Напишете дума/думи за търсене

Гинко билоба – лечебната сила на свещеното дърво

Екстрактът от листата на гинко билоба има сложен химически състав, в който влизат

повече от 40 биологично активни съставки.

Гинко билоба е единственото от известните на науката растения, съдържащо специфичните вещества гинколиди, които повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове в главния мозък и допринасят за разширяване на съдовете. В резултат мозъкът се снабдява по-добре с кислород и хранителни вещества, а така също по-бързо се освобождава от шлаките. Това е особено важно в напреднала възраст, когато кръвоснабдяването на мозъка съществено се влошава.

В Китай лечебните свойства на гинко билоба били описани още 2800 години пр.н.е.

Още тогава растението заемало видно място в медицината и показанията за неговата употреба били предимно бронхиална астма, белодробни заболявания, рани, измръзване. В наше време гинко билоба, също както и женшенът, е основен елемент в традиционната китайска медицина.

Уникалните лечебни свойства на гинко започнали да се разкриват пред учените след 60-те години на ХХ в. Първите медицински изследвания на гинко билоба, проведени от европейски и американски учени, показали неговата изключителна перспективност при лечението на редица хронични съдови заболявания, след което проучванията в Америка, в Европа, както и в самата Япония, започнали да се разрастват като търкаляща се снежна топка. Ефективността на гинко билобата при редица заболявания станала причина за истински научен бум, в частност в Германия и във Франция, където милиони хора започнали да се лекуват с азиатския пришълец. Днес в САЩ различните препарати на основата на гинко билоба са сред петте най-продавани лекарствени средства.

Неотдавна била открита още една уникална особеност на гинко билоба –

добавките от това растение подобряват капилярното кръвообращение.

Нарушенията на движението на кръвта в най-малките съдове – капилярите, води до недостатъчно подхранване на тъканите, непълно отстраняване от тях на продуктите от обмяната и, следователно, до нарушение на дейността на съответните органи. Например недостатъчното кръвообращение в главния мозък предизвиква световъртеж, отслабване на паметта; нарушението на кръвообращението в тъканите на окото води до развитие на катаракта, а нарушението на сърдечното кръвообращение предизвиква стенокардия. В листата на гинко билоба има вещества, които нормализират капилярния кръвоток, защитавайки тъканите от увреждане, и съединения, стимулиращи дейността на сърцето и подобряващи дълбокото дишане. За сметка на подобряването на капилярния кръвоток, се променя общото състояние на организма и човек се чувства обновен. Особено видимо е това при старите хора, при които значителна част от проблемите са предизвикани от нарушения на капилярния кръвоток. Гинко билоба преустановява прогресирането на атеросклеротичните изменения в съдовата система, отстранява нарушенията на съня при възрастните хора, при които обикновените сънотворни препарати и успокоителни средства повишават нервността.

Немски учени открили, че

в листата на гинко билоба се съдържа активен антиоксидантен комплекс.

Той защитава липидите, съдържащи се в обвивките на нервните клетки, от разрушителното действие на свободните радикали. Ето защо екстрактът от гинко билоба е приеман от болните с нарушения на паметта, както и при силно главоболие, при „Алцхаймер“ и др.

Клинични изследвания потвърдили ефективността на препаратите с гинко билоба и при остри и хронични хемороиди. Екстрактите от семената и листата на гинко снемат болката и сърбежа, спират кръвотечението.

В последните години учените откриват все по-нови способности на биодобавките с гинко билоба – те например сдържат развитието на метастази при злокачествени тумори, а така също възпрепятстват образуването на тромби. Не е изключено в близко бъдеще към тези свойства да се добавят нови, все още неоткрити.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

X