Напишете дума/думи за търсене

Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си

Чаровният вокал на група “Мастило” Вики Терзийска е истински кулинар. Тя обича да готви и го прави с внимание към всеки детайл, “като един истински Телец”. Преди да влезе в кухнята, внимателно подбира продуктите, които са най-подходящи за съответното ястие. “Мечтая да превърна целия ден в едно кулинарно пътешествие. Не съм от жените, които отварят хладилника и могат да приготвят всичко само от наличното в него”, казва Терзийска. Признава си, че това не е особено практично, защото отнема повечко време.

Като малка не проявявала голям интерес към кулинарията. Била злоядо дете. “Спомням си, че по-скоро всички полагаха неимоверни усилия, за да ме накарат да ям, отколкото сама да поискам някаква храна”, казва тя. Баба ѝ, която е страхотен кулинар, е причината да започне да готви. “Летата, прекарани с нея и дядо ми, ме доближиха много до кухнята.” Бабата на певицата държала близо до себе си нея и братовчедите ѝ, докато вършела кухненските си задължения. “Тъй като братовчедите ми са само мъже, ако не си запазиш нещо от храната, всичко се изяжда за секунди”, смее се Терзийска.

Колкото и злоядо дете да е била, не можела да устои на бабините мекици. “Бяха превъзходни, защото ставаше рано и сама си приготвяше тестото. Аз до ден днешен

не се научих

да меся,

което е огромна грешка от моя страна”, казва певицата. Въпреки това по големите християнски празници се опитва да приготвя сама питки и погачи. “Все още съм в процес на учене.”

Един ден малката Вики и брат ѝ решили да изненадат родителите си, като ги посрещнат след дългия работен ден с вкусна вечеря и почистен апартамент. “Въобще да се проявим като едни добри и съвестни деца”, спомня си Терзийска. Когато родителите им се прибрали, се оказало, че добрите намерения на малчуганите нямали желания резултат. Децата приготвили за ядене неща, типични за закуска - шунчица, масълце, сладко. “Бяхме направили бъркотия в къщата, вместо да я оправим. Случват се такива неща. Важното е, че сме имали желание да помогнем”, казва певицата.

Дъщеря ѝ Маргарита като по-мъничка била претенциозна към храната си, но сега хапва почти всичко. Тя обожава хубавите плодове и зеленчуци. “Всички се учудват какво количество може да изяде. Затова вкъщи хладилникът е зареден с боровинки, малини, праскови и всякакви сезонни плодове. С тях си правим плодови салати, естествено, със сладолед”, казва Терзийска.

Тя приготвя домашно песто по български, с което подправя шопската салата. В него слага копър, магданоз, орехи, зехтин и чесън. “Имам си саксии с подправки. Босилекът все ми загнива, може би го поливам прекалено много, но вече имам голям храст салвия и розмарин”, казва Терзийска.

Тя се стреми да готви с чисти биопродукти, доколкото може. “Обичаме да получаваме

зеленчуците и

плодовете от

нашата баба,

която ги отглежда в Разград без никакви химикали.” Старае се да ограничи мазнините в менюто на семейството си. “Естествено, като едни чревоугодници със съпруга ми Петър доста често се отпускаме. По време на пътуване в Италия не познавам някой, който е устоял на всички вкуснотии там”, смее се Терзийска.

Любимата ѝ кухня е българската. Певицата обича да прави шопската салата в огромна купа, да приготвя пържоли на барбекюто или гювеч в глинен съд. Сармичките също са сред любимите ѝ ястия. Майстор в приготвянето им е съпругът ѝ Петър Величков, изпълнителен директор на OMV - България. “Той ги свива превъзходно”, казва Терзийска.

Двамата обичат да хапват животински субпродукти. “Много ни подиграват на морето, че ядем агнешка главичка, защото на хората изглежда изключително неприятно. За мен и Петър обаче тя е висш деликатес, който обожаваме”, казва певицата. Според нея вкусовете на всеки се градят през целия му житейски път, а тя и съпругът ѝ си допадат в това отношение.

От рибите Вики Терзийска обожава чернокоп на скара. Сред любимите ѝ е и калканът. Колкото и обикновена да е за някои скумрията, певицата е категорична, че тази риба няма да спре да присъства в семейното меню, защото е много вкусна.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Свински пържолки с шопска салата

Бързо ястие, подходящо за заети майки

ПРОДУКТИ

Прясно свинско бонфиле,

зехтин,

сол,

черен пипер

шопска салата за гарнитура

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме свинското бонфиле на малки филийки с дебелина около 1 см. Мариноваме ги в зехтина, солта и черния пипер. Оставяме ги в хладилника, за да попият аромата и вкуса на подправките. Сгорещяваме много мазнина в тигана и запечатваме месото от двете страни. Така се получава не само вкусни, но и много сочни пържолки. Гарнираме ги с шопска салата.

Дъщеря й Маргарита обожава свежи плодове, затова хладилникът на семейството е пълен с боровинки и малини
Дъщеря й Маргарита обожава свежи плодове, затова хладилникът на семейството е пълен с боровинки и малини

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X