Напишете дума/думи за търсене

Тв звезди на сцената на театър “София”

В театър “София” новият сезон започва на 18 септември с представлението на Николай Поляков по две американски пиеси - “Олд Сейбрук” от Уди Алън и “Последният страстен любовник” от Нийл Саймън.

В театър “София” новият сезон започва на 18 септември с представлението на Николай Поляков по две американски пиеси - “Олд Сейбрук” от Уди Алън и “Последният страстен любовник” от Нийл Саймън. И двамата автори са звездни имена на територията на комедията. Предлагат завързани интриги и добре изявени образи. Така че за актьорите е сладко да представят тези образи. Поляков на тази сцена направи няколко спектакъла (“Тирамису” и “Анна Каренина” ), приети на ниво майсторско, с многобройна публика и отлични коментари. Лилия Маравиля придава европейско настроение на балканските нрави в спектакъла по “Госпожа министерша” от Бранислав Нушич, сръбския аналог на нашия Алеко Константинов и “Бай Ганьо”. Режисьор е Недялко Делчев, известен с елегантнто си отношение към текстовете и сцената, необичащ крайностите. В постановката са включени Дария Симеонова/Лора Мутишева, Румен Троев, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Симона Халачева, Росен Белов, Мартин Димитров, Юли Малинов, Петя Силянова, Невена Калудова, Йорданка Любенова, Николай Димитров, Ириней Константинов.

Също като другите представления, които в този театър продължават да привличат публика и демонстрират добрата инвестиция, “Госпожа министершата” се играе вече шеста година (на 19.9.). На 20.9. е едно представление, което - като ревю - изкарва на сцената красивите момичета на театър “София”.

Седем години се играе пиесата “Тирамису” на полякинята Йоанна Овшанко - единствената ѝ творба за театър, но с нея тя улучва шестицата. Понеже е работила като рекламен агент, тя познава добре чувствата и амбициите на младите жени в тази професия. И Неда Спасова, Дария Симеонова, Снежана Макавеева, Силвия Петкова, Луиза Григорова, Мила Банчева, Лора Мутишева и Лилия Маравиля потъват в живота на жени, които залагат себе си, за да успеят в целите си, често за сметка на личния си живот. От премиерата на този спектакъл през 2012 г. до днес някои от актрисите се омъжиха, други родиха и излязоха в отпуск по майчинство, после се върнаха, за да се появят на тв екрана в най-гледаните сериали и да натрупат популярност, каквато сцената не може да им даде. Постановчик на това бижу от афиша на трупата е Николай Поляков.

Недялко Делчев е режисьор на финалната премиера от миналия сезон - “Съгласие” от британката Нина Рейн, която показва компромисите и тревогите на преуспели хора от средната класа. Сякаш всеки успех в този социален контекст изисква жертва на любов. На сцената са Мартин Гяуров, Неда Спасова, Росен Белов, Силвия Петкова, Мартин Димитров, Ирина Митева, Невена Калудова (на 24.9. ).

Френският комедиограф Ерик Еманюел Шмид е автор на “Развратникът” с представление на 25.9. Интелектуалният хумор е паснал на режисьора Стоян Радев, който представя по елегантен начин разминаването между теоретичните постройки за любовта и половете, защитавани от френския философ Дидро, и реалния живот. Представлението е интересно и с голямата роля на Ириней Константинов, сигурно смутила журитата на националните награди така, че те останаха безмълвни. Участват Лилия Маравиля, Петя Силянова, Симона Халачева, София Маринкова, Стефан Кондров.

Пламен Марков режисира “Нощта на 16-ти януари” от световноизвестната Айн Ранд. Криминално следствие се пренася в съдбната зала, където заседателите са зрители от публиката. Историята е толкова поглъщаща, че в сайта на театъра зрители искат да видят резултатите от всички гласувания на съдебните заседатели, наричайки представлението “интересен социален експеримент” (играе се на 26.9.). На 27.9. е последното представление за възрастни, “Алонсо” от австриеца Щефан Фьогел. Лилия