Напишете дума/думи за търсене

13 странни традиции от целия свят

Всички сме изпитали културен шок в живота си. Ако сте пътували до Египет и сте станали неволни свидетели на сватба, сигурно сте забелязали, че приятелите на булката я щипят за късмет. Въпреки странностите всяка традиция може да ни научи на нещо ценно за държавата, в която сме, и нейната култура.

Запознайте се с 13 изненадващи традиции, които все още съществуват днес и продължават да озадачават.

В Индия няма тоалетна хартия

Много туристи ще бъдат изненадани, че в Индия тоалетна хартия не се среща често в тоалетните. На нейно място има малка кофа с вода, намираща се до тоалетната чиния. Тя се използва вместо тоалетна хартия. Използването на тоалетна хартия може да доведе до запушване на порите.

В Индонезия не ходят до тоалетната 3 дни след сватбата

В общността тидонг в Индонезия не се разрешава на младоженците да ходят до тоалетна 3 дни след сватбата. Ако го направят, се смята, че това ще доведе лош късмет. Те са под постоянно наблюдение на членове на техните семейства, които се грижат младите да не нарушават тази традиция, давайки им малки количества храна и вода.

В Кения се поздравят с плюене

Докато плюенето се смята за грубо в много култури, в кенийското племе масаи това е обичайният начин на поздрав и уважение. Членовете на племето ще плюят в ръцете си, преди да се ръкуват с теб. Същата традиция я прилагат за новородените бебета и за булката, за да ги благословят и да им донесат късмет.

Не подарявайте жълта роза в Мексико

Розите са чудесно средство за изразяване на емоции почти навсякъде по света. Въпреки това при избора на цвят в някои страни трябва да внимавате, тъй като всеки колорит носи специално значение. В Мексико е по-добре да се придържаме към традиционната червена роза, отколкото към жълтата роза, което означава смърт в тамошната култура.

Чупене на чинии преди сватбата в Германия

Няколко седмици преди сватбата в тази европейска държава се провежда традиция, известна като Polterabend. Гостите на двойката донасят керамика, която се чупи в дома на двойката. След това булката и младоженецът трябва да почистят бъркотията - акт, за който се смята, че носи късмет и насърчава работата в екип за предстоящия им брак.

Замеряне с канела на хората без половинка в Дания

Тази традиция датира от 16-и век в страната на Хамлет и се случва на рождените дни. Ако човекът, който празнува, е неженен приятелите му го засипват с канела. Този обичай се отдава като историческо наследство на датските търговци на подправки, които често не са имали време за брак поради пътуванията си из Стария континент.

Не чукайте чашите, преди да отпиете в Унгария

Когато посещавате Унгария, забравете за наздравиците, при които удряте чашите си една в друга с вашите събеседници. Тази историческа традиция започва през 1848 г., когато Австрия потушава унгарската революция и празнува с гръмки тостове. В резултат на това унгарците решили да не вдигат наздравици, чукайки чашите си.

Бънджи скокове за добра реколта във Вануату

В тази островна държава от мъжете се изпълнява ритуал за добра реколта. Те скачат от високи дървени кули в Тихия океан с нищо друго освен лозя, увити около глезените си. Местните вярват, че доброто гмуркане може да подобри физическото здраве на човека и да донесе късмет по време на жътвата.

Носене на смешни шапки, когато не си във връзка, във Франция

На 25-и ноември в страната на сиренето се празнува Света Катерина – светица- покровител на неомъжените жени. На този ден дами, които имат 25-годишна възраст, носят зелени и жълти шапки, които символизират мъдрост и вяра. Докато някои „Катерини“ празнуват деня с надеждата скоро да се оженят, други гордо прегръщат живота без силна половинка.

Хвърляне на мебели през прозореца в Южна Африка

В навечерието на Нова година много страни празнуват с фойерверки, докато в Южна Африка от края на апартейда съществува различна традиция. За да отбележат настъпването на новата година, хората хвърлят мебелите си през прозореца. Този ритуал се следи от полицейските сили, за да се гарантира, че никой няма да пострада.

Бизнес срещи в сауна във Финландия

Сауната е голяма част от финландската култура, която служи не само за място за раждане, но и като място за обсъждане на бизнес въпроси и политика.

Булката плаче преди сватбата си в Китай

Докато в много култури сватбата е церемония, изпълнена със смях, в Китай традиционната сватба се предшества от плача на булката месец преди церемонията. След няколко дни към нея се присъединяват майка й и други членове на семейството си, за да покажат радост от бъдещия брак.

Не използвайте лявата си ръка в Близкия изток

В редица страни от Близкия Изток ръкуването или храненето с лявата ръка може да се счита за грубо и нехигиенично. Тъй като лявата ръка се използва за лично хигиенизиране след тоалетна, на нея се гледа като мръсната ръка, която никога не се използва при хранене или при поздрав на приятели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X