Напишете дума/думи за търсене

Плетена содена питка от Cooks and bakes

Всяка рецепта на Даниела Динева е едно малко съвършенство. Зареждайте се с нейните идеи и черпете от нейния финес и елегантност на адрес www.cooks-and-bakes.com.

Дани Динева
Дани Динева

Плетена содена питка

Необходими продукти:

3 ч.ч. бяло брашно, но може да ползвате 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно и 2 ч.ч. бяло брашно

2 ч.л. сода за хляб

200 мл топла вода

2 с.л. лимонов сок (ако нямате, ползвайте оцет)

1 суп.л. мед

1 ч.л. сол

сусам за поръсване

зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

1 Пресейте брашното и го сложете в купа. Тъй като аз нямах пълнозърнесто брашно, ползвах само бяло и се получи много хубава содена питка. Смесете брашното в купа, заедно със солта, медът, прясно изцеденият лимонов сок (или оцет) и содата за хляб, шупната в сока.

2 С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто и ако е необходимо се долива още малко вода. Омесете го добре и го оставете в намазана със зехтин купа, покрита с прозрачно фолио или кърпа. Оставя се да почине за 30 минути.

3 Извадете тестото и го разделете на 3 равни топки. За да бъда максимално прецизна аз го измерих с кухненска везна и тестото бе 810 грама. Разделих на 3 равни топки от 270 грама, като всяка от тях също разделих на 3.

4 Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка. Така направете общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга плитките в тава, като се започва от средата. Гледайте фитилите да са с еднаква дължина, за да ви излезе равна плитката накрая.

5 Питката се намазва със зехтин, поръсва се със сусам, а с помощта на нож се прави кръст (по желание). Пече се в загрята фурна на 180 С с вентилатор около 25-30 минути до зачервяване.

Изважда се, оставя се леко да се охлади и се поднася.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

Този брой е още по-вкусен, по-уютен, по-коледен. Събрали сме в него виртуозните рецепти на едни от най-добрите кулинарни блогъри, появявали се на страниците на „Рецепти за здраве“.

В него ви чакат съвети за по-полезна и икономична коледна трапеза, за това как да приготвите идеалната пуйка, ако решите да й намерите място на масата, и кои са 5-те мазни храни, които помагат за топене на мазнини по празниците. В списанието ще откриете салати, които ще допълнят основните ви ястия за Рождество Христово, както и предложния за коледни подаръци за ядене. Ще ви разкажем какви сладки консумират различните народи на този голям християнски празник. В книжката ще намерите и идеи за вегетариански хапки, а за любителите на месото сме приготвили няколко неустоими рецепти за тържествена вечеря, както и подходящи гарнитури и сосове към тях. Ще ви представим 6 рецепти за коледен кекс и ще ви подскажем какво да правите с остатъците от празничната гощавка. И както повелява традицията, не може да не надникнем в коледната кухня на баба, където ви чакат напластена пита, вързана солена баница, коледна погача и гевречета. А за десерт сме ви оставили сладки изкушения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X