Напишете дума/думи за търсене

Съвети за мечтаното 5-дневно пътуване в Италия (+галерия)

Днес бихме искали да ви споделим нашия опит за кратка, 5-дневна екскурзия из северна Италия със самолет и рент-а-кар, пишат добрите ни приятели от сайта "Градовете на Европа". Тъй като понякога времето ни не е достатъчно, за да видим всичко, което искаме, трябва да се оптимизира по някакъв начин пътуването до избраната дестинация. По принцип няма нищо по-хубаво от това да пътувате с личния си автомобил, защото това дава независимост на плановете ви, но ако не разполагате с достатъчно време, то предлаганият от нас вариант може да ви се стори удачен за едно кратко „отскачане” до Италия.

1/ Организиране на пътуването;

А) Всяко едно пътуване започва с избора на дати за неговото провеждане. Нашата първоначална цел в предлагания тук маршрут ще бъде малкото /или не съвсем малко/ градче Бергамо.

Разположено между Верона и Милано, Бергамо се използва от low-fare самолетните компании, които предпочитат да кацат тук, вместо на миланското летище Малпенза. Така че, ако се вдъхновите от това, което ще ви предложим в следващите редове, започнете да се оглеждате за полети до Бергамо. В това отношение бихме ви препоръчали да разгледате преди всичко полетите на Wizz Air – последните са не само евтини /особено ако уцелите някоя от честити промоции на компанията/, но и са удобни, защото полетите са рано сутрин и кацат в Италия около 8.30 часа местно време, което означава, че няма да сте загубили нищо от деня и ще може да разполагате с цялото време за разглеждане. При всички положения е добре да си направите резервацията 2-3 месеца предварително, както и да не забравяте да си направите онлайн check-in, ако имате такава опция, за да си спестите пари.

Wizz Air предлага два типа билети - Basic и Plus, като първият от тях включва само малък ръчен багаж, а вторият- приоритетно качване, както и багаж до 32 кг. В случай че сте двама души, може преспокойно да си вземете 1 билет Basic и един билет Plus. Просто в този случай целият ви багаж ще бъде в един голям куфар, който ще се носи от лицето с билет Plus, а другият от вас двамата ще бъде с малка ръчна чанта. Няма смисъл да плащате двойно по-висока цена за два билета Plus, ако ще сте в състояние да си съберете багажа в рамките на един голям куфар. Отделно от това билетът Plus ви дава и голям борден багаж, което ще ви даде възможност и там да имате още багаж. Ако следвате този съвет и ако може да си поберете багажа само в един голям куфар, в един малък и един голям салонен багаж, то по този начин ще си спестите между 100 и 200 лева от самолетните билети.

Отделно от казаното по-горе, има още една причина да изберете Wizz Air при маршрутът, който ви предлагаме – полетът на обратно към България. Тъй като целим времето да бъде използвано максимално за разглеждане на неща /градове и забележителности/, бихме ви препоръчали обратният ви полети да не бъде отново през Бергамо, а през красивия град Болоня. Wizz Air имат удобни полети от този град, но повече за това ще прочетете в следващите редове.

Б) Не знаем дали сте пътували със самолет до сега, но ако сте, то значи сте запознати с правилата за сигурност. В ръчните багажи, които ще качите с вас на самолета, не трябва да има течности и остри предмети. На летище София има щателен контрол за тези неща и ако по някаква случайност сте забравили подобни предмети в ръчните багажи, тези предмети ще бъдат извадени и изхвърлени. Поради тази причина неща като шампоани, лосиони, ножчета за бръснене, дезодоранти и други подобни, поставете в големия багаж, който ще чекирате, но не и в ръчния багаж.

В) Италия е част от Европейския съюз и не е необходимо да си носите задграничните паспорти, а навсякъде се минава само с лична карта. Личната карта ще ви е достатъчна и при регистрация на рецепцията на хотела- италианците имат подобни лични документи и не гледат на нашите с някакво учудване. Може да се каже, че членството на България в ЕС е чудесно в това отношение, защото навсякъде само ни поглеждат картите и ни пускат, без регистрации в системите им по летищата. Ако имате някакви глоби на ваше име в Италия, които не са заплатени /наложени и незаплатени при предишен ваш престой в страната/, ситуацията може да бъде по-различна.

