Напишете дума/думи за търсене

Цветя, подходящи за градината

Макар все още зимата да не си е отишла, може би е време да помислите за цветятав лятната си градина.

Ако се чудите как да украсите двора си, има няколко подходящи цветя за него.

С ерика се зацветяват скални кътчета и алпинеуми

Цъфти с розовочервени цветове от февруари до април, но може да се регулира така, че да има цвят през цялата година. Обича слънчеви или полусенчести места и лека, песъчлива, варовита, може и камениста почва. Размножава се със семена, които се засяват в саксии. Държат се на тъмно, покрити със стъкло, но с влажна почва. Резници се вкореняват през юли. Слагат се в сандъчета, като почвата се притиска силно. Вкореняват се за 3-4 седмици.

Западната туя издържа на замърсен въздух

Туята е бавнорастящо дърво с конусовидна корона, което може да се използва за живи плетове и в алпинеуми. Растежът може да се регулира с резитба и да й се придават какви ли не форми. Важно е да е на полусенчесто място. Идеална е за градски условия, тъй като вирее на замърсен въздух и е студоустойчив вид.

Хемерокалисът не е взискателен

Цъфти през юли-август с жълти, оранжеви, червени или розови цветове, които траят само един ден, но за сметка на това са големи и изящни. Предимство му е, че расте, както на много сухи места, така и на задържащи вода, изложени на силно слънце или сянка. И по отношение на почвата не е взискателен. Размножава се през есента чрез разделяне на коренища. Засажда се на разстояние 30 х 30 см. Скоро след засаждането растенията запълват свободните пространства, затова периодично разреждайте или подмладявайте.

Жълтугата обича да се къпе в слънце

Храстовидното растение с височина до 1 м, създава настроение със ситните си жълти цветове. Използва се предимно за скални цветни кътове и групово засаждане. Жълтугата цъфти от май до юли и обича да се къпе в слънце. Расте при всички видове почва, но предпочита лека, песъчлива. След цъфтежа изрежете прецъфтелите клонки, без да засягате старата дървесина. Размножава се със семена, които предварително се киснат във вода. Засяват се през май в открити лехи. Резници могат да се вкореняват през август.

Декоративният слънчоглед не понася пресаждане

Той се размножава през март-април, чрез семена при разстояние 30 см за ниските и 70 см – за високите сортове. Те се засяват на желаното място, тъй като декоративният слънчоглед не понася пресаждане. Цъфти от юли до септември с едри жълти цветове. Обича слънчевите места, с добре обработена, богата на хранителни вещества почва. Ниските сортове са подходящи още за отглеждане в саксии или сандъчета за украса на балкони и тераси, веранди и покривни градини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X