Напишете дума/думи за търсене

Груби грешки в сценария на "Мама Миа! Отново заедно"

Само за няколко дни на екран "Мама миа! Отново заедно" се изкачи директно на върха на боксофисите в целия свят. И няма как да сме недоволни от това, защото просто не можеш да му устоиш.

10 години след излизането на първата лента филмът ни показва, че историята има навика да се повтаря. Дъщерята на Донна (Мерил Стрийп) се завръща на малкия гръцки остров с мисията да възроди хотела на майка си, и то като бъдеща самотна майка също като нея.

На откриването на хотела се появява и най-изненадващият герой в лентата - Шер. Певицата не се е снимала във филм от близо 8 години и има солидна причина, с която оправдава това. "Аз съм твърде възрастна, за да играя по-млада жена, и твърде млада, за да играя по-възрастна жена, но ролята в "Мама миа!" ми пасна перфектно", разказва иконата в свое интервю. Тя дори пренаписва изцяло репликите на героинята си, тъй като я разбира най-добре. "Вие не познавате тази жена", казала тя на сценаристите и взела нещата в свои ръце. Като една от най-великите изпълнителки на 90-те Шер най-добре знае какво е да загърбиш цялото си семейство в името на кариерата. Също като героинята й във филма.

Друг впечатляващ момент е младата звезда Лили Джеймс, която с образа ни разказва каква е била Дона като по-млада и как се е озовала на гръцкия остров. Освен че трябва да влезе в обувките на Мерил Стрийп и затова е изгледала първата лента над хиляда пъти, Джеймс се впуска

в буйни танци със счупен пръст.

Контузва се по време на снимките, тъй като е доста непохватна и постоянно се спъва навсякъде, но е твърдо решена да завърши филма на живота си.

Историята е поднесена по брилянтен начин, с чувство за хумор, много цвят и, разбира се, музика. Затова ще простим и всички грешки, които сценаристът е допуснал в създаването му, и то не защото не го бива. Очевидно Ол Паркър не е гледал достатъчно внимателно първия филм, който Филида Лойд създава.

Към момента той не е толкова популярен, макар да се намира до любимия на знаменитостите остров Хвар. Постоянните му жители са около 3500 души, а дотам се стига с ферибот от Сплит за около два часа и половина. Вис е бил запазена територия за югославските военни, които го изпълнили с военни бази и забранили достъпа до него от 50-те до 80-те години на миналия век. Именно това всъщност

опазва острова от инвазията на туристи и пощадява девствената му природа, наред със скрития в дълбок скалист залив Стинива, чийто малък плаж бе обявен през 2016 г. за най-добрия в Европа.

Днес местните предлагат военните бази като част от атракциите и работят за това тепърва да преустроят повечето от тях в атрактивни курорти. А какво още предлага Вис за жадните за невиждани красоти чужденци?

Спокойствие, прозрачни води, с които Адриатическо море залива чисти плажове, достъпни цени и изкушаваща кухня с италиански привкус и изобилие от морски деликатеси. Човек може да се изкъпе в невероятните басейни на околните пещери, да се разходи с лодка из красивите заливчета, да кара колело из острова или дори да скача с парашут. Ако е завоевателски настроен, има възможност да изследва военни тунели, а ако е почитател на гмуркането - да се потопи в историята под повърхността и да разгледа военни самолети, "кацнали" на морското дъно по време на Втората световна война. Сред бонусите на острова е, че могат да се открият следи от няколко различни цивилизации и култури, които са имали своето присъствие там.

Тепърва енигмата на Вис ще се разкрива пред туристите-зрители от цял свят, които ще се насочат към него, след като бъдат хипнотизирани от новата порция "Мама Миа". Скопелос още помни - след като дава неповторим и екзотичен декор за незабравимите сцени на най-доходоносния мюзикъл, на свой ред получава статута на райско място, търсено от милиони киномани. Преди десетилетие Скопелос е избран за локация на снимките на лентата най-вече от необходимостта на продуцентите да бъдат икономични, тъй като разполагат със скромния бюджет от 69 млн. паунда. За екипа малко известното островче в северозападната част Егейско море с население само 4696 жители е идеален и не толкова скъп избор. И все пак

Скопелос бива избран измежду други 25, които създателите на филма посещават, и заради уникалната си природа. Скопелос се намира точно до източното крайбрежие на континенталната част на Гърция и е смятан за един от най-зелените гръцки острови. Над половината от територията му заемат борови гори.

След феноменалния успех на "Мама миа" кметът дори се оплаква, че телефоните не спират да звънят от всяка точка на света и към него валят въпроси как може да се стигне до прекрасния остров от мюзикъла.

Много двойки избират Скопелос за своите сватби, други си организират щури купони с шампанско на брега, а трети дори настояват да си купят частен плаж по време на най-голямата еуфория около него. Има хора, които дори предлагат да дарят пари за реновирането на църквата “Авос Йоанис”, където е снимана сватбата във филма. Местните са буквално нападнати и не могат да удържат на неистовия интерес. А преди Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт да стъпят на острова, той е известен предимно със своите сливи, праскови и тополови дървета.

В същото време няма нито самолетна писта, нито удобни пътища. Единствената възможност да се стигне до острова е чрез ферибот - от Волос или от съседния Скиатос, където също са били част от снимките.

Любопитното е, че ефектът от "Мама миа" засяга Скопелос точно в момент, когато гръцкият премиер обявява спешни мерки за спасяване на туристическата индустрия, след като става ясно, че поради хаоса в страната хотелските резервации са спаднали с 40%.

И все пак дори след този бум през всичките тези десет години местните се стараят да запазят и девствената красота на своя остров, а не да го жертват в името на парите.

В книгата си, посветена на филма, журналистът Георги Тошев твърди, че има много причини Гърция да е изхвърлена от този доходоносен бизнес. Една от тях е, че страната няма организация, за да посрещне подобни големи продукции.

"Атрактивните данъчни облекчения са сериозна причина миналата есен екипът на Mamma Mia: Here We Go Again да потегли към остров Вис в Хърватия и да снима шест седмици на скалистото крайбрежие - пише Тошев. - Дори липсата на прилични хотели не пречи на звездния състав. Те се настаняват в яхти или във вили в околността."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X