Напишете дума/думи за търсене

Трукан, който се вдъхнови от хартията и историческите бойни умения

Една от картините  на Трукан, включена в изложбата му "Нарушена зона", която ще се открие на 16 януари в столичната галерия "Нюанс".

Димитър Труканов-Трукан се допълва като художник с практики в усвояването на исторически бойни умения. За него тези два процеса са различни проявления на едно и също състояние. Резултатът от тази необичайна симбиоза може да се види в галерия “Нюанс” (ул. “Денкоглу” 42) от 16.I. в изложбата му “Нарушена Зона”.

Художникът използва своя авторска техника. Довежда хартията до триизмерното състояние на каша и точно в това състояние се случват различни процеси. Гледа на техниката не като експеримент с материал, а като на взаимодействие с материята.

Творбите на Трукан са резултат от общуването между вода, огън, пигменти и метал, запечатани в хартия. През целия му творчески път го вълнуват темите за петте елемента и стихиите, което личи и в новата му изложба “Нарушена Зона”.

Димитър Труканов не работи с предварителни теми, неговото творческо търсене е непреднамерено, той се опитва да постига състояния. Разсъждава върху вътрешния и външния пейзаж и се вълнува от безкрайните вариации, произтичащи от това.

Трукан сам казва, че асоциира с “взрив, разкъсване и хаос” произведенията от изложбата си “Нарушена Зона” в галерия “Нюанс”. Твърди, че процесите и състоянията, през които преминава, занимавайки се с бойни изкуства и изобразително изкуство, се развиват паралелно и са сходни като преживяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X