Г) Макар и Италия да е доста напред в много отношения, не навсякъде може да се пазарува и заплаща с кредитна/дебитна карта. В зависимост от това, което смятате да посетите като обекти и в зависимост от планирани от вас лични разходи /за сувенири, за магазини и др/., предвидете си определена сума пари в Евро предварително. Суми до 10 000 Евро не подлежат на деклариране, но предполагаме, че вие ще пътувате с по-малка сума. Имайте в предвид, че отивате в чужда държава, всичко може да стане и за това е добре да имате и някаква сума в кеш. Определено в България ще получите и по-добър курс за обмяна лев/евро, отколкото на бюрата в северна Италия.

Д) Последното нещо, на което бихме искали да обърнем внимание, е резервацията на хотел. Ако сте тръгнали да избирате хотел/и няколко месеца предварително, добре е да направите резервация с опция за безплатна отмяна. Нашият съвет за това, а и за следващи ваши пътувания, е винаги когато правите резервация няколко месеца преди самото пътуване, е да правите отворена резервация, при която има „Free cancellation” /безплатна отмяна/. Причина за това е бързо променящият се пазар на хотелските нощувки. Напълно възможно е в момента, в който резервирате да направите резервация на хотел, който предлага най-добрите условия към въпросната дата, но всеки ден излизат нови оферти, а много хотели правят и промоции за 1 или 2 дни, като предлагат нощувки на много ниски цени. В този смисъл можем да ви посъветваме, ако имате възможност да отмените безплатно вашата резервация, да продължите периодично да наблюдавате сайтовете за хотелски резервации /Booking.com, Agoda, Hotels.com, Venere.com/ и ако откриете по-добра оферта или по-добър хотел за същите пари, да отмените вашата направена вече резервация и да резервирате по-добрата оферта. Много често ни се е случвало да търсим добри оферти за хотели до 1-2 седмици преди потегляне и да намираме наистина изгодни предложения. В редовете по-долу, когато пишем за посещението на отделните места по маршрута, ще ви дадем и предложения за хотели, които наистина бихме ви препоръчали, защото предлагат качествена услуга.

2/ Пристигане в Бергамо;

По отношение на пътуването до Бергамо, бихме се доверили на Wizz Air – не само поради ниските цени на пътуването, но и поради възможността да използваме техния полет на връщане от Болоня към София. Полетът от София до Бергамо трае около 2 часа, като по принцип Wizz air имат ранен полет от София, което е чудесно, защото ще пристигнете рано в Италия и ще може да използвате изцяло първия си ден там. Летището в Бергамо, или поне терминалът, на който ще кацне самолетът ви, не е нищо впечатляващо. Много бързо се преминава само с лична карта през паспортен контрол, а за около 5-10 минути пристига и багажът. След като вземете багажа си от лентата, трябва да се насочите към терминала за пристигащи /2-3 минути пеша/, където ще видите гишетата на различните компании за коли под наем. Би било препоръчително, да не кажем задължително, ако с е насочите към изпълнение на настоящия маршрут, да си направите резервация за кола под наем предварително. Сайтът за резервации на автомобили, който предлагаме винаги, е www.rentalcars.com. Добре е, когато си резервирате кола, да си закупите и пълна застраховка /това ще оскъпи наемът на колата с около 20 лева на ден, но ще ви спаси в случай на инцидент – имайте в предвид, че италианците са скарани с шофирането и е възможно да ви ударят и на паркинг/. След като още от България имате яснота коя компания ще използвате, намерете нейното гише на летището в Бергамо. По принцип, ако няма опашка, вземането на ключовете за автомобила и подписването на всички документи отнема около 10-15 мин. Много често обаче има струпвания на хора, защото доста от пътниците, които пристигат тук, също планират да използват кола под наем. Затова един съвет от нас – веднага след като преминете през паспортен контрол, ако пътувате в група, нека един от вас да избърза и да отиде за вземането на ключовете за колата, а останалите да се наредят за багажа. По този начин ще си спестите чакане, което в някои случаи може да отиде и до един час. Вземането на ключовете за автомобила обаче не означава, че сте приключили, защото колите под наем на летището в Бергамо са разположени на отделен терминал, далеч от самото летище. Италианците обаче са помислили за комфорта на хората, защото са осигурили редовен и безплатен транспорт до мястото, от където се вземат автомобилите. Автобусите /така наречените навети/ потеглят пред самото летище и ще ви отведат до терминала за вземане на колата под наем за около 2-3 минути. От тук не ви остава нищо друго, освен да намерите автомобила си сред голямата бройка от паркирани автомобили, да се качите на колата и да потеглите.

