Напишете дума/думи за търсене

Хари и Мегън наследиха скандално херцогство

Официалната снимка на кралското семейство след сватбата на Хари и Меган, която бе направена в двореца.

В деня на сватбата на принц Хари с американската актриса Мегън Маркъл баба му Елизабет II го направи херцог на Съсекс, граф на Дърбартън и барон на Килкийл. И с това доказа още веднъж, че има неподражаемо чувство за хумор.

Херцогството си Хари наследява от един от най-големите бунтари и луди глави в средновековна Великобритания.

Принц Август Фредерик е шестият син и деветото от 15 деца на крал Джордж III и кралица Шарлът. Ражда се на 27 януари 1773 година в Бъкингамския дворец. Заедно с братята си Ернест и Адолфус е пратен да учи в университета в Гьотинген (Германия). Там обаче се разболява от астма и заради това не влиза в армията. Вместо това решава да стане свещеник, но скоро се разубеждава.

Докато пътува из Италия, той се запознава с лейди Августа Мъри, втората дъщеря на четвъртия херцог на Дънмор. И двамата се женят тайно в Рим на 4 април 1793 година. Когато разбира това, баща му праща специален емисар да го прибере обратно в родината.

Младите обаче не отстъпват и на 5 декември същата година се женят отново тайно и без да обявяват истинските си имена в църквата “Свети Георги”, същата, която прие сватбата на Хари и Меган.

Още през август на следващата година съдът определя, че бракът на двамата е против закона за кралските сватби, приет през 1772 г. Той изисква специално разрешение на монарха. Такова не е дадено и той е анулиран. Двамата обаче остават заедно и имат две деца - Август Фредерик и Августа Ема. Разделят се чак през 1801 година, като за това лейди Августа получава месечна издръжка от парламента в размер на 4000 лири и запазва децата плюс правото да се нарича лейди Августа дьо Амеланд. Нейният съпруг обаче взема 12 000 лири, огромна сума по това време.

Раздялата вероятно е била плод на някаква договорка, защото почти веднага принцът получава Ордена на жартиерата, а малко след това, на 24 ноември 1801, година е херцог на Съсекс, граф на Ивърнес и барон на Акроу.

Принц Август Фредерик бе единственият херцог на Съсекс до момента.
Принц Август Фредерик бе единственият херцог на Съсекс до момента.

Парите явно са били достатъчни, защото Август Фредерик вече като херцог започва да води доста бурен живот и сменя любовниците си една след друга. Избран е за главен майстор на Първата велика ложа на Англия и е с най-висок ранг сред масоните, като в крайна сметка дори успява да я обедини с отцепилите се от нея, които са предвождани от брат му Едуард Август.

Херцогът на Съсекс е бил известен и с либералните си възгледи. Той иска забрана на робството, парламентарна реформа и още куп неща, които тогава са изглеждали доста революционни.

Година след смъртта на първата му съпруга, на 2 май 1831 година, той вдига отново сватба с лейди Сесилия Летисия Бъгин, най-голямата дъщеря на сър Артър Гор, втори граф на Аран и Елизабет Ъндърууд, вдовицата на сър Джордж Бъгин. И разбира се, отново забравя да информира за това брат си Джордж IV, който вече е приел трона от баща им. Причината била, че той бил много болен и нямало смисъл, защото нищо не разбирал. И наистина само след няколко месеца кралят умира и на престола застава друг негов брат - Уилям IV, последният от династията Хановер.

Точно при Уилям започва реабилитацията на херцога на Съсекс, който е направен управител на двата огромни парка “Сейнт Джеймсис” и “Хайд”. Тя е завършена при кралица Виктория, защото Август Фредерик е нейният любим вуйчо. Той дори я води до олтара при сватбата с принц Алберт Сакс-Кобург-Гота Виктория му дава да управлява замъка Уиндзор.

Принц Август Фредерик, първият херцог на Съсекс, умира от епилепсия на 4 май 1843 година. В завещанието си той посочва, че не иска държавно погребение и е положен в гробището Кенсъл Грийн до сестра си София.

Неговата втора съпруга получава от Виктория титлата херцогиня на Ивърнес и живее до смъртта си в двореца Кенсингтън, любимия на принцеса Даяна и дом на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

С Август Фредерик обаче умира и титлата херцог на Съсекс, защото никой няма права над нея заради двата непризнати брака. Чак до сватбата на принц Хари, или цели 175 години. Хари обаче е вторият херцог на Съсекс, докато съпругата му Меган Маркъл е първата херцогиня с тази титла, защото нито една жена не я е носила в историята.

Цели 269 години делят Хари от последния граф на Дъмбартън в историята. Това е шотландската титла на младия принц.

Титлата граф на Дърбартън е дадена за първи път през 1675 година на шотландския благородник сър Джордж Дъглас. Той е син на Уилям Дъглас, първия маркиз на Дъглас, и съпругата му лейди Мери Гордън, дъщеря на Джордж Гордън, първи маркиз на Хънтли.

Това е първият от двамата графа на Дъмбартън преди Хари - Джордж Дъглас-старши.
Това е първият от двамата графа на Дъмбартън преди Хари - Джордж Дъглас-старши.

Джордж Дъглас става граф заради заслугите си във Втората англо-холандска война от крал Чарлз II. Като полковник той е начело на извънредно силния полк на Дъглас. Шотландците са невероятно смели и първо се бият като наемници на страната на Луи XIV, краля Слънце на Франция, след което се прибират обратно на острова. Французите му дават пък ранг на генерал-лейтенант заради подвизите му на бойното поле.

Джордж Дъглас обаче е безкрайно верен на крал Джеймс II Шотландски, който го прави военен командир на цялата армия на северната държава. И когато е прогонен от т.нар. Победна революция, граф Дърбартън тръгва с него в изгнание в Париж.

Синът му, който носи неговото име, Джордж Дъглас, наследява титлата граф Дъмбартън. Първоначално той смята да стане свещеник, но се отказва под натиска на съпругата на Джеймс II Мери. В крайна сметка влиза във френската армия, където достига до чин подполковник. Той става и посланик към двора на руския император Петър I Велики.

Джордж Дъглас-младши обаче няма наследници и след като умира във Франция и тази титла остава вакантна до решението да се даде на Хари, който стана третият граф на Дъмбартън, а Меган е втората графиня на Дъмбартън.

Eдинствената нова титла за Хари бе барон Килкийл, която важи за Ирландия. Килкийл е малко градче в Северна Ирландия с население от 6800 жители, но се смята, че там е била столицата на древното кралство на Мурн през XIII век.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X