Напишете дума/думи за търсене

Бял трън – най-добрият защитник на черния дроб

Белият трън е едно от най-добрите лекарствени растения, което притежава изключителни лечебни свойства, доказани през последния половин век в стотици научни изследвания. Неговото видово название е дадено в чест на Дева Мария. Смята се, че именно Пресвета Богородица е разказала на хората за лечебното действие на белия трън, а светлите петна по листата на растението дори били наричани „млякото на Дева Мария”.

Като лечебно растение белият трън е известен много отдавна.

Още от древността белият трън е герой в много легенди като уникален лечител на черния дроб. Древните гърци използвали отвара от растението още преди 2000 години, за полезните свойства на белия трън знаели и римляните.

В средновековна Европа лечебното растение се използвало широко при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. В Индия от векове белият трън намира широко приложение в хомеопатията и народната медицина.

През 60-те и 70-те години на ХХ в. белият трън станал обект на

повишен интерес от страна на медицинската наука.

Днес всестранното изучаване на това растение продължава, като изследователите откриват нови особености на химическия състав на неговите семена и определят перспективите за тяхното използване.

Биофлавоноидите, съдържащи се в белия трън, укрепват клетъчните мембрани на хепатоцитите, повишават способността на черния дроб за детоксикация, стимулират синтеза на белтъчини и процесите на регенерация, което води до възстановяване на чернодробните клетки.

Белият трън показва отлични резултати в лечението на различни чернодробни заболявания. Например при болните от хепатит С се нормализират лабораторните показатели, в това число и нивото на билирубина, черният дроб се смалява до нормални размери. Освен това белият трън защитава като профилактично средство неувредените клетки на черния дроб, повишавайки тяхната устойчивост към действието на различни токсини и инфекции. Той усилва образуването на жлъчен секрет и, стимулирайки активната дейност на жлъчния мехур, ускорява неговото отделяне, подобрява преработката на мазнините и усвояването на мастноразтворимите витамини, влияе положително на храносмилането, облекчава симптомите на дисбактериоза.

Всъщност, историята и практиката на използването на силимарина – комплекс от активни вещества, съдържащи се в екстракта от белия трън – представлява

щастлив пример за проникване на растителен препарат в съвременната официална фармакопея,

което, на свой ред, довело до щателно изучаване на неговата ефективност и безопасност в многобройни изследвания. Действително, при хронични възпалителни и токсико-метаболитни заболявания на черния дроб, силимаринът показва ефективност и безопасност, които превишават тези качества при лекарствата, получени чрез фармокологичен синтез.

Основни действащи вещества в белия трън са флавоноидите и флаволигнаните, алкалоидите и сапонините. Освен смес от флаволигнани, силимаринът съдържа също до 25% растително масло, известно количество протеини, витамин К, смоли, дъбилно вещество, тирамин, хистамин, микроелементи и др.

Първите научни доказателства за ефективността на силимарина като хепатопротектор били получени в цяла серия експерименти на лабораторни животни, в които дифузното поражение на черния дроб било моделирано с парацетамол, етанол, D-галактозамин и токсин от зелена мухоморка.

Благодарение на активното антиоксидантно действие

и способността да намалява активността на цитокините и медиаторите на възпалението, отговорни за възникване на чувство на слабост, мускулно напрежение, депресия, усещане за започваща болест, силимаринът може да се използва успешно в комбинирано лечение на синдрома на хроничната умора.

Белият трън има достойно място и в дерматологията за лечение на екземи, невродермит, псориазис, дерматити, витилиго - както външно, така и вътрешно. Екстрактът от това удивително растение лекува хранителна и контактна алергия, снижава нивото на „лошия” холестерол, лекува възпаления на женските органи и червата.

В качеството на биодобавка белият трън се препоръчва за употреба от хора, които живеят в екологично неблагоприятна обстановка, в която детоксикацията на организма придобива още по-голямо значение.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на "Лечител", може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

X