Напишете дума/думи за търсене

Силата на кинезитерапията при болки в гърба

Димитър Минчев, магистър-кинезитерапевт, завършил НСА, специализация „Ортопедия и Травматология”.

Има дългогодишен стаж в сферата на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб и болките в гърба, травматологията и нервните болести.

Кинезитерапевт към „СБАЛ-Гръбначен център”АД.

- Какво представлява кинезитерапията?

- „Кинезитерапия” буквално означава лечение чрез движение. Думата произлиза от гръцките kinesis – движение и therapy – терапия. Кинезитерапия е по-широко разпространен термин във френско говорещите страни, а физиотерапия – е неговият английски аналог.

- Какви са нейните цели?

- Кинезитерапията решава лечебни, профилактични, възстановителни и рехабилитационни задачи посредством богатата гама от методи, с които разполага и с които коренно се различава от останалите начини на лечение.

- Посредством какви методи и средства се осъществява лечението?

- Тя е активен метод на лечение, въвличащ пациента в процеса, което води до неговото мобилизиране, влияе на психиката му и повишава ефекта от терапията. Едно от най-ценните качества на кинезитерапията, е липсата на противопоказания и странични действия, разбира се, когато се прилага правилно. Специфичното при нея е, че няма възрастови ограничения и е показана при почти всички заболявания. Прилагането u преминава постепенно и незабележимо от лечение към профилактика и общо укрепване.

- При коя гръбначна болка най-често Ви търсят пациентите?

- Основна причина за болките в гърба е мускулното напрежение. То може да се появи както от рязко движение или повдигане на тежест, така и от продължително обездвижване. Въпреки, че проявите могат да възникнат внезапно и болката да е много силна, проблемът се развива в продължение на дълъг период от време. При мускулното съкращение, в резултат на мускулната работа се образуват млечна и пирогроздена киселина. Наличието именно на млечна киселина е причина за появата на “мускулна треска” след по-значително усилие. Ако в мускулите се натрупат по-високи концентрации от тези продукти, се получава дразнене, което може да се превърне в болка и да наруши нормалното провеждане на електрическите импулси в мускулната тъкан. Това е причина за явлението, наречена мускулна болка с късно начало.

- Кои са другите най-често срещани причини за болките в гърба, при които работата с кинезитерапевт е необходима?

- Най-често установяваните причини за болки в гърба (освен пренапрежението на мускулите и обездвижването) са: дискова херния, остеохондроза (шипове), гръбначни изкривявания, остеопороза, възпалителен процес вследствие на инфекция, камъни в жлъчката или бъбреците, затлъстяване, тумори и др. Но в тези случай, поведението е първо да се потърси мнението на лекар-специалист и след това се намесва кинезитерапевта.

- В каква възраст се появяват най-често оплакванията?

- Възрастовата граница на хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб, вкл. от дископатия, е вече доста широка – от 12 до 80 години. Това показва, че съвременното интензивно ежедневие се отразява неблагоприятно върху здравето на децата и води до рязко снижаване на долната възрастова граница на пациентите с патологични изменения в гръбначния стълб.

Причините за тези проблеми при децата са застоялият начин на живот, компютърните игри и телевизията, стресът, усвояването на неправилни двигателни и хранителни навици, генетичната предразположеност и др. Родителите трябва да се отнесат много сериозно към отстраняване или ограничаване на тези фактори още в зародиша на заболяванията, преди те да са се превърнали в деформации, като сколиоза, кифоза и лордоза.

- С какво кинезитерапията ни помага да преодолеем болките в гърба?

- Кинезитерапията използа широка гама от строго специализирани пасивни и активни методи за възстановяване и профилактика, като изключително важен е правилният им подбор и дозиране от страна на терапевта. Физическите упражнения са основното средство, което се използа от години за лечение и профилактика при болки в кръста. За да бъдат стимулирани оздравителните процеси в областта на кръста, гръбначният стълб трябва да бъде приведен в оптимална позиция, за да се подобри кръвообръщението и да се повиши подвижността. Когато мускулите на корема и лумбалната област бъдат заздравени и укрепени („мускулен корсет”), тялото само ще може да поддържа гръбначния стълб в правилно положение.

- Какви препоръки давате на пациентите, преминали през „СБАЛ-Гръбначен център”?

- Най-сигурният начин за предотвратяването на болката в гърба е запазването на неговата сила и здравина чрез подходящи упражнения. Други подходящи мерки които също е препоръчително да се предприемат са:

1. Да не се носят тежки предмети само с едната ръка. Товарът трябва да бъде равномерно разпределен. Когато човек носи тежест и трябва да се обърне встрани, не трябва да извива само кръста си, а цялото тяло;

2. Преди тренировка загрявката е ключов момент за предпазване от травми.;

3. Когато човек прекарва повече време в седнало положение, задължително гърбът трябва да бъде изправен. Схващането на гърба може да се предотврати и чрез раздвижване и ставане от стола, възможно по-често;

4. Носенето на неудобни обувки и прекалено високи токове също може да стане причина за болка в гърба. В тези случаи се препоръчва носенето на специални ортопедични стелки;

5. Спането на твърд матрак в много случаи облекчава болковия синдром. Страничната позиция е най-подходяща за сън, като краката трябва да бъдат леко свити.

Повече информация може да получите на сайта на лечебното заведение: www.spine-center.bg

X