Напишете дума/думи за търсене

Червени боровинки срещу инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са едни от твърде неприятните заболявания, предизвикващи краен дискомфорт, ето защо желанието на страдащите от тях да се избавят възможно най-скоро от болестта е напълно естествено. Бързото лечение е важно също за предотвратяване на по-нататъшно развитие на инфекцията, която може да прерасне в по-сериозно заболяване.

Инфекциите на пикочните пътища се отнасят към най-разпространените инфекциозни заболявания при жените и са най-честата причина за инфекциозни усложнения на бременността.

Тези рецидивиращи инфекции оказват сериозно негативно влияние на здравето. Въпреки че антибиотиците, назначавани с профилактична цел, могат да помогнат за намаляване на рецидивите, все повече опасения предизвикват устойчивостта към антибиотиците, страничните ефекти и отсъствието на дългосрочна полза от лечението. Това кара учените да търсят нови средства и методи за борба с тези заболявания.

Канадски учени наскоро потвърдили антибактериалната активност на червената боровинка и нейните производни по отношение на възбудителите на инфекциите на пикочните пътища. Те обяснили по-пълно, отколкото в предишни изследвания, биологичния механизъм, водещ до този ефект и предложили да се използва биологичната активност на боровинката при производството на имплантируеми медицински устройства. Както смятат авторите, получените резултати са особено важни на фона на растящата устойчивост към антибиотиците на патогенните бактерии и нуждата от търсене на алтернативни методи за борба с тях.

Лечебните свойства на червената боровинка по отношение на болестите на бъбреците и пикочните пътища са известни от древността. Смятало се, че главна роля в този феномен играе повишената киселинност на боровинковия сок, но през март 2009 г. учени от Уорчестърския политехнически институт в Масачузетс изяснили, че съдържащите се в червената боровинка химически вещества проантоцианидини предотвратяват развитието на инфекции на пикочните пътища, пречейки на прикрепването на бактериите към стената на уретера. Въпреки това по какъв именно начин тя и нейните производни потискат активността на микроорганизмите, досега оставало неизвестно.

Изследователи от университета „Макгийл” в Монреал под ръководството на професор Натали Тюфенкджи експериментирали с прах от червената боровинка Vaccinium macrocarpon и бактерията Proteus mirabilis, често ставаща причина за усложнени инфекции на пикочните пътища.

В резултат било установено, че присъствието на прах от боровинка потиска подвижността на бактерията, нейната способност за създаване на бактериални асоциации и диференцияцията на роящите се бактериални клетки, т.е. блокира ключовия механизъм за разпространение на инфекцията. Освен това високите концентрации проантоцианидини, както се изяснило, инхибират експресията на гена, свързан с изработката от бактерията на уреаза – фермент, определящ вирулентността на щама.

Още едно изследване, проведено под ръководството на проф. Тюфенкджи, показало, че силиконов материал, обогатен с екстракт от червена боровинка, проявява биоактивни свойства, потискайки размножаването на два ключови патогена, отговорни за инфекциите на пикочните пътища - Proteus mirabilis и Escherichia coli. Откритият ефект, както предполагат изследователите, може да бъде използван в производството на имплантируеми медицински устройства, на първо място катетри, а така също в хранителната промишленост за профилактика на бактериалната колонизация на различни повърхности.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“ може да научите тук. Висококачествени финландски продукти, съдържащи екстракт от червена боровинка, може да намерите със специално НАМАЛНИЕ на shop.lechitel.bg или да поръчате на телефон 0885 922 821 до 11/08/2019.

X