Напишете дума/думи за търсене

Премиерна пиеса в Народния театър, номинирана за "Аскеер" за драматургия

Заседание на журито (от ляво на дясно) - Федя Филкова, проф. дфн Ивайло Знеполски, доц. д-р Георги Лозанов (председател на комисията), Милен Миланов (председател на Фондация „А`Аскеер”), доц. дфн Пламен Дойнов, Иван Кулеков

Наградите се дават за 14 път

В 28-то издание на националните награди за постижения в театралното изкуство „Аскеер” призът за най-младата ни категория – Съвременна българска драматургия, се присъжда за четиринадесети път. Академия „Аскеер” разчита на 20-членно жури с широка и висококомпетентна представителност на драматургичното оценяване.

Броят на премиерните пиеси през разглеждания период е 18! 10 от заглавията са осъществени в столицата, 8 – в извънстолични театри. Четири от пиесите са реализирани като независими проекти. През сегашния награден период театрите, поставили на сцената си нови български заглавия, са шестнадесет, съобщи Милен Миланов -председател на фондация „А'Аскеер”.

Номинации в категория Съвременна българска драматургия АСКЕЕР 2018 (по азбучен ред на имената на авторите):

1. „Изход”, Пиеса в две действия от Йоана Мирчева

(Университетски театър – НБУ, постановка Гергана Димитрова, 26 февруари 2018 г.)

2. „Закачане“ от Неда Соколовска

(Театър „София“, постановка Неда Соколовска, 9 март 2018 г.)

3. „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова

(Народен театър „Иван Вазов“, постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)

Фондацията подготвя публикуването на поредната книга от библиотека за съвременна българска драматургия „Аскеер”. Отделните томове съдържат трите номинирани пиеси, както и студии – дело на именити творчески личности от състава на журито, оценяващи драматургичната продукция в контекста на българския и европейския културен и исторически процес.

По традиция „Аскеер 2018” е под почетния патронаж на Министъра на културата и на Министъра на отбраната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X