Напишете дума/думи за търсене

Блясък на червения килим в Кан (галерия)

Актрисата Ева Лонгория СНИМКИ: Ройтерс

Започна кинофестивалът в Кан. По червения килим вече минаха някои от най-популярните актьори, модели, режисьори и т.н. Феновете им отново се впечатлиха от красивите тоалети на звездите.

Алехандро Гонсалес Иняриту, председател на журито за основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, защити "съвместното преживяване" в кината във време, в което поточните услуги като Нетфликс се превръщат в големи продуцентски къщи, предаде Ройтерс.

Макар и в селекцията на кинофестивала в Кан да няма продуцирани от Нетфликс филми, Иняриту наблегна колко различно е преживяването в киносалоните, предава БТА.

"Аз наистина вярвам, че филмите не се изчерпват с гледането. Киното е създадено, за да бъде преживявано, преживявано заедно с други зрители" - каза Иняриту на пресконференцията на журито преди официалното откриване на кинофестивала в Кан.

Режисьорът на "Бърдмен" допълни, че няма нищо против хората да гледат филми на телефон, както и че услуги като Нетфликс са помогнали много независими продукции да достигнат до пазари като Мексико.

Филмът "Рома", който донесе на мексиканеца Алфонсо Куарон "Оскар" за най-добър режисьор, е заснет за Нетфликс.

"Страхотно е, че съществуват за телевизията, но защо хората да нямат избор да ги гледат в киносалон" - каза Иняриту.

Филмите на Нетфликс не се представят в Кан заради изискването три години след конкурса да не бъдат стриймвани.

Иняриту каза, че журито иска да открие филмите, които въздействат най-много "емоционално, интелектуално", които смущават или провокират.

В основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан са големи имена като Куентин Тарантино и неизвестни на общата публика, като младия французин Ладж Ли.

В журито, присъждащо наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, освен Алехандро Иняриту са актрисата Ел Фанинг (САЩ), режисьорите Йоргос Лантимос (Гърция) Павел Павликовски (Полша), Аличе Рорвахер (Италия), Кели Райхарт (САЩ), Робен Кампийо (Франция), авторът на комикси и филмов режисьор Енки Билал (Франция) и актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе (Буркина Фасо).

Церемонията по откриване на 72-ия кинофестивал в Кан ще води актьорът Едуар Баер. Честа да обявят началото на фестивала се падна на френската актриса Шарлот Генсбур и испанския актьор Хавиер Бардем.

На церемонията ще бъде почетена режисьорката Аниес Варда, която почина в края на март. Нейна снимка от работата по първия й пълнометражен филм е избрана за афиш на фестивала. Децата й Матийо Деми и Розали Варда ще изкачат стъпалата на фестивалния дворец заедно с министъра на културата Франк Ристер.

След церемонията ще бъде прожектиран филмът "Мъртвите не умират" на американския режисьор Джим Джармуш. В главните роли са Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър.

Джулиан Мур
Джулиан Мур
Селена Гомез
Селена Гомез
Актрисата Анушка Делон
Актрисата Анушка Делон
Моделът Джереми Микс
Моделът Джереми Микс
Певицата Анжеле с Едуард Баер
Певицата Анжеле с Едуард Баер
Хавиер Бардем и Шарлот Генсбур
Хавиер Бардем и Шарлот Генсбур
Актрисата Ел Фанинг
Актрисата Ел Фанинг
Фредерик Бел
Фредерик Бел
Алехандро Гонсалес Иняриту
Алехандро Гонсалес Иняриту
Виржини Ледойен
Виржини Ледойен
Роми Стридж
Роми Стридж
Алесандра Амброзио
Алесандра Амброзио
Джим Джармуш
Джим Джармуш
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X