Напишете дума/думи за търсене

Наум Шопов: С приятелката ми 11 години не знаехме, че сме един за друг

Наум ще има ключова роля в новия сезон на “Откраднат живот”, снимка: Красена Ангелова

Наследник на едни от най-големите български актьори, сам направил своя дебют пред камера и на театрална сцена, но решил да поеме по съвсем друг път. Докато един ден животът не му постави ново предизвикателство и го върна към това, от което сам се е отказал - актьорската професия.

Това е 24-годишният Наум - внукът на големия Наум Шопов и син на не по-малко талантливия Христо Шопов. Той е д-р Борис Тасев - новият хирург в лекарския сериал на Нова тв “Откраднат живот”. И това не му е никак чуждо - Наум вече пет години учи медицина,

влизал е стотици пъти в операционната зала,

така че няма да има проблем нито със сложните термини, нито с хирургическите инструменти. Не му е трудно и да застане пред камерата, защото, макар никога да не е учил за актьор, е участвал във филми от съвсем малък. Появявал се е и на сцената на Народния театър, в която дядо му блестеше в ролята на крал Лир.

Двамата с Луиза Григорова са новите попълнения в актьорския състав на сериала на Нова телевизия, кадър от "Откраднат живот"
Двамата с Луиза Григорова са новите попълнения в актьорския състав на сериала на Нова телевизия, кадър от "Откраднат живот"

Шопов-младши се съгласява за първи път да участва в български сериал заради самата тематика в него – все пак следва медицина и му е интересно как ще се справя като лекар пред камерата. До това се стига, след като един ден получава обаждане по телефона от продуцентите на сериала. Те го питат дали би искал да се включи в него. Но не влиза в образа от раз, а минава през три прослушвания.

“След няколкото кастинга, през които преминах, получих офертата за участие”, разказва Наум. Той влиза в ролята на коремен хирург, но това е и единственото, което може да издаде за персонажа си. “На снимачната площадка се чувствам добре, колегите ми са много приятни”, казва само той.

Като студент влиза достатъчно пъти в операционна зала, за да знае колко важна и тежка е работата там.

Най-тежката операция, на която е присъствал, е трансплантация на сърце

“Да, много е сложна, продължи дълго време. На нас не ни позволяват да оперираме, а само да наблюдаваме. Понякога ни разрешават да асистираме за елементарни неща. Ако в реалния живот най-важните неща се случват в операционното поле, в сериала е по-скоро обратното – интересното е какво става извън това”, обяснява работата си пред камера Наум.

Наум като малък с майка си Мариана Станишева и баща си Христо Шопов, снимка: личен архив
Наум като малък с майка си Мариана Станишева и баща си Христо Шопов, снимка: личен архив

Преди да реши дали да се включи в сериала, разбира се, обсъжда решението със своите родители. “Ако мислиш, че ще успееш да съчетаеш ученето със снимките, добре”, казват му те. Така и става – с ранно ставане, работа по цели дни, Наум намира баланса. И сега и той, и близките му, а и всички приятели очакват с нетърпение да видят как се справя с актьорските задачи.

А те са занаят, който от дълги години се предава на поколенията в семейството му.

Прадядо му по бащина линия е основател на Старозагорския театър,

прабаба му е играла на сцената там, дядо му Наум Шопов и баба му Невена Симеонова са направили впечатляващи роли в театъра и киното, баща му Христо Шопов стана известен в целия свят с ролята на Пилат Понтийски в “Страстите Христови” на Мел Гибсън, майка му Мариана Станишева е актриса и кастинг директор, а леля му Лиза Шопова освен като актриса се доказа и като успешен режисьор в театъра.

Впрочем той самият никога не е мислел, че ще се отклони от този път и ще се насочи към точните науки и медицината в частност. “Свикнал съм с мисълта, че цялото ми семейство се занимава с актьорство, и това никога не ме е притеснявало. Не усещам голямо напрежение и натоварване. Но този факт носи доста отговорност”, обяснява Шопов-младши.

Наум като дете, снимка: личен архив
Наум като дете, снимка: личен архив

За дядо си Наум казва, че е бил прям и уравновесен. Често, когато ходели при него, той и братовчед му Асен (синът на Лиза Шопова и Христо Мутафчиев) сядали да си говорят.

Наум Шопов им разказвал истории от младежките си години,

а те попивали всяка негова дума. “Той беше склонен към даване на съвети, но само за добро. Те бяха много лични. За съжаление, не се виждахме достатъчно често”, разказва Наум. Ролята, в която ще помни дядо си, е и последната, в която го е гледал – в “Крал Лир”.

