Напишете дума/думи за търсене

Тази билка подобрява паметта

Снимка: Pixabay

Проучване установи, че миризмата на розмарин подобрява паметта, съобщава Би Би Си.

Учените открили, че учениците, които работят в стая, в която мирише на розмарин, постигат от 5% до 7% по-високи резултати върху тест на паметта.

Ръководителят на проучването - д-р Марк Мос разказва, че розмарина е свързван с паметта още в древността. Интересен факт е, че древните гърци са носели гирлянд от розмарин по време на изпит.

Проучването, което ще бъде представено идната седмица, само подкрепя и доказва традиционните вярвания в силата на розмарина.

До резултати д-р Мос достигнал след експеримент с 40 ученици между 10 и 11 години. Те са преминали поредица от тестове за памет в помещения със и без аромат на розмарин, които показали, че наличието на аромата подобрява значително резултатите.

Причината е, че човешкото усещане за миризма е много чувствително и изпраща послания към мозъка. В него има невротрансмитери, свързани с паметта, за които д-р Мос предполага, че могат да бъдат засегнати от аромати.

След това проучване, доктор Марк Мос, смята да разшири хоризонта си и да започне по-мащабен проект, изследващ влиянието на ароматите в образованието. 


Превод и редакция:Симона Бузова 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X