Напишете дума/думи за търсене

Джордж и Амал Клуни искат повече справедливост за жените, децата и хомосексуалистите

Алам и Джордж Клуни Снимка: Ройтерс

Известната семейна двойка Джордж и Амал Клуни ще използва своето влияние за по-справедливо отношение спрямо жените, децата, хомосексуалистите, хората от религиозните малцинства и журналистите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През тази година Фондацията за справедливост на Клуни стартира проект за наблюдение на съдебните процеси - "Трайъл уоч". С помощта на индекс ще се определя в кои страни съдебната система се използва за оказване на натиск върху малцинствата и критикуващите правителството.

Амал Клуни, адвокатка по международно право за защита на човешките права, заяви, че е важно несправедливостта да се разобличава и да се знае къде чрез съда се действа избирателно против уязвимите лица, борците за човешки права и журналистите.

"Днес в затвора има най-голям брой журналисти, откакто се води статистика," каза Амал Клуни на благотворителна вечеря в Единбург.

Семейство Клуни заяви, че ще използва известността си, за да се знае повече за незачитането на човешките права и за корупцията.

41-годишната адвокатка каза, че нейната работа не е толкова бляскава, колкото изглежда, и най-вече се състои в прелистване на купища страници, но все пак известността е преимущество.

"Тя помага, когато се опитваме да подтикнем към действие правителствени или бизнес лидери," каза Амал Клуни.

"Аз не съм израснал в богато семейство. Ако късметът ти се усмихне, трябва да споделиш този късмет," каза Джордж Клуни.

Семейство Клуни е в Шотландия, където получи средства за хуманитарната си дейност от лотарията "Пийпъл посткоуд". Това е една от благотворителните лотарии в Европа, основани след 1989 година от холандското социално дружество "Новамедия". Лотарията дарява за благотворителност около 32% от спечелената от продажба на билети сума, която от 2005 година е над 400 милиона британски лири (около 468 милиона евро).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X