Напишете дума/думи за търсене

Необятната прелест на Позитано (снимки)

Хотел “Три вили” - бившата вила на Франко Дзефирели
Хотел “Три вили” - бившата вила на Франко Дзефирели

 Вилата на Дзефирели е като паметник на Холивуд

Въпреки че Франко Дзефирели отдавна вече не живее в Позитано, вилата, в която той прекарваше дълги месеци там всяка година, още се знае като “вилата на Дзефирели”.

Лятната къща на прочутия италиански режисьор беше нещо като кръстопът на известните. Наблизо намиращият се остров Капри е открай време най-привлекателният център от Амалфитанското крайбрежие за американските звезди. По-малко светският Позитано обаче привличаше цвета на Холивуд най-вече заради Дзефирели, чиито гости са били много от звездите.

В действителност вилата, която днес е хотел, се казва “Три вили”. Теренът, върху който е построена, е бил купен през 20-те години на миналия век от руския писател Михаил Семьонов. Именно той е първият, който я превръща в средище на интелектуалния елит.

Когато през 60-те години на миналия век Дзефирели я купува и отива да живее в Позитано, тя става нещо като “червен килим”, по който минават прочути актьори.

Тук потича целият каймак от света на шоубизнеса. Елизабет Тейлър е водила там  всичките си съпрузи в течение на годините. Лайза Минели и Мария Калас също са събирали често слънчеви лъчи в градините. Ленард Бърнстейн, Лорънс Оливие, Елтън Джон, италианската примабалерина Карла Фрачи не са пропускали възможност да отпуснат уморени тела до двата  басейна.

Във вилата на Дзефирели американският композитор и диригент Бърнстейн сътворява музиката на филма “Брат Слънце, сестра Луна”. Самият Дзефирели също пише тук едни от най-ярките си театрални спектакли.

И днес “Три вили” все още наподобява знатна резиденция, от която лъха аристократичност и елегантност, но в същото време нищо модерно не  е чуждо.

дновремешният стил се преплита очарователно със съвременния комфорт.

Ексклузивната перла на Амалфитанското крайбрежие, за каквато се смята вилата на Дзефирели, всъщност само преди дни беше купена от анонимен американски милиардер, приятел на покойния Стив Джобс. Според слуховете това е собственикът на компанията “Рио Гранде”, когото списание “Форбс” нарежда сред едни от най-богатите хора на планетата, и той е платил между 50 и 70 млн. евро за елегантното бижу.

Преди 6 г. обаче вилата беше купена от бизнесмена Джовани Русо за 24 млн. евро. Така след основното  реструктуриране, продължило 2 г. и струвало милиони евро, вилата отново излезе на пазара за недвижими имоти, за да премине сега в американски ръце. Русо, който е собственик и на три други луксозни хотела на Амалфитанското крайбрежие, стигна до това болезнено за него решение във времената на криза, за да запази стотици работни места в останалите си структури и да не остави семействата им на улицата.

“Три вили” открай време е била съсредоточена единствено на ексклузивни услуги за звездните си клиенти.

Тя предлага от хелипорт (за приземяване на хеликоптери) до частна кола “Ферари Калифорния”, която предоставя на отсядащите в нея. 19 са апартаментите в трите вили,

разположени върху площ от 32 000 кв.м От вилата е осигурен и директен частен достъп до уединен плаж, както и излаз до частната яхта “Сан Фердинандо” в морето.

Въпреки че вилата сега е собственост на американци, апетити към нея проявиха преди това руски милиардери, италианският дизайнер Роко Бароко и Ивана Тръмп.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X