Първи ден на предлагания маршрут:

Първата спирка, която ви предлагаме да направите, е в самия град Бергамо. Това е една малко непозната дестинация, защото програмите на организираните екскурзии не включват града, което можем да оценим като голяма грешка. Бергамо разполага с чудесна нова част /Нов град/, но и с още по-чудесна стара част /Стар град или Alta Citta/. Старият град на Бергамо е надвиснал над новата част, защото е разположен на хълм над останалата част на града. Препоръчваме ви да започнете разходката си из Бергамо именно от Стария град. Тъй като сте с автомобил, имайте в предвид, че уличките на стария град са тесни, а местата за паркиране са ограничени – в повечето случаи са резервирани за живущи. При потегляне от терминала за автомобили под наем, задайте на GPS-а да търси следното място – Mercato del Fieno. Това е място в Стария град на Бергамо, където се намира един от големите паркинги и където винаги ще намерите място за паркиране. Таксата е около 2.00 Евро на час, което е повече от добре, като се има в предвид, че си спестявате нерви и усилия да търсите свободно място за паркиране из тесните улички. Хубавото на този паркинг е, че е в сърцето на Бергамо и в непосредствена близост до най-големите забележителности на града. Само на 100 метра нагоре по калдъръмена уличка ще излезете до катедралата на Бергамо /Дуомо-то/, както и до свързаната с нея базилика „Санта Мария Маджоре”. Това са две от най-красивите църкви, които може да видите в цяла Италия – изпълнението и декорацията в интериора са наистина спиращи дъха. След като приключите с разглеждането на тези два храма, които буквално са един до друг, ще излезете на Пиаца Векия – главният площад в Стария град на Бергамо. Около него са разположение Torre Civica – кула, извисяваща се над Бергамо, от където се откриват чудни гледки към цялата околност. Тъй като е много вероятно да е още преди обед докато разглеждате всички тези забележителности, бихме ви препоръчали да се поспрете и да отдъхнете за известно време на чаша италианско кафе. На Пиаца Векия се намира едно от любимите ни кафенета – Caffe del Tasso 1476. Да, това е годината на неговото основаване. Днес тук може да намерите голямо разнообразие от кафе напитки и кроасани, с които да се подкрепите след ранни полет до Италия. Вътре има и безплатен Wi-fi. В Стария град на Бергамо, но вече на път към паркинга, може да посетите и Torre del Gambito – още една от средновековните кули на града. Може да се разходите из старинните улички на Стария град. Цялата разходка тук ще ви отнеме не повече от 3-4 часа. След това се качете на автомобила си и се насочете към новата част на Бергамо, която ще ви предложи една много приятна пешеходна улица, по протежение на която има множество магазини и заведения. Много често тукашните магазини предлагат невероятни промоции, така че ако си харесате нещо, не се колебайте. Основната търговска улица е “Via XX Settembre”, така че гледайте да паркирате някъде наблизо.

Ако успеете да си организирате добре времето в Бергамо, предполагаме, че ще може да отделите към 4-5 часа в града и спокойно след 13.00 -14.00 часа да потеглите в посока към езерото Комо. Предлаганата от нас първа цел на езерото Комо е град Беладжио. Разстоянието от Бергамо до Беладжио е 63 км., но пътят не е магистрала. Беладжио може да се определи като една от перлите на езерото Комо – изключително популярно място, което ще се потвърди и по трудностите, които ще имате да си намерите място за паркиране, особено ако посетите града през летните месеци. Повече за Беладжио и неговите забележителности може да прочетете тук. В темата ще откриете и линк към може би най-голямата местна забележителности – вила Мелци. През зимните месеци вилата е затворена, така че ако искате да я посетите, добре е да си организирате настоящото пътувате през лятото или в ранна есен. От Беладжио, ако разполагате с достатъчно време, може да се качите и на някой от фериботите, които обикалят езерото и по-точно този, който пътува до Варена. Ако решите да направите разходката с ферибот до Варена, това би означавало да прекарате остатъка от деня си в тази част на езерото Комо. Определено обаче ще си заслужава.

