Напишете дума/думи за търсене

Българска селекция на световно ниво от BLACK SEA GOLD

Виното е начин на живот, култура, стил и страст. Доброто ястие не е завършено, без да бъде придружено от чаша хубаво вино. Много хора смятат, че умението да съчетаваш виното и храната е само за професионалистите. Истината е, че е напълно постижимо да направим отлична селекция напитки за празника и то български, достъпни на пазара, но отличени с медали от най-престижните световни конкурси. Именно такива са вината и ракиите на BLACK SEA GOLD Поморие – признати по света и у нас.

Винопроизводството в Поморие има традиции още от древността. От поколение на поколение пътува във времето преданието за славните поморийски вина, които били чест и желан гост на царските трапези в Древна Троя и средновековните градове Венеция и Генуа. И това не е случайно. Причината е специфичният южночерноморски тероар, смятан от специалистите-енолози за център на най-добрите райони за грозде в България. В Поморие се падат най-много слънчеви дни от цялото Черноморие, а в комбинация със солените минерално-песъчливи почви се получават отлични условия за добиване на висококачествено грозде.

Не е от Марлборо, но е от Поморие

Логично е черноморският Совиньон да не е като новозеландския Совиньон, но какво по-хубаво от това, когато дава на небцето съвсем различни усещания. Совиньон блан PENTAGRAM ще ви грабне с пикантни аромати на грейпфрут, цитрус и ванилия, които се сливат със свежа нотка на прясно окосена трева. Плътният вкус прелива в много дълъг финал с характерната за вината на Поморие минерална свежест. Отлично се съчетава със свежи зелени салати с винегрет, типични за пролетните празници. Редица специалисти вярват в принципа на регионалното комбиниране – вино и храна от една и съща държава/регион. Освен това има медал от Виена, та повярвайте на специалистите, които са му дали тази оценка!

Не е от Прованс, а от Южното Черноморие

Французите имат големи традиции в производството на розе, но и те ще оценят Rose SALTY HILLS Каберне совиньон & Сира & Каберне фран. SALTY HILLS означава Солени хълмове – точно тези, върху които е отгледано гроздето и които придават така характерната за района на Поморие минералност. Виното съчетава силните страни на три сорта - Каберне совиньон, Сира и Каберне фран. Нежният цвят е прелюдия към аромати на току-що откъсната горска ягода, зряла вишна и джинджър. Нюансите на захаросан цитрус балансират плодовата сочност на виното и преливат в невероятно дългия и нежен финал. Резултатът е изключително характерно и запомнящо се вино с невероятен потенциал за комбиниране – салати, топли и студени предястия, рибни ястия, пилешко, свинско и агнешко месо, ризото, паста и сирена. Изберете ли Rose SALTY HILLS, няма да сбъркате с каквото и да го поднесете на гостите си. Розето има отличия от Германия, Австрия, Чехия, Великобритания… и от Франция.

VERA TERRA ще спечели и най-капризния вкус

Своята премиера съвсем наскоро направи VERA TERRA Каберне фран и Сира – най-новото полълнение в серията и портфолиото на BLACK SEA GOLD. Първата реколта 2016 впечатлява с експлозивни аромати на зрели червени плодове, съчетани с деликатни нюанси на ванилия и кафе. Балансираният вкус и дългият финал допринасят за изключителния завършек на виното. Виното е резултат от внимателен подбор на гроздето, последван от отлежаване от 6 до 12 месеца в нови френски дъбови бъчви. Силата и комплексността на това вино предполагат съчетаването му с ястия от агнешко или телешко месо, сини сирена и сушени меса, което го прави идеален гост на всяка изискана празнична трапеза.

А за тези, които не могат да не уважат българската традиция да посрещнат празника с ракия, нека заложат на качеството, а не на количеството. Емблематичната Бургас 63 има в серията си и отлежали ракии. Най-доброто грозде от реколтата се превръща в Бургас 63 Барел. Създадена от сорта Мускат Отонел, тя е уверено великолепие от контрасти—студените тонове от белия и синия цвят на високата бутилка приятно контрастират с кехлибарената мекота на тази ракия, отлежала най-малко три години в дъбови бъчви. Резултатът е тотално различен от смелата прямота на Бургас 63: Барелът предлага празник за сетивата със своите мускатови ноти, облагородени от дъба.

Една добра селекция за вашата празнична вечер, достойна за истински специалисти в това да се наслаждават на живота. Животът има друг вкус с вино, а виното – с любими хора!

X