Напишете дума/думи за търсене

Хитовитата лента “Апартаментът” става пиеса в "Зад канала"

Каталин Старейшинска и Даниел Цочев в "Апартаментът"

Изгря нова звезда - Каталин Старейшинска

Бойко Илиев е превърнал в драматургия сценария на известния филм на Били Уайлдър “Апартаментът” и реализира текста на сцената на МГТ “Зад канала”. Лентата, заснета през 1960 г., печели “Оскар” за режисьор, сценарий и филм след 10 номинации. В главните роли са Джак Лемън и Шърли Маклейн.

Илиев поддържа рейтинга си на режисьор, който изкарва до успешен край репетициитеЫ и дори първокачествени артисти му се доверяват. Често в постановките му срещаме имена на звезди от различни театри. Сега в “Апартаментът” участва Даниел Цочев от трупата на театър “Възраждане”. Той и Иван Петрушинов са най-стабилните на сцената. Цочев е в ролята на шеф във фирмата на централния герой Бакстър (Владимир Зомбори), а Петрушинов играе съседа на Бакстър, лекар по професия.

Но най-любопитното в спектакъла е дебютът на младата актриса Каталин Старейшинска, скорошно попълнение на екипа “зад канала”. В историята с мопасановски привкус тя е момичето от асансьора на фирмата на Бакстър и младежът тайно се влюбва в него. И двамата са чистосърдечни и наивни, но Бакстър не знае, че тя е любовница на шефа Цочев, безуспешно чакайки той да се разведе и да узакони тайната си връзка.

Семпла история от типа на писмата на читателки в женските списания. Заглавието идва от основния персонаж в тази история - малкото жилище на Бакстър, което шефовете във фирмата (Емил Котев “покрива” един от тях) използват за терен на извънсемейните си похождения. В замяна те обещават на добрия и лековерен Бакстър повишение в службата. Представлението е леко и забавно, разчитайки на усета на режисьора за естественост и прецизна употреба на битовите детайли, както и на остроумния декор на Петя Стойкова - въртящ се куб на апартамента на Бакстър, успешно регулиращ хаоса от влизащи, излизащи и подминаващи персонажи. Таня Пашанкова е в ролята на навитото маце, винаги подръка на шефовете. Образът на спектакъла щеше да е по-качествен, ако Зомбори не натиска така настървено своя Бакстър, че да изглежда супернаивен и глуповат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X