Напишете дума/думи за търсене

България е на първо място по брой на жени в ИТ сектора

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой на жени в ИТ сектора. Нежният пол е над една трета от всички работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии у нас, предаде bTV.

Делът на жените в ИТ сектора у нас е двойно повече от средното за Съюза, показват данните на Евростат. Така страната ни заема първото място в класацията на работещите дами в индустрията, след нас е Литва, на дъното - Унгария.

Средното месечното възнаграждение в сектора е около 3800 лева, което е три пъти по-високо, от средното за страната.

От учител по английски език, Мария Динева се преквалифицира в Ай Ти специалист. Изкарва 6-месечен курс, след като е назначена като младши програмист.

„След като родих второто си дете, осъзнах, че работата ми като учител, ще ме натоварва твърде много, понякога се прибирах след 9, реших, че искам да имам време с децата си”, разкрива Мария Динева, която е открила ново поприще като програмист.

Искра Лумбева завършва електроинженерството, не вижда развитие и се преквалифицира в програмист.

„Не смятам, че има дамски и мъжки професии. Според мен, който казва, че не му пука за заплатата, малко си измисля, важно е. Аз поне за себе си не бих искала да уча и да се занимавам с нещо, което няма да ми осигури стандарта на живот, който бих искала да имам”, заявява програмистът Искра Лумбева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X