Напишете дума/думи за търсене

Спазвайте тези препоръки и ще имате здраво сърце

Обикновено обръщаме внимание какво ни казва сърцето, едва когато нормалната му функция е нарушена. Ето обаче няколко лесни препоръки, които ще ни помогнат да избегнем проблемите.

Движете се

Не забравяйте – сърцето е мускул. И за да бъде в добра форма, подобно на останалите мускули в тялото, се нуждае от редовни физически натоварвания: ходене пеша, каране на ски, колоездене, плуване или друг вид спорт. Във фитнес залите има специални тренажори за подобряване сърдечната дейност: пътека за бягане, велоергометър, степер.

Внимавайте с излишните килограми

Тегло над нормата автоматично застрашава здравето на сърцето. Според лекарите излишъкът от мастни натрупвания забавя и нарушава функцията на всички вътрешни органи и най-вече на сърцето!

Сложете мярка на алкохола

Американски учени доказаха, че умерения прием на червено вино понижава риска от опасни кръвоизливи в организма с една трета. Сухото червеното вино е чудесен антиоксидант заради богатото си съдържание на полифеноли. Полезното действие на алкохола обаче се ограничава до 20 г силен алкохол, 1 чаша сухо червено вино или 1 халба бира.

Цигари? Не!

По официални данни на Световната здравна организация тютюнопушенето е основна причина за появата на исхемичната болест на сърцето.

Хранете се балансирано

Едни от най-важните продукти, които трябва да включите в ежедневното си меню, са плодовете и зеленчуците. Те са нискокалорични, но в същото време са богати на витамини, минерали и фибри. Не забравяйте да ядете и пълнозърнести продукти - понижават нивото на холестерола, а и бързо ви засищат. Избягвайте червеното месо, ограничете солта и захарта. Пийте достатъчно вода.

Защо се нуждаем от Омега-3 мастни киселини

Последните изследвания на Американската асоциация за сърдечно здраве показват, че за да се храним здравословно, в менюто ни задължително трябва по-сериозно да присъстват храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Те не само предпазват здравите хора от сърдечни заболявания, но също така намаляват риска от сърдечен удар при онези от нас, които вече страдат от болести на сърцето. Това е възможно, защото Омега-3 мастните киселини въздействат директно върху онези фактори в нашия организъм, които водят до проблеми със сърцето: те понижават кръвното налягане, намаляват холестерола, триглицеридите, а също и нивата на на фибриноген – протеинът, който е основният причинител на съсиреци в кръвта.

Предимствата на лененото масло

То е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини. Скорошно изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве доказа, че редовният му прием може да понижи свързаните с холестерола артериални заболявания с над 46 %. Лененото масло е ваш сигурен съюзник, за да се предпазите от атеросклероза, сърдечна аритмия, сърдечен пристъп и инфаркт. За хората, които вече са прекарали инфаркт, е важно да знаят, че повишената консумация на омега-3 мастни киселини от растителни източници (като лененото семе) понижават риска от повторна поява на проблемите със сърцето.

Лененото масло противодейства на натрупването на плака и съответно на увреждането на вътрешната обвивка на артериите. То контролира и тенденцията на кръвните телца да се слепват едни за други и така да създават съсиреци.

Общата препоръка за повечето хора е да включат в ежедневната си диета ленено семе или масло от ленено семе. То е и единственият начин вегетарианците да си добавят достатъчно количество омега-3.

НАЙ-ПРОДАВАНОТО ЛЕНЕНО МАСЛО В САЩ

Ленено масло Barlean’s

ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПРИРОДЕН ИЗТОЧНИК НА ОМЕГА-3

100% биопродукт

100% чисто, студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано

Търсете в аптеките или онлайн на www.alimento.bg.

+359 32 62 88 66

ул. „Доктор Георги Вълкович“ 6, Пловдив 4000

X