Напишете дума/думи за търсене

Любен Зидаров на 93 години рисува в Париж

Любен Зидаров в Париж

Художникът откри само след година нова изложба в галерия “Нюанс”

“Обратна хармония” - парижка приказка край Сена

Година след предишната си изложба в галерия “Нюанс” (ул. “Иван Денгоглу, 42). “Старецът и трите морета” и 40 години след първия път, когато той попада в града мечта за всеки художник - Париж, Любен Зидаров отново има своя експозиция на същото място. По-точно местата, макар и същите, са две: едното е неговата завършила през януари самостоятелна изложба в Париж, а второто - тази в “Нюанс”. Която откри сред приятели, почитатели и фенове! Всички зарадвани на неговата жизненост и чувство за хумор.

Любен Зидаров казва, че

първият контакт

с Париж е

събудил

живописеца

в него, спотаен зад илюстратора

Един художник по призвание е необходимо да бъде странник в реалността на битието или в реалностите на въображението си. Любен Зидаров винаги е успявал да е и на двете места едновременно. При него директното възприятие документира не толкова визията на конкретността, колкото образа на емоцията от срещата с нея.

Верен на традиционната склонност към игри със словата и образите, тук Любен Зидаров отново се шегува с уж неизменния ход на времето: “обратната хармония” на занемарения Париж от преди четири десетилетия и младия художник, втурнал се към своите артистични открития, и мъдрия творец, неочаквано срещащ своята младост в образа на един обновен град, познато-непознат, стар и млад едновременно, като самото изкуство и нуждата от него.

Експозицията се състои от 18 творби с различен формат, 5 акварела и 13 маслени картини и всяка запечатва отделен спомен, момент и чувство. Създавайки тази изложба, художникът осъзнава, че макар външният вид на града да е напълно променен, усещането си остава същото. Музиката, която се носи във въздуха, пиещите вино по всяко време на денонощието клошари, музикантите по улиците, групите младежи, насядали по тревата с багети в ръка, туристите китайци, чиито фотоапарати сякаш са залепени завинаги за ръцете им, превръщайки се в тяхно продължение - всичко това си е било същото и преди 40 години.

И сред всичко това Любен Зидаров отново намира себе си. Съществува и една игра на думи и, разбира се,

типичната за

художника

самоирония -

старият град и младият художник преди 40 години и днес - новият, млад, обновен Париж и мъдрият творец, срещнал се с френската столица отново на 93-годишна възраст.

Това запечатват и двата автопортрета в “Нюанс” и именно в това се състои “обратната” хармония. Надали много хора могат да се похвалят с подобно пътуване - във времето, в спомените, в усещанията.

“Прекарвайки време отново там, той осъзнава, че днес за него Париж е колкото непознат, толкова и познат. Защото отвътре Париж никога няма да се промени. И точно затова винаги ще остане най-вдъхновяващият град на света, мечта за всеки творец”, пише Андреа-Филипа Зидарова за изложбата.

Най-дългата картина - авторът е убеден, че без Сена Париж не е Париж и го рисува.
Най-дългата картина - авторът е убеден, че без Сена Париж не е Париж и го рисува.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X