът е много професионален. Снимат с огромна любов историите в този своеобразен ситком, който прелива от красиви актриси. Лилия казва, че между тях няма ревност и завист, защото всяка си знае мястото, има си ролята, държи си на позицията.

От 2001 г. актрисата е омъжена за римлянина Лука Маравиля, по професия банков консултант. Имат дъщеря Паола, която е десетокласничка в италианския лицей в “Горна баня”.

Двамата се запознават в един клуб. Като истински джентълмен Лука я ухажва красиво, интелигентно, с впечатляващо постоянство и с много чувство за хумор. И тя постепенно пада в неговия пленителен плен.

След като създават семейство, Лилия приема неговата фамилия, но като актриса продължава да е Лазарова. Докато един ден драматургът на театър “София” Стефан Цанев й казва, че трябва да стане Лилия Маравиля. Убеждава я, че публиката бързо ще свикне със звучното й ново име.

А “маравиля” на испански означава прекрасна. На италиански думата се произнася като “меравиля”, но родът на Лука запазва испанското звучене.

“Нещо нова на хоризонта?”, питам Лили в края на разговора.

“Държа си мобилния телефон винаги включен!”, усмихва се българската актриса Лилия с фамилия Маравиля, която на испански означава прекрасна, чудесна...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X