Напишете дума/думи за търсене

9 признака, че сте хипохондрик

Според международния класификатор на болестите, хипохондрията е психическо заболяване, при което човек постоянно се страхува, че ще му открият тежки, прогресиращи заболявания.

Хипохондроята е вредна не само защото предизвиква постоянен стрес, а и зарди непрестанните разходи за всевъзможни иследвавания. Най-често засяга хората с лесно възбудима нервна система и повишена тревожност, а понякога съпровожда други психически заболявания - обесивно-компулсивно разстройство, депресия, паник атаки. Отключващ фактор може да е травмиращо събитие като тежка болест или смърт на любим човек, но това не е задължително.

Според лекарите хипохондрията винаги е следствие, а не причина. Истинската причина по правило е, че човек постоянно се безпокои заради различни проблеми - неприятности в работата, страх от бъдещето, общуване в семейството. Страхът и тревогата включват защитни механизми на психиката - вместо да се фокусира върху реалните проблеми, човек търси симптоми на заболяване, върху които да пренасочи мислите си. Хипохондрията може да бъде и опит да се избяга от нещо - отговорност, неприятна работа или хора.

Симптомите може да се много различни при различните хора, но все пак може да бъдат изведени няколко основни:

1. Редовно търсите у себе си признаци за различни болести.

2. Страхувате се, че всяко телесно разположение (например хрема или къркорещ стомах) може да е симптом за сериозно заболяване.

3. Често ходите на лекар заради незначителни оплаквания или обратното - избягвате да идете на лекар, защото се страхувате, че ще ви открият смъртоносно заболяване.

4. Постоянно разказвате за здравето си.

5. Концентрирате се върху едно заболяване или върху конкретна част от тялото или орган.

6. Постоянно търсите в интернет симптоми на болести.

7. Уверени сте, че добрите резултати от изследвания са грешка. Страдате, че никой не може да ви диагностицира првилно.

8. Избягвате места и хора, които може да провокират разболяване.

9. Чувствате болка, световъртеж, тежест, които изчезват, когато спрете да мислите за тях.

Ако сте потърсили в интернет какво може да означава появата на нова бенка, ужасили сте се и скоро сте забравили - това не е хипохондрия. Но ако мислите постоянно, разглеждате бенката и не се успокоявате дори и след като лекарят ви е казал, че нямате повод за тревога - трябва да се замислите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X