Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за коледничето

Кактус е, но обича вода

Шлумбергерата не е пустинен кактус с бодли, а тропичен. Той обича вода в корените и по зелените части. Не допускайте пресушаване на почвата особено по време на оформяне на цветните пъпки. Ако пресъхне, той ще изхвърли пъпките и цветовете си и ще залинее. После трудно се възстановява. За да сте сигурни дали е време за поливка, проверявайте почвата.

Преполиването също не е желателно. Преполятото коледниче ще загние бързо и ще загуби листата си за нула време. Правилото и тук е: по-добре по-малко вода, отколкото повече. Когато поливате, проверявайте почвената повърхност и ако тя е суха в дълбочина от 1-2 см полейте обилно. Оросявайте листата заедно с поливките.

Поливки по график

През октомври поливките се преустановяват. Целият месец влажността на почвата се поддържа ниска. Сухият период провокира образуване на пъпки. През ноември поливките се възстановяват. Но се внимава! Стресът може да провокира опадане на пъпките. Освен преполиването или прекаленото засушаване пъпките могат да опадат, ако въздухът в помещението е много сух или ако светлината е малко.

Следващият сух период е след прецъфтяването (февруари- март), но той е за почивка. Тогава коледничето може да се очупи равномерно от всички страни. То ще се разклони и бързо ще нарасне. Отчупените сегменти можете да заложите за вкореняване в почва или във вода.

Поливането през летните месеци е обилно, а цветето се пази от преки слънчеви лъчи и много високи температури.

Как да го излъжем, за да разцъфти?

Ключът към успеха е манипулацията. Ярка светлина, подходяща, сравнително ниска температура и намалени поливки. Когато и да осигурите такива условия, бъдете сигурни, че до 6-8 седмици ще имате и цвят. А ето и тънкостите: дневната светлина трябва да е почти равна на тъмната част от деня. Температурата да варира между 10 и 15 градуса през целия период. Необходимият период на пълна тъмнина е около 12 часа в денонощието.

По време на манипулацията поливките са редуцирани и вода се налива само отгоре. След оформянето на пъпки постепенно се увеличава поливната норма, а цветето може да се премести на по- светло и топло място. След това - никакво местене и въртене на саксията. В противен случай може да изхвърли пъпките.

Повишаването на температурата ще ускори отварянето на цветовете. Както и по-добрата осветеност. Цялата процедура трябва да приключи до средата на ноември, за да може коледният кактус да разцъфти точно по празниците.

На два етажа

Ако сте експериментатори и сте готови за нови подвизи, можем да ви предложим нещо инересно. Коледниче на два етажа! Тази форма може да се постигне по два начина. Първият е чрез присаждане, а вторият - чрез системни резитби. Единствен недостатък е отлагането на цъфтежа.

В търговската мрежа се предлагат коледничета на цена от 6 до 10-12 лв., в зависимост от размера на растението. Много добър ефект се получава и при засаждането на два или три цвята в една саксия. Каскадата от цветове трудно се описва с думи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X