Напишете дума/думи за търсене

8-годишно бездомно момче стана шампион по шахмат в САЩ

Снимка: gofundme.com На благотворителния сайт е стартирала кампания за събиране на средства за момчето.

В приют за бездомни в Манхатън едно 8-годишно момче върви към стаята си, стиснало здраво нещо в ръцете си. Остава невъзмутимо от писъците, които се чуват наоколо. Момчето е бежанец от Нигерия, няма представа какво бъдеще го очаква, но цялото сияе, коментира "Ню Йорк Таймс".

Не може да спре да се усмихва, защото всъщност неудобният товар е трофей.

Танитолула Аделуми току-що е спечелил турнира по шах в неговата категория в Ню Йорк. Приключил е без загуба в надпреварата, като е победил почти всички свои връстници от елитни частни школи, които при това са имали лични треньори по шахмат.

Голяма част от новините през последната седмица в САЩ се фокусират върху богатите семейства, които купуват място в големи университети за своите деца - било то незаконно чрез подкупи или законно чрез дарения. Няма съмнение, че Америка е наклонено поле, което дава на богатите деца огромни предимства, коментира изданието.

 Taни, както е известен сред познатите си, се е научил да играе шахмат само преди малко повече от година. Всеки месец става все по-добър и сега има седем трофея над леглото си в приюта за бездомни.

"Искам да бъда най-малкият гросмайстор", казва той пред репортер на "Ню Йорк Таймс".

Семейството на Тани бяга от Нигерия през 2017 г., страхувайки се от нападения на терористи от "Боко Харам" върху християни като тях.

"Не искам да загубя никой от хората, които обичам", казва баща му Кайоде Аделуми.

Така Тани, неговите родители и по-големият му брат пристигат в Ню Йорк преди малко повече от година и един пастор ги насочва към приюта за бездомни.

Тани започва да посещава местното начално училище, в което има учител по шахмат на непълен работен ден. Той показва на децата как се играе.

Тани се наслаждава на играта и моли майка си Олулатоин да попита дали той може да се присъедини към шахматния клуб.

"Той се интересуваше от шахматна програма и искаше да се присъедини към нея“,  казва нигерийката. Семейството на детето обаче не може да се позволи да плати таксите за програмата.

Ръководителят на програмата позволява на Тани да се включи, без да заплаща такса и така преди година момчето участва в първия си турнир, като има най-нисък рейтинг от всички участници - 105.

Днес рейтингът му е 1587 и бързо расте. Най-добрият играч в света в момента - Магнус Карлсен, е с рейтинг 2845.

Тани има агресивен стил на игра. Той шокира треньорите, които наблюдават държавния турнир, когато жертва офицера си, за да вземе пешка.

"Успехът на Тани е вдъхновяващ пример за това как предизвикателствата в живота не определят човек", коментира Джейн Хсу - директорът на училището, в което учи момчето.

Тя допълва, че Тани няма дом, но има родители, които го подкрепят много и искат да го видят успял. Той е изключително богат на сила и любов.

Майката на 8-годишното нигерийче не може да играе шах, но го води всяка събота на тричасова безплатна тренировка в Харлем и присъства на турнирите му.

Бащата на Тани му позволява всяка вечер да използва неговия лаптоп, за да практикува. И въпреки че религията е изключително важна за семейството, родителите позволяват на Тани да пропусне църквата, за да отиде на турнир.

Таткото на Тани работи на две места - наел е кола, за да шофира за "Юбър" и е станал лицензиран търговец на недвижими имоти. Майката е преминала курс, за да стане помощник в здравеопазването.

Понякога е трудно за семейството. Родителите на Тани разказват, че веднъж се е върнал от училище с рев, защото съучениците му му се подигравали, че е бездомен.

Искането за убежище на семейството продължава, като следващото изслушване е насрочено за август. 

Тани се опитва да не мисли за това. Сега се подготвя за националното първенство през май. Майка му казва, че в Нигерия никога нямаше да открие таланта си.

"Една година, за да достигнеш това ниво. Да се изкачиш на планината и да бъдеш най-добрият от най-добрите, без семейни ресурси. Никога не съм виждал по-рано това", коментира ръководителят на шахматната програма.

Тани е напомняне, че бежанците обогатяват тази нация - и талантът е универсален, а не се основава на възможности, коментира "Ню Йорк Таймс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X