Напишете дума/думи за търсене

Правила за създаване на идеална кухня - първа част

1. Работен триъгълник. Изследванията са доказали, че основната работа в кухнята е съсредоточена в три точки - печката, хладилника и мивката, наричани "работен триъгълник". Това означава, че за да е удобна работата, между тях не трябва да има препятствия и придвижването да става бързо. По отношение на размерите най-оптималният вариант е, ако сборът от страните на "триъгълника" е между 3 и 7,5 метра.

2. Разположение. Ако площта е по-голяма, може да подредите мебелите около стените в П-образна форма, а в средата да разположите остров, на който да има работен плот и мивка или печка. В малка кухня най-разумно е разпределение с Г-образна форма. Добре е да се придържате и към правилото, че между мивката и печката трябва да има работен плот.

3. Височината на мебелите. Горните шкафове не трябва да са на височина повече от 1,5 - 2 метра, за да не трябва да се използват помощни средства за достигането им. Най-удобната височина за работния плот е 90 см, за да не се налага на човек да се навежда.

4. Битова техника. За да се оптимизира процесът на приготвяне на храната по-дребната техника (микровълнова, кафеварка, кана за подгряване на вода, тостер и т.н.) е добре да се намира в една определена за целта зона.

5. Осветяването. Трябва да се постигне "златната" среда - да не е прекалено, за да уморява, но и да е достатъчно, за да се работи спокойно. Задължително е да има насочена към плотовете светлина. Добре осветени трябва да са и горните шкафове, особено, ако челата им имат и дизайнерска роля в помещението. Ако има кухненски остров със зона за хранене, пенделът е чудесен вариант, който може да стане характерен елемент от интериора.

6. Естетика. Цветовите решения не са за пренебрегване, когато искаме да изпитваме удоволствие в кухнята. Затова е разумно да изберем такива, които ни харесват и правят настроението ни ведро. Добре е обаче да се избягват наситените червено и оранжево, защото повишават апетита. Едно или няколко цветя, дори и в малка кухня, ще я направят по-жива и ще помогнат за изчистване на въздуха.

7. Лесно почистване. То ще е по-постижимо, ако например тапетите (ако изобщо се използват такива) са миещи, а на пода има плочки. Няма да сгрешите и ако имате една мини прахосмукачка, която да използвате само в кухнята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X