Напишете дума/думи за търсене

Стихотворението в оригинал, с което Петя Дубарова влезе в учебниците за 12 клас

Днес се навършват 39 г. от самоубийството на самобитната бургаска поетеса

Какви са били псевдонимите на бургаската поетеса Петя Дубарова, която си отиде толкова млада от този свят, ще разберат бургазлии и гости на града на 6 декември. В изложба, посветена на празника на Бургас, ще бъдат показани оригинални записки на Петя, сред които нейният поетичен тефтер, който е водила в 5 клас.

Драгой Пикипиков, Марлена Дубра, Пепита Дубареско са част от имената, които на шега пекокласничката си е измислила като артистични псевдоними.

Поетичният бележник, заедно с портрет на Петя, ще са част от изложба, която ще представи личностите на Бургас, допринесли за неговото духовно развитие. Изложбата ще бъде наредена във витрините на бул. "Богориди" до сградата на общината.

"По този начин отново ще си спомним за Петя. Нейното стихотворение "Посвещение" вече влезе в учебниците по литература за 12 клас и тя се изучава като матуритетен автор", сподели  сестра й Елица Дубарова,  уредник на музей "Петя Дубарова". Специално за "24 часа" тя предостави оригиналът на стихотворението "Посвещение".

 На днешния 4 декември се навършват 39 г. от смъртта на талантливата поетеса. Тя сама слага край на живота си едва 17-годишна, след серия събития в живота си, които я разтърсват емоционално. Когато на 3 декември, 1979 г., нейната класна ръководителка в английската гимназия й събощава, че поведението й намалено заради инцидент  в бирената фабрика по време на ученическа практика, Петя се срива. Купува си сънотворни хапчета, прибира се вкъщи и изпива шепа от тях. Едва привечер е открита агонизираща от майка си. Въпреки усилията на лекарите Петя издъхва на 4 декември в бургаската болница.

В деня на смъртта си момичето не оставя предсмъртно писмо, а бележка, съдържаща само няколко думи-ребуси, между които "измамена", "прошка", "сън", "тайна".

Въпросът "защо се самоуби Петя Дубарова" продължава да вълнува Бургас и цялата поетична общност.Въпреки краткия си живот тя оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни. Смятана е за един от най-големите поетични таланти, чийто откривател е големият български поет Христо Фотев.

Оригиналът на стихотворението "Посвещение", с което Петя влезе в учебниците за 12 клас. Снимка:Личен архив
Оригиналът на стихотворението "Посвещение", с което Петя влезе в учебниците за 12 клас. Снимка:Личен архив

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X