“Баща ми е строг, обран. Винаги съм бил горд с него, защото се старае много и в работата, и в семейството”, казва Наум за баща си.

Момчето гледа всички постановки, в които сега Христо Шопов играе (“Догодина по същото време” и “Човек от земята” - б.а.), и много ги харесва. “Гледах го и в “Страстите Христови”, в който изигра доста ключова роля, въпреки че, когато излезе филмът, не бях във възраст, в която да го гледам.

Спомените ми от тогава са доста мъгляви, защото беше преди доста време. Помня, че бях доста травмиран от това колко кръв имаше във филма. Впечатлението ми не беше толкова от ролята на баща ми, колкото от това”, разказва с усмивка Наум. И бързо добавя:

Никога не ми е тежало, че имам толкова известни родители,

а ми е носило само позитиви.

Наум с кучето си, снимка: личен архив
Наум с кучето си, снимка: личен архив

Той самият се изявява като актьор от малък. Дебюта си на театрална сцена прави на 7 години в спектакъла “Кукувицата”, която режисьорът Димитър Еленов прави по пиеса на Елин Рахнев.

Сюжетът е за баща, който провокира сина си да полети на крилете на фантазията. Наум изпълнява главния герой.

“Ролята ми беше на ученик. Усетих още тогава магията в театъра, но беше по детски. Беше ми много приятно, защото играех с други деца едновременно, така че всичко преминаваше в игра и забавление”, спомня си Наум. Още отпреди това се появява и пред камера. От бебе се снима в реклами, в чуждестранни продукции, които се правят у нас. Участвал е в “Дълбоки води”, заради който Лоренцо Ламас беше в страната ни преди 14 години. Всъщност в него Наум играе Ламас като малко дете. Момчето участва в “Октопод 2”, а в българския “Коледата е възможна” си партнира с майка си и баща си.

Един от най-ярките му спомени е от снимачната площадка на игрален филм с доста екшън сцени. Наум се превъплъщава

в образа на тийнейджър, който продава и разпространява наркотици,

влиза в схватки, стреля с пистолети. “Играех дете от турско семейство, което влиза в гангстерска организация. Имаше доста каскади. Бях едва 12-13-годишен”, разказва той.

Ако тогава мислите му се въртят около идеята това да е професионалният му път, всичко се променя малко преди да дойде време да кандидатства. В училище проявява голям интерес към биологията и решава да тръгне по стъпките на друг свой родственик - леля си по майчина линия, която работи в кардиохирургия. “Разбира се, първо обсъдих решението си да уча медицина с моите родители. Цялото ми семейство ме насърчаваше да не се занимавам с актьорско майсторство, така че се зарадваха. Но ми казаха, че аз трябва да взема решението и не могат да ми се месят”, обяснява Наум.

Приемат го от първия път да учи обща медицина в Софийския университет. Остава му още една година следване, а след това

трябва да избере своята специализация

“Нямам пълна яснота накъде бих се насочил и не бих искал да го коментирам, защото не съм сигурен”, казва той.

Покрай работата по сериала и следването не му остава много свободно време. Но когато приключи с всичките задачи за деня, най-сладките му мигове са с любимата жена. Тя се казва Теа Минкова и с Наум са заедно вече 4 години и половина. Познават се доста преди това – учат в едно и също училище 11 години, но чак когато завършват, разбират, че са намерили сродната душа в лицето на другия.

Двамата с Теа обичат да спортуват, да пътуват и да готвят заедно, снимка: личен архив
Двамата с Теа обичат да спортуват, да пътуват и да готвят заедно, снимка: личен архив

“Заедно сме през цялото време. Обичаме да ходим на кино, да тренираме, да си готвим”, разказва Наум. Двамата се грижат и за своето куче – немска овчарка, която сега е на година и половина. “С времето се появяват и мислите за семейство”, обяснява той.

Заедно с приятелката си Теа и кучето им, снимка: личен архив
Заедно с приятелката си Теа и кучето им, снимка: личен архив

Двамата с Теа и преди следят интересния сюжет в “Откраднат живот”, а сега се вълнуват и как неговият герой ще се вмести в него. Колкото и да е голямо вълнението около актьорската работа на Наум, засега неговите планове за бъдещето са свързани само с медицината. И то тук, в нашата страна.

Цветелина Шенева, 24 часа

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X