Препоръчваме ви първата нощувка по така предлагания от нас маршрут да бъде в град Комо. Причината е, че в Беладжио цените на хотелите са високи поради популярността на градчето като дестинация. Много по-вероятно е да намерите изгодни оферти в град Комо, като можем да ви препоръчаме да разгледате на цените в хотел Metropole Suisse. Намира се на централния площад Кавур, гледа към езерото Комо и предлага наистина добри цени. Към хотела има паркинг, а дори и последният да е запълнен, от хотела ще ви насочат към близък платен паркинг на преференциални цени. Тъй като е вероятно да пристигнете късно в Комо, няма да имате време за разглеждане на някои от основните местни забележителности. Може да се разходите до катедралата на Комо, ако все още е отворена и да видите надписи на български език вътре. Центърът на Комо е много приятен, изпълнен с тесни улички и много магазини и заведения. Повече за град Комо може да прочетете в следната тема на нашия сайт: http://www.cities-of-europe.com/grad-komo-koprinenata-stolitsa-na-evropa/. Вътре ще откриете и отделни теми за местните забележителности, които си заслужава да се видят, но не знаем дали в този вариант на пътуването ще ви остане време за всичко.

Втори ден на предлагания маршрут:

Тъй като през първия ден от пътуването ще разгледате Бергамо, Беладжио /а може би и Варена/, наистина едва ли ще ви остане време за разглеждане на Комо. Затова, когато станете на следващата сутрин, може да отделите 2-3 часа за разходка из Комо и някои от неговите забележителности. Катедралата на Комо е една от задължителните спирки, като може да посетите и някои от вилите около Комо, или просто да се разходите с фуникуляра до Брунате. От там ще може да се насладите на чудесни гледки към град Комо и едноименното езеро, а и да видите къщата, в която е живял Пенчо Славейков.

При всички положения, не ви съветваме да отделяте повече от 2-3 часа сутринта на втория ден за разглеждане на Комо, защото ако отделите повече време, ще жертвате разходката си из следващата дестинация по маршрута – Лаго Маджоре. Лаго Маджоре е най-голямото от северните италиански езера. Повече за езерото и отделните населени места по неговите брегове може да прочетете в съответните теми на нашия сайт. Тъй като градчетата тук са много и за тяхното разглеждане е нужно повече време, то няма как да преминете през всички в рамките на този маршрут, освен ако разбира се не сте планирали повече време. Основната цел ви цел сред градчетата на Лаго Маджоре трябва да бъде Стреза – най-популярният курорт по бреговете на езерото. Разстоянието от Комо до Стреза е около 100 км., като пътят не е магистрала, но спокойно може да се измине за около час- час и половина. Ако сметнем времето, което евентуално ще отделите през този ден за разглеждане на Комо, и като включим времето за пътуване, ще пристигнете в Стреза някъде към 13.00 часа. Основната ви цел при пристигането в Стреза трябва да бъде паркингът, разположен непосредствено до пристанището на града. Особено през лятото мястото е препълнено с коли, като няма как да го пропуснете. Паркирайте на този паркинг /паркингът е платен/ и се насочете към будките на местните фирми, предлагащи разходка с корабче из езерото, и по-точно транспорт до трите острова - Изола Белла, Изола Мадре и Изола Пескаторе.

Важен съвет: понякога битката за клиенти между отделните фирми е толкова голяма, че те са готови да заплатят вместо вас паркинга за автомобила, ако ползвате техните услуги.

Разходката из трите острова ще ви отнеме остатъка от деня. Повече внимание ще хвърлите върху Изола Мадре и Изола Бела, където наистина има какво да се види и да се посети. Изола Пескаторе е най-малкият от островите и е по-скоро рибарско селище, но въпреки това ще ви бъде приятно да се разходите из тесните улички. Препоръчваме ви да нощувате в Стреза, като можем да ви препоръчаме два хотела в Стреза – хотел Primavera, който се намира недалеч от пристанището, и хотел La Sacca /намира се извън града/. И двете места предлагат достатъчно удобства, но Primavera се намира до центъра на града и ще може да излезете вечерта и да се разходите из малкия център на Стреза пеша.

Трети и четвърти ден на предлагания маршрут:

Следващата дестинация по маршрута е град Торино. Това е най-големият град в рамките на предлагания маршрут, поради което тук ви препоръчваме да направите и 2 нощувки. Повече за Торино и неговите забележителности ще може да намерите тук.

Препоръчваме ви обаче, преди да сте стигнали още в Торино, да посетите и една от местните забележителности, които се намират малко встрани от града – това е базиликата Суперга, издигаща се на хълм над Торино. 

При наличието на почти два пълни дни в Торино, от вас самите зависи как ще си организирате времето за посещение на отделните забележителности. Препоръчваме ви да не изпускате в никакъв случай посещение на Палацо Реале /Кралският дворец/, както и на Моле Антонелиана – символът на Торино. Друга интересна забележителност е Египетският музей. Основните търговски улици в Торино са Via Po, Via Garibaldi, Via XX Settembre, Via Roma. Голяма част от магазините са съсредоточени по Via Garibaldi, където освен всичко друго ще намерите и магазин на известния сладолед Grom. В зависимост от това дали ще използвате автомобила за придвижване до центъра на града, предлагаме ви да ползвате подземен платен паркинг под пиаца Vittorio Veneto. Паркирането из центъра на Торино е сложна задача и затова е най-лесно и пестящо нерви да се доверите на подобен тип паркинг.

По отношение на нощувките в Торино, добре е предварително да изберете хотел, който не само предлага добра цена, но и разполага с паркинг. Ако търсите хотел в центъра на Торино, то паркингът е задължителен. Хотелите Diplomatic и Dock Milano се намират на пешеходно разстояние от центъра на града. Ако искате хотел извън самия град, просто защото искате да спестите някаква сума пари, то можем да ви препоръчаме градчето Кандиоло /Candiolo/ - хотел Best Quality Hotel Candiolo. Съвет от нас: ако се чудите къде да вечеряте и искате нещо наистина вкусно, разходете се с колата от Кандиоло до малкото градче Ноне /на 5 мин. път с колата/, където има няколко чудесни ресторанта.

Пети ден на предлагания маршрут:

Последният, пети ден от предлагания от нас тук маршрут обхваща и най-дългия преход – 340 км. от Торино до Болоня. Препоръчваме ви да излетите обратно към България от място, различно от Бергамо, защото така ще може да видите и още един град, а и полетът от Болоня на Wizz Air е късно вечер, което ще ви даде възможност да се разходите спокойно из Болоня. Ако потеглите от Торино рано сутрин, ще стигнете в Болоня в ранния следобед, като се пригответе да заплатите за пътуването на магистралата около 30.00 Евро /това е един от малкото пътни участъци, за които ще платите в рамките на този маршрут/. Тъй като пътувате с автомобил, ще ви се наложи да паркирате някъде- препоръчваме ви да използвате подземния паркинг под Piazza dell’ 8 Agosto. От тук тръгнете по една от търговските улици на града - Via dell’Independenza, която ще ви отведе до центъра на града. Най-големите забележителности на Болоня са съсредоточени в рамките на малък район – това да фонтанът на Нептун, базиликата Сан Петронио, Торе Алберичи. Центърът на Болоня е приятен за разходки, така че няма как да не „изгубите” поне 3-4 часа в лутане. 

Добре е поне 2-3 часа преди полета да потеглите към летището на Болоня. Имайте предвид, че тук често стават задръствания, поради което е добре да си предвидите повече време. Връщането на автомобила става на специален паркинг, обозначен със знаци. Трябва да следвате знаците, сочещи към паркинга на вашата компания за коли под наем. Оставяте колата на служителя, заедно с ключовете и вземате разписка с подпис, че сте върнали колата. Добре е преди връщането на автомобила да заредите до горе резервоара, защото според условията на наема колата трябва да се върне с пълен резервоар /точно както сте я взели първия ден/. Летището на Болоня е изключително модерно и предлага приятни кафенета, където да убиете време до полета. Самият полет до София трае около час и половина.

Надяваме се, че сте намерили споделения наш опит за полезен и сме ви вдъхновили да осъществите такова пътуване. Имайте в предвид, че така зададения план с посещение на посочените места е за 5-дневно пътуване. Ако разполагате с повече дни, нищо не ви пречи да „раздуете” пътуването като включите и други спирки по пътя. Лично бихме ви препоръчали да отделите още един ден за разходка около Комо, а може да отделите и 2-3 часа за кратка спирка в градчето Варезе /Varese/, което разполага с приятен център. На добър път!

На сайта "Градовете на Европа" ще откриете още безброй идеи за своята ваканция и мечтано пътуване из Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X