Напишете дума/думи за търсене

Най-ефектните цъфтящи растения

Проливните дъждове следвани от непоносими жеги мъчат не само растенията, но и градинарите. Всеки знае колко трудно е да се изчисти калта от обувките или колко усилия се изискват, за да се свърши работа в жегата.

Градинарстването не подлага само физическите ни качества на изпитание, но и силата на волята ни. Затова поне цветната градина трябва да изисква колкото може по-малко грижи, а в същото време да цъфти обилно и дълго, за да носи наслада и настроение.

Точно тук идва класацията на най-цъфтящите многогодишни цветя.

Хидрангеята има само един каприз

Почти никое растение не може да замести хидрангеята, когато става дума за трайност на цветовете, декоративен ефект на храста и скромни изисквания.

В зависимост от сорта можете да се радвате на красотата ѝ почти през целия топъл период от годината. Наред с очарованието на цветето идва и улеснението за градинарите, които я отглеждат.

Ако нямате хидрангея в двора си е време да се сдобиете с такава. Има доста богат избор в цветарските магазини и градинските центрове, а можете и сами да си вкорените от резник. Единственото, което трябва да съобразите е мястото на засаждане.

Цветето ще се радва на сутрешните слънчеви лъчи, но не и на жегата в следобедните часове. Обича почвата да бъде постоянно влажна и по възможност леко кисела.

Дневната лилия обича слънце

Хамерокалисите са едни от най-пленяващите цветя, които можем да отглеждаме в градината. Не искат нищо друго освен очи, които да ги гледат.

Е, естествено и работливи ръце, които да ги засадят.

Има толкова много сортове, цветове и форми, че е трудно да си избере човек само една.

Вече се намират и цъфнали растения в търговската мрежа и то на доста приемливи цени.

А може да се сдобиете с цветето и от някоя съседка. Само изчакайте до есента да прецъфти окончателно, и разделете коренището.

Дневната лилия може успешно да се отглежда и в саксия. Обича слънце и се справя добре при засушаване. Освен това наскоро разбрахме, че цветовете са ядливи.

Непета за цвят и аромат

Непетата е растение, с което все още не сме свикнали. Но това не я прави по-малко специална от останалите, напротив, заслужава повече внимание.

Тя е горд член на семейството на ментата, няма врагове и се отглежда изключително лесно. Листата ѝ сивеят загадъчно, а над тях през цялото лято синеят вълни от множество цветове.

Ето и още няколко хвалби по адрес на непетата. Има приятен аромат, не се напада от болести и неприятели, многогодишна е, достига максимум около 50 см височина. А най-важното е, че се справя еднакво добре на слънце или в по-сенчести условия, няма големи претенции към почвата или влагата в нея и цъфти без проблем от края на пролетта до есента. Наред с всичко изброено,непетата е и приятел на пчелите.

Чернооката и леко позабравена рудбекия

Жълтите венчелистчета, украсени контрастно с черно бижу в центъра нямат еквивалент. Рудбекията впечатлява отдалеч без съмнение. Слънчевите цветове се появвяват през лятото и продължават да радват окото чак до есента. Недостатък на растението са мъхестите листа и стъбла, които могат да раздразнят по-чувствителна кожа при допир.

Чернооката красавица може да се намери в градинските центрове в много варианти. Растенията варират по височина от 30 до 120 см, а цветовете могат да бъдат прости или кичести. Рудбекията предпочита слънчеви места с хубава почва. Останалото не е от голямо значение. За да цъфти по-продължително и обилно, се препоръчва редовно почистване на прецъфтелите цветове. Брашнестата мана може да се окаже проблем.

Хибискус - храст с огромни цветове

Това градинско цвете тепърва набира популярност у нас. Досега се смяташе, че няма да оцелее през нашите студени зими.

Е, вече знаем, че няма проблем и спокойно може да го засаждаме в градината.

Нужно е да подберете защитено от силни ветрове място с много слънчеви часове и плодородна почва. Ако се чувства добре, храстът ще достигне средна височина и ще цъфти през цялото лято с цветове в бяло, червено, розово или лилаво.

О, да не забравим най-важното - цветовете на този хибискус спокойно могат да да се объркат с летящи чинии, толкова са големи. Или по-точно - огромни са. Наистина!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X