Напишете дума/думи за търсене

Инициативата „Кристално чисти“ получи подкрепа за създаването на лидерска програма

Професори от Харвард представиха концепцията си за устойчиво развитие, базирана на успешни практики по света и у нас

“Инициативата „Кристално чисти“ трябва да обхване повече сектори на икономиката. МОН ще подкрепи създаването на сертификационна програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“. Това съобщи доц. Евгени Евгениев, съветник на министъра на образованието и науката пред участниците в дискусионен форум, организиран от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ). Гост на форума бе и д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Специално за създаването на програмата в България пристигнаха световно признати учени в областта на устойчивото развитие и лидерството - проф. д-р Джак Спенглър и проф. д-р Уенди Пърсел от Харвардския университет. Съвместно с преподаватели от Американския университет в България те ще осъществят идеята на инициативата „Кристално чисти“ - обединение на компании, членове на АПБНБ. Това са 8 водещи компании от сектора, сред които ДЕВИН ЕАД, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, КОМ, Михалково, Савина и др.

Амбицията на инциаторите е образователната програма да стане толкова значима, че много български университети да пожелаят да я въведат. „Програмата ще бъде разработена така, че да отговори по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса, но и да бъде приложима в ежедневната практика“, коментира Жана Величкова, Изпълнителен директор на АПБНБ.

Целта на „Кристално чисти“ е да се въведат правила и контрол, които да наложат спазването на най-високите стандарти за качество в сектора, да ограничат сивия сектор и безотговорното говорене по темата за водата, жизненоважна за всеки. Инициативата е израз на убедеността на подкрепящите я, че икономическото развитие на България и зрелостта на обществото зависят от ангажираността и приноса на всеки гражданин.

Само за изминалата година инициаторите на „Кристално чисти“, са внесли в държавната хазна над 85 млн. лв. данъци, такси и осигуровки. За екологична отговорност са платили над 2,5 млн. лв. Инвестициите им в дарения за социални каузи надхвърлят 700 000 лв. За развитие на служителите си тези компании са инвестирали над 1 млн. лв. Направените инвестиции в икономиката на България само за последните 5 години надхвърлят 130 млн.лв.

„Инициативата „Кристално чисти“ е нашата допълнителна гаранция за сигурността, здравето и спокойствието на нашите потребители. Ако производителят не е ясен, ако не е ясно кой носи отговорността за крайния продукт, доверието пада“ – коментира г-жа Величкова.

„Ние сме част от „Кристално чисти“, защото това е допълнителен ангажимент към българските потребители. Нашата цел е да наложим спазването на най-високите стандарти за качество и прозрачност в бизнеса като норма за сектора и за цялата икономика“, заяви Томас Кренбауер, Изпълнителен директор на ДЕВИН ЕАД.

Компанията е водещ производител на бутилирана вода в България. Изворите на водата и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина. DEVIN осигурява работа на над 500 служители, подпомагайки район с традиционно висока безработица. Компанията е базирана в София и разполага със собствена дситрибуторска и търговска мрежа с национално покритие. DEVIN също така е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите напитки Granini за България. Компанията инвестира в стажантски програми за млади хора и в опазването на околната среда, както и в инициативи със социална насоченост.

За Програмата:

Разработена със специалното съдействие на Центъра за здраве и глобална околна среда към университета Харвард, програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ ще има за цел да промотира добрите практики в областта на устойчивото бизнес развитие и да подпомогне професионалистите, които биха искали да придобият допълнителна квалификация и знания по темата.
Програмата се реализира в партньорство с Американския университет в България и АПБНБ като ключов елемент от кампанията „Кристално чисти“. Инициативата цели създаване на необходимото разбиране и изграждане на капацитет, водещ до налагането и спазването на устойчиви бизнес процеси в сферата на производството на безалкохолни напитки.

X