Напишете дума/думи за търсене

Вижте кои взеха "Икар" тази година (снимки)

Филип Аврамов и Валери Йорданов; Снимки: Йордан Симеонов

Тази вечер бяха връчени най-престижните награди за театър в България - "Икар". Официалната церемония се провежда под купола на цирк “Балкански” в парк “Възраждане”. Дата също не е случайна - Международния ден на театъра. Режисьор и сценарист е Стоян Радев, сценограф - Мира Каланова.

Награда за Водеща мъжка роля взеха Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“.

Със статуетка за Водеща женска роля се сдоби Албена Чобанова за ролята на Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“ – Благоевград.

Наградата за Поддържаща мъжка роля отиде при Ивайло Христов за ролята на Лебедев в „Иванов” от Антон П. Чехов в Младежки театър „Николай Бинев“.

Приза за Поддържаща женска роля пък грабна Гергана Плетньова за Дорина в „Тартюф” от Театър „Българска армия“. 

Александра Петрова получи наградата за дебют за режисурата на „Хамелин“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Призът за Режисура бе връчен на Николай Поляков за „Анна Каренина” от Лев Н. Толстой в Театър „София“.

"Икар" за Сценография взе Свила Величкова за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен, реж. Василена Радева, Театър „София“

В категорията "Куклен спектакъл" наградата бе спечелена от „Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър – Стара Загора 

Статуетката за "Златен глас" бе спечелена от  Татяна Захова за Джил Каргман в „Майка бунтар” и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в „Хобит“.

Награда “Икар” за цялостен принос към преподавателската дейност бе присъдена на проф. Цветана Манева. Тя не се яви лично на церемонията, но се включи чрез запис на видеостена. Нейното послание бе, че българският театър трябва да има усещането за единство. Награда “Икар” за чест и достойнство отиде при актрисата Гинка Станчева, “Икар” за изключителен творчески принос към българския театър пък получи актьорът Руси Чанев. Наградата от негово име получи Валентин Ганев, който цитира Хашек, че скромността краси мъжа, но истинският мъж не бива много да се разкрасява. Специална награда бе отредена и за Петър Пармаков. Получи я сина му.

Христо Йоцов получи за авторска музика за „Анна Каренина“ от Лев Н. Толстой, реж. Николай Поляков и „Роня, дъщерята на разбойника” от Астрид Линдгрен, адаптация и реж. Катя Петрова, Театър „София“.

Наградата за спектакъл отиде при "Името", Сатиричен театър, реж. Здравко Митков. Връчи я зам-кметът на София доц. Тодор Чобанов от името и на г-жа Йорданка Фандъкова.

Кошници с цветя бяха изпратени от президента Румен Радев, кметицата на София Йорданка Фандъкова и министърът на културата Рашко Младенов.

Съюзът на българските артисти отпусна стипендия на 8 студенти, която бе обявена от Герасим Георгиев- Геро.

На два пъти на цирковата арена излезе "Тангра", като подгря церемонията с култовата си песен "Желиета". 

Тази година наградите “Икар” са посветени на две големи годишнини - 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години българско цирково изкуство.                                                                                                          

Рашко Младенов и Здравко Витков
Рашко Младенов и Здравко Витков
Гинка Станчева
Гинка Станчева
Цветана Манева
Цветана Манева
Албена Чобанова
Албена Чобанова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X