Напишете дума/думи за търсене

10 факта vs 10 мита за енергийните напитки

Енергийните напитки са все по-популярен продукт. Очаква се стойността на световния пазар на енергийни напитки да достигне близо 55 милиарда евро през 2021 г. по данни на Си Ен Ен. Темата за влиянието им върху организма обаче неведнъж е противопоставяла мненията на експерти по здравословно хранене, на лекари и здравни организации, изграждайки до голяма степен негативен образ на продукта.

Ето няколко факта, които стъпват на научни изследвания и които може би ще разбият част от митовете около „вредата“ на енергийните напитки.

1. Енергийните напитки подпомагат сърдечната функция

Проучвания по темата са установили, че консумацията на енергийни напитки може да помогне за предотвратяване на инфаркт.

2. Енергийните напитки съдържат няколко добавени съставки, които са с положителен за здравето ефект

Енергийните напитки, за разлика от кафето, често съдържат други полезни и енергизиращи съставки като витамини от група В и глюкуронолактон - аминокиселина, която подпомага абсорбцията.

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) определя като положителен ефект на енергийните напитки повишените бодрост и внимание, както и издръжливостта при физическа работа. Всъщност консумацията на енергийни напитки позволява на спортистите да се представят по-оптимално по време на тренировка.

Сред заключенията още са, че витамините B, които обикновено се съдържат в енергийните напитки, са съществена част от здравословната диета, тъй като насърчават ефективния метаболизъм, правилното функциониране на нервната система и намаляват умората и изтощението. Пантотеновата киселина, която също е витамин В, подпомага умствената функция.

Енергийните напитки често съдържат и таурин – една от най-често срещаните аминокиселини в човешкото тяло, която подпомага развитието на нервите и регулира нивата на натрий в кръвта. Тауринът може да се съдържа още в месо, морски дарове и дори кърма.

3. Производството на енергийни напитки се регулира стриктно в Европейския съюз

Регламентът относно информацията за храните на потребителите (ЕС) регулира етикетирането на напитките с кофеини от 2014 г. насам. Регулациите изискват количеството кофеин, съдържащо се в продукта, винаги да се посочва върху опаковката. Това позволява на потребителите да правят информиран избор.

4. Кофеинът подобрява паметта

Проучване от 2001 г. показва, че консумацията на енергийни напитки подобрява паметта и намалява времето за реакция. Според проучване от 2009 г., проведено сред велосипедисти, енергийните напитки увеличават издръжливостта на участниците.

5. Енергийните напитки позволяват по-бързо усвояване на кофеина

Енергийните напитки се консумират по-бързо от кафето – докато са студени. Това позволява на кофеина да влезе директно в кръвообращението.

6. Енергийните напитки могат да презаредят имунната система

Антиоксидантите, съдържащи се в енергийните напитки, укрепват имунната система.

7. Енергийните напитки могат да подобрят настроението и да помогнат в борбата със сърдечните заболявания

Много хора нямат настроение, когато са уморени. Няколко проучвания показват, че енергийните напитки не само влияят положително на времето за реакция, но и помагат за повишаване на настроението. Витамин В12 е отговорен за поддържането на червените кръвни клетки и невроните, както и за регулирането на нервната система и осигуряването на правилното функциониране на храносмилателната система. Витамин В6 подпомага функцията на сърдечно-съдовата и имунната система, както и на нервната система. B3 спомага за облекчаване на болки в ставите и намалява мазнините в кръвта. B5 помага на организма да се справи с алергии, стрес, тревожност и кожни заболявания. Витамин В2 ефективно помага за облекчаване на мускулни крампи и менструални спазми, както и за нарушения в хематогенезата (процес на образуване и развитие на тъканите).

8. Енергийните напитки подобряват физическото представяне

Енергийните напитки повишават представянето и имат положителен ефект върху тялото по време на тренировки. Няколко проучвания потвърждават полезните ефекти, които енергийните напитки оказват върху физическото и психическото представяне, когато се консумират преди и по време на тренировка. Сред предимствата са: абсорбция, по-бързи аеробни и анаеробни процеси на храносмилане, повишена мозъчна функция, фокус и бдителност. Сред ефектите на някои видове енергийни напитки се наблюдава и повишен метаболизъм, подпомагащ загубата на излишно тегло. Има и твърдения, които предполагат, че консумацията на нискокалорични енергийни напитки заедно с диета и физически упражнения помага на хората да губят наднормено тегло.

9. Кофеинът не води до пристрастяване

Една от най-често споменаваните заблуди във връзка с кофеина е, че води до пристрастяване. Това твърдение е частично вярно, но не може да се сравнява по никакъв начин с пристрастяването към цигарите или алкохола. Любителите на напитки с кофеин, които са направили този навик част от ежедневието си, може да изпитват лека зависимост или толерантност към тях, подобна на тази, свързана с видеоигрите или социалните мрежи.

10. Енергийните напитки винаги съдържат едно и също количество кофеин

Всеки кен енергийна напитка съдържа стандартно количество кофеин, така че потребителите знаят какво количество приемат. Тази информация е особено полезна, ако потребителите следят дневното количество кофеин, което приемат. При пиенето на кафе няма подобна информация, тъй като количеството кофеин зависи до голяма степен от метода на приготвяне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X