Напишете дума/думи за търсене

Трансрасовите хора, или да пожелаеш пигмента на ближния

Преди да промени расата си, Рейчъл Долезал е била със светли черти (вляво), а по-късно е с тъмна кожа и коса (вдясно).

Мартина Биг се ражда на 17 май 1988 г. в малък западногермански град в близост до Люксембург. Тя е от децата, родени почти на прага на Y поколението. Растейки, тя си играе с кукли Барби, но и самата тя изглежда като такава. Има сини очи, дълга руса коса и светла кожа. 31 години след нейното раждане тя е променена до неузнаваемост. Косата ѝ е черна и на афрокъдрици, устните ѝ са по-големи, а кожата ѝ е силно потъмнена. Промяната при нея не е само визуална. Тя има дори ново име – Малайка Кубла.

Мартина е една от малкото трансрасови хора. Тенденция, която се заражда в Америка. Тя е родена като представител на европеидната раса, но се самоосъзнава като чернокожа жена. Това я кара през 2017 година да пристъпи към промяна на расата си. Подлага се на множество пластични операции. Много от тях са за увеличаване на бюста, който я прави една от жените с най-големи гърди в света. Към момента тя има 8300 куб. см силикон във всяка гърда. Прави устните си по-плътни и по-големи. Променя някои черти на лицето си, като малко разширява носа си и повдига скулите. Минава и терапия с инжекции, които променят количеството меланин в организма. Така

сега бледо бялата ѝ

кожа е над 80% тъмна

През февруари 2017 г. Мартина заминава за Кения, където е кръстена от местен свещеник. Така получава новото си име Малайка Кубла. На суахили то означава “голям ангел”. “Много харесвам новия си африкански вид. Ще продължавам да правя промени по чертите си, за да премина пълна трансформация”, пише Малайка във фейсбук профила си. Преди да промени расата си, тя работи като стюардеса, а по-късно и като фотомодел. Последните 2 години се е отдала единствено на моделската си кариера.

Мартина Биг преди да стане трансрасова. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Мартина Биг преди да стане трансрасова. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Тя не е единственият представител на трансрасовото общество. Тази тенденция за промяна на расовата принадлежност води началото си от САЩ в средата на 80-те години на миналия век. Тогава Майкъл Джексън започва трансформацията си от афроамериканец в бял мъж. Изправя косата си и прави пластична операция на носа си. Така от гъсти къдрици започва да излиза на сцената с дълга изправена коса, а тъпият му нос добива нов чип вид.

Малко преди началото на 90-те кралят на попа е диагностициран с витилиго. Това автоимунно кожно заболяване се изразява с депигментиране на части от кожата. Това кара

Джексън всеки ден

да използва

избелващи кремове

и друг вид грим

и така да прикрива белезите на болестта. “Това не е нещо, с което мога да се справя. Наранява ме, когато хората казват, че не искам да съм това, което съм”, казва кралят на попа в интервю с Опра Уинфри и добавя, че се гордее да се нарече чернокож. Въпреки тези думи до края на живота му в обществото съществува мнението, че той умишлено е искал да промени расата си. По онова време дори се появява хапливият виц: Америка е велика страна, защото

само там бедно

негърче може

да се превърне

в богата бяла жена

Така Джексън се превръща в първия трансрасов човек. В днешни дни Мартина Биг и Майкъл Джексън не са единствените трансрасови.

Преди 2 години медиите в САЩ разказват историята на Адам Уилър. Той променя името си на Жа Ду, а причината е, че се определя като филипинец. Създава фейсбук група, която е в подкрепа на всички, които се осъзнават като представители на друга раса. Хора, пожелали пигмента на ближния си.

“Смятам, че ако не се чувстваш щастлив от това, което си, не трябва да се спираш да се промениш. Създадох фейсбук групата първоначално, за да видя

дали аз не съм сбъркан,

но постепенно в нея се включваха хора и ми пишеха за това в какъв конфликт са със самите себе си”, разказва Адам Уилър в интервю за американския вестник USA Today.

В средата на 2015 година в американското медийно пространство се разчу за друг случай на трансрасовост. Рейчъл Долезал е известна правозащитничка в САЩ и през 2014 година става председател на организацията Национална асоциация за развитие на цветнокожите във Вашингтон.

Долезал е с тъмна кожа, много къдрава коса и нищо не подсказва, че тя е от друга раса, докато родителите ѝ не информират медиите, че тя е с германски и чешки корени.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X