Напишете дума/думи за търсене

Холивудска звезда в новия филм на Ники Илиев

Илиев  режисира Гари  Дърден в “Нокаут или Всичко, което тя написа”.

Краят на август е и в Ню Йорк е доста оживено. Пълно е с хора по централните булеварди, а двама души – млад мъж и жена, ходят бавно и всеки влачи по куфар с едната ръка. Както си ходят и говорят, се чува на английски Cut, а веднага след това започват оживени разговори на чист български какво е трябвало да направят двамата.

Те всъщност снимат новия филм на Ники Илиев “Нокаут или Всичко, което тя написа” и са Орлин Павлов и съпругата на Ники – Саня Борисова-Илиева, които изпълняват две от главните роли в него. До тях са самият режисьор и операторът Борис Савков, които с още няколко души пристигат в Ню Йорк, за да работят по лентата. Престоят им там не е дълъг – само 10 дни, затова и използват, общо взето, всяка минута, за да изпипат кадрите, в които действието се развива по улиците на Голямата ябълка.

Преди това екипът заснема много от сцените в България – първо в София, а после в Банско. Историята във филма на Илиев е за бивш световен шампион по бойни изкуства, който вече препечелва, като пее и свири на китара в клубове в Ню Йорк. За да влезе в тази роля, през юни 2016 г. у нас пристига звездата от американския сериал “От местопрестъплението” Гари Дърден. Той има стриктна програма в България -

тренира два пъти на ден бойни хореографии,

репетира песните за филма, които между другото сам записва в студиото на Борислав Бояджиев - по-известен като диджей Борче. “Аз бях навсякъде с Гари, защото следях какво се случва. Включвах се и в спортните тренировки”, разказва Ники Илиев. Така двамата с Дърден се сближават, а това доста им помага, когато започват същинската работа по снимките на филма първо в столицата.

“Гари не успя да види много от София, защото беше или в залата, или на записи. Но в Банско много му хареса - там доста се оживи”, разказва Ники Илиев. Целият киноекип

се превръща в атракция за местните

там, а когато влиза в циганската махала, всички искат да се снимат с Дърден и го заговарят на английски. “Имате ли цигани в Холивуд”, питат американската звезда. А Дърден толкова се забавлява, че дори се включва в играта на джаги на циганите. “Постоянно имаше 40-50 деца около него”, смее се Илиев.

След това са снимките в Ню Йорк. Камерата се завърта в шарения “Чайнатаун”, където е квартирата на двамата главни герои (Гари Дърден и Орлин Павлов), после и на красивия “Тайм скуеър”. Това обаче се оказва истинско предизвикателство за снимките заради огромния поток туристи по него. “Доста работихме в Бруклин и между два от мостовете, които гледат към Манхатън, защото беше много красиво”, обяснява Илиев. И добавя:

Не ни беше нужно разрешение да снимаме там

Направили са го така, че ако камерата не е на статив и техниката е ръчно преносима, не ти трябва разрешение. Филмът най-вероятно ще излезе на екран наесен. За тогава е планиран и стартът на друг голям проект, в който той е замесен – новият сериал на Би Ти Ви “Скъпи наследници”.

Илиев попада в него покрай благородна кауза. В края на 2015 г. той организира благотворителни прожекции на филмите си “Чужденецът” и “Живи легенди” в памет на оператора Григор Кумитски. На тях събира много свои колеги, а един от тях е българин, който от години работи като продуцент в Испания - Михаил Менкаджиев.

Кое е момчето, което играе главната роля в “Живи легенди”, пита Менкаджиев Ники Илиев. Той отдавна живее в чужбина и не познава Орлин Павлов. Но толкова харесва как певецът се справя във филма, че иска да го покани в следващия си проект. И не само него, а и самия Ники Илиев. Така Орлин Павлов влиза в една от главните роли, а Ники Илиев

става един от режисьорите на новия сериал,

който Менкаджиев прави за Би Ти Ви.

Илиев и останалите от екипа вече са заснели 80 епизода от него. Това всъщност ще е и първият сезон на “Скъпи наследници”. Самият Ники е режисирал 15 от тях, а сега с колегите си е в почивка до края на април. След това почват работата и по втория сезон.

“Почти няма разлика в работата по филма ми и тази по “Скъпи наследници”. За сериала снимаме по 12 часа 6 дни в седмицата. Разликата е, че той ще се излъчва всяка вечер и ще показва няколко истории, преплетени в една. Но има немалко екшън и атрактивни сцени”, обяснява Ники Илиев. За новия си филм разказва, че ще е по-сериозен от предишните му два. “И като тема, и като взаимоотношения и герои. Макар че пак ще има хумор”, издава Илиев. И се надява лентата да е крачка напред, която показва неговото развитие като режисьор.

Ники Илиев започва кариерата си на екрана още като ученик в 11-и клас в 9-а ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”, а после завършва кино и телевизионна режисура в Нов български университет. Участва в повече от от 10 продукции, сред които “Кожа и небе”, “Красотата ще спаси света”, “Кажи здравей на татко”, “Забранена любов”. Играл е главни роли във филмите си, но в “Нокаут или Всичко, което тя написа” зрителите няма да го видят на екран.

“В момента съм оставил актьорството настрана. Събраха се много неща, свързани с режисурата, и исках да се концентрирам върху нея”, казва той. И вече е започнал да предава опита си на студенти – втора година преподава в същата специалност, която сам завършва в НБУ. “Първия семестър ми беше сложно да съчетавам всичко, но поне заведох на терен студентите да видят какво е. Виждам, че имат голямо желание да се учат. Искам да ги науча на най-практичните неща, а и да изразяват себе си”, казва той.

Ники Илиев е оставил актьорството засега настрани.  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Ники Илиев е оставил актьорството засега настрани. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Ники Илиев със съпругата си Саня, Гари Дърден и Орлин Павлов на снимачната площадка на “Нокаут или Всичко, което тя написа"
Ники Илиев със съпругата си Саня, Гари Дърден и Орлин Павлов на снимачната площадка на “Нокаут или Всичко, което тя написа"
Първият плакат на филма.
Първият плакат на филма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X