Напишете дума/думи за търсене

Снежнобелите скали на Памуккале (галерия)

Памуккале е един от най-забележителните природни феномени в Турция. Скалните образувания приличат на снежни преспи, а зелената трева наоколо прави гледката още по-атрактивна. Памуккале се е образувало заради количеството варовик в минералните извори, възникнали благодарение на тектоничните движения в падината на река Мендес.

Горещата  35-градусова вода, стичаща се по скалите на Памуккале извира от планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Подобно на природния резерват "Плитвице" (Хърватия) броят и видът на скалните образования в Памуккале непрекъснато се променя заради свойствата на варовиковата вода, оформяща каскадно скални тераси, които са пълни с топла вода, привличаща тълпи туристи по бански.

Водата в Памуккале е лечебна. В миналото много императори, че дори и Клеопатра са посещавали белите скали, за да лекуват нарушения на сърдечно-съдовата дейност, хипертонии, нервни болести, ревматизъм, кожни заболявания, рахит, паралич и заболявания на стомашно-чревния тракт. Специалисти са изследвали водата и открили елементите, които я правят лечебна. Точният химически състав представлява уникална комбинация от магнезий, натрий, калий, желязо, алуминий, хлор, нитрати, сулфати, фосфати, бикарбонати и т.н. Водата на Памуккале има естествено Ph 6 и е с радиоактивност 9,25, което не само че не е опасно за здравето, а именно на нея се дължи лечебният ефект при доста заболявания.

Разхождайки се по снежно-белите скали на това природно чудо, обърнете внимание и на древния град Хиераполис. Хиераполис - Памуккале е сред обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Останките от града, показват историята и културата през различни периоди от съществуването му. Непременно се спрете на Театъра, Храма на Аполон, Некропола и Римските бани. В Некропола са разположени около хиляда саркофази и чувството да се разхождаш между тях е меко казано странно.

За южната част на Памуккале ще ви трябват бански, кърпа и джапанки. Там се намира басейнът с лековита вода, в който се е къпала Клеопатра. Прословутата чистота, с която се славят турците обаче, там не може да я видите (аз никъде не я видях ако трябва да съм честна, освен в автобуса, чиито гуми дори шофьорът бършеше с кърпи при всяко спиране, което пък не знам дали е заради хигиена...). Водата направо "залепва" за вас още с влизането в басейна. Температурата на водата и многото хора вътре, правят къпането в минералната вода неприятно изживяване за по-чувствителните. По дъното на басейна пък плуват останки от древния  град Хиераполис и има голяма вероятност да се пребиете или нараните на някоя престара колона.

В басейна на Клеопатра има един участък, където минералната вода е по-топла и по кожата ви се образуват мехурчета, които пък засилват кръвообращението в тялото. Но там винаги е толкова пълно с къпещи се туристи, че е чак отегчително.

На 5 километра от Памуккале се намира още една забележителност, която си струва да видите. От една пещера извира гореща вода, която мирише доста неприятно (то и в Карлови вари носът на човека е подложен на адско изпитание, ама...се търпи). За този извор пише дори древногръцкия историк и географ Страбон. Той описва, че зловонните газове могат да убият бик за миг. Според местните това е диханието на злите духове.

Мястото е превърнато в балнеоложки център с естествени варовикови вани, оформени каскадно от горещата вода. Прилича на Памуккале, но по-малко и оцветено в червено. Водата е страшно гореща като в централните вани достига 57 градуса. Казват, че влизането в най-горещите части на варовиковите басейни е равносилно на нестинарството. Кожата ти почервенява за секунди и от време на време трябва да се излиза за почивка и охлаждане.

Туристи, посетили пещерата с горещия извор в ранните часове на сутринта казват, че скалите са кървавочервени, а издигащите се облаци пара към небето създават усещането за страховита приказка, пълна със зли духове и магии.

Ако сте решили да посетите природния феномен Памуккале и близките до него забележителности през топлите месеци , задължително си вземете шапки, шалове и всякакви други средства, които да ви предпазят от силното слънце. В противен случай разходката ви ще бъде изморителна и няма да може да се насладите на приказната гледка - искрящите на слънцето бели скали контрастират с тъмнозелена трева; каскадно разположените тераси, пълни с лечебната варовикова вода; изумителните останки от древния Хиерополис, където въображението се развихря до безкрайност...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X