Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Духовни стана травестит

“Случва се отново” - кодовото изречение е за всички онези зрители, които помнят “Туин Пийкс” отпреди 25 години и умират от любопитство да видят как изглеждат днес Кайл Маклоклан (агент Купър), Шерилин Фен, Шерил Лий (Лора Палмър), Лара Флин Бойл, Медхен Еймик.

С хаштага “Случва се отново” феновете на легендарния сериал по цял свят посрещнаха най-новия трети сезон, който отново звучи с музиката на Анджело Бадаламенти, а отгоре на всичко в него ще има роля и знаменитият режисьор на поредицата Дейвид Линч.

В първите епизоди на третия сезон главно действащо лице в сериала е лошата същност на агент Купър. СНИМКИ: АРХИВ
В първите епизоди на третия сезон главно действащо лице в сериала е лошата същност на агент Купър. СНИМКИ: АРХИВ

Това завръщане по телевизионните екрани се случва 25 години по-късно, също

както Лора Палмър обещава в края на втория сезон.

На 22 май премиерата на сериала бе излъчена и у нас по HBO, като два дни преди това беше и в САЩ.

Новият сезон на мистериозната сага ще е от 18, а не от 9 епизода, както се планираше в началото. Освен новите лица и новите завръзки в сюжета - а такива засега има много, всичко друго си е постарому. Режисьор отново е Дейвид Линч, в главната роля на агент Дейл Купър влиза Кайл Маклоклан. На малкия екран се появяват и познатите от първите два сезона Шели Джонсън, Одри Хорн, Лиланд Палмър и другите.

Линч дава режисьорски наставления на снимачната площадка на “Туин Пийкс”.
Линч дава режисьорски наставления на снимачната площадка на “Туин Пийкс”.

Точно заради същия актьорски състав вниманието в първите минути не е съсредоточено върху новия сюжет, а върху бръчките по лицата. За една част от него е видно, че годините не прощават, но Кайл Маклоклан изглежда завидно запазен. Погледнато през призмата на новия първи епизод, става ясно, че агент Купър е прекарал последните 25 години в мистериозната стая с червени завеси. През това време в реалността живее неговата лоша същност, която е с дълга коса, кара скъпа спортна кола и убива няколко души.

Дейвид Духовни играе агента травестит Денис Брайсън.
Дейвид Духовни играе агента травестит Денис Брайсън.

Действието на новия сезон се развива в наши дни и според Линч това ще бъде задоволителен край на сериала.

За двата сезона, излъчени през деветдесетте години на миналия век, историята около смъртта на градската любимка и отличничка Лора Палмър е вече силно изместена и мистерията не се върти около момичето, а новите убийства в първия епизод се случват буквално на всеки 10 минути.

Първият епизод от новия сезон завършва със завръщането на добрия Купър обратно в реалността, но по всичко изглежда, че лошата му същност ще се опита да му попречи. Сезонът все още е в началото си и мистериите тепърва се заплитат. Още в началото в хотелска стая се появи обезобразен труп от две части - отрязана глава на жена с извадено око, положена до труп на дебел мъж. По-късно мистериозна сянка се появи от голяма стъклена кутия и уби мъж и жена. Вероятно ще се окаже, че тази кутия е портал към стаята с червените завеси, също както вековните гори около града Туин Пийкс.

Режисьорът Дейвид Линч в ролята на федералния агент Гордън Кол
Режисьорът Дейвид Линч в ролята на федералния агент Гордън Кол

Освен ужаси и мистерии третият сезон дава възможност и за малко смях. Забавата обаче далеч не е породена от диалози или случки, а от Дейвид Духовни. Познатият на мнозина агент Мълдър от другия знаков сериал “Досиетата Х” се появява и в “Туин Пийкс”. Той играе травестит. Персонажът му - агент Денис Брайсън е колега на Дейл Купър и по време на свои дегизировки като жена осъзнава, че всъщност се и усеща като жена. Начинът, по който Духовни изглежда, облечен с елегантна пола и дамско сако, чиито ръкави са запълнени от здрави бицепси, меко казано, може да накара зрителите да се засмеят.

Що се отнася до режисурата, Линч отново насища екрана с нетрадиционните си изразни киносредства.

Стилът му се долавя в почти всеки кадър. Сюрреалистичните елементи, протяжните сцени, изпълнени с мълчание, преобладават още в началото. Именно това може да подразни зрителите от новото поколение, които вероятно са свикнали да гледат действие на бързи обороти в сериалите от последните години.

Самият Дейвид Линч също ще влезе в новите епизоди на “Туин Пийкс” в ролята на агента от ФБР Гордън Кол.

Освен режисьор Линч е и художник. Успява да изгради свой разпознаваем за публиката стил на заснемане. Филмите му носят множество номинации за “Оскар”, награди като “Сезар” за чуждестранен филм и “Златна палма” от фестивала в Кан. Едни от най-емблематичните му ленти са “Диво сърце” и “Синьо кадифе”.

Освен Дейвид Линч създател и продуцент на сериала е и американският сценарист и режисьор Марк Фрост. Той е работил над едни от най-големите блокбастери в американското кино като “Фантастичната четворка”. Започва да работи заедно с Линч още през 1982 г., когато правят първите епизоди на “Туин Пийкс”. Щом сериалът намира все повече почитатели, Фрост пише книгата “Тайният дневник на Лора Палмър”, която се издава и на български в милионен тираж. През 1992 г. Марк Фрост и Дейвид Линч правят и игрален филм, който носи името “Туин Пийкс: Огън, следвай ме”.

В първия епизод Лора Палмър целува Дейл Купър.
В първия епизод Лора Палмър целува Дейл Купър.

Кинопродукцията обаче не успява да пожъне такъв успех като сериала. Лентата разказва за случилото се с Лора Палмър през последната седмица преди убийството . Сюжетът разказва и за изчезването на агент Купър, а това помага на зрителите да разберат малко повече около началото на най-новия трети сезон.

Градът Туин Пийкс не съществува, но по-голямата част от снимките са правени в градчето Сноукуоми, щата Вашингтон. Селището е едва с 10 хил. души население, но както кадрите от сериала показват, там природата е много красива. Нещо, което не е художествена измислица, е ресторантът на Норма Дженингс. Той се намира на 50 км от Сиатъл и до ден днешен предлага пословичния черешов пай и “дяволски доброто” кафе на агент Купър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X