Напишете дума/думи за търсене

Направете това за цветята през ноември

Ако не ви се занимава с това, редно е да третирате превантивно с инсектицид. Съберете цветята на едно място и ги облейте хубаво с препарат, изчакайте да изсъхнат и тогава ги внесете. Не мокрете мъхестите листа (на каменното цвете, сентполиите, мушкатата). В зависимост от температурата в помещението ще се наложи да съобразите и поливния режим. Цветята на студено се поливат много по-рядко.

Избягвайте подхранване. През зимния период то може да доведе само до изтегляне и нищо добро. Постарайте се да не оставяте саксийте директно на пода, особено ако настилката държи студено.

Още може да се сади

В края на сезона много от градинските центрове намаляват цените на растенията и правят промоции. Разходете се и със сигурност ще попаднете на някоя находка. Избирайте си храсти и дървета, за които сте сигурни, че ще презимуват успешно. Ако са засадени в контейнер, прихващането им е 100% сигурно. Растенията на гол корен проверете по-обстойно и попитайте кога са пристигнали. Огледайте се и за декоративни треви и многогодишни цветя. При последните може да има останали семенца, които да си размножите.

Засаждането на декоративни растения в последните по-топли дни на есента крие минимални рискове от измръзване, земята е още топла. Важно е да изберете слънчево и защитено от ветрове място. А самото засаждане с нищо не се различава от това в оптималните срокове. Подготвя се ямка с размери по- големи от тези на контейнера. Почвата се обогатява с добре угнил оборски тор, компост, торф или друго. Растението се засажда, като се внимава кореновата шийка да е на същото ниво, както е в контейнера. Следва утъпкване и обилна поливка. А напролет растението се събужда навреме, без никакви проблеми.

Ако пък искате да местите храсти или дървета, побързайте. Постарайте се да не нанасяте големи повреди по кореновата система, както и да запазите максимално обема ѝ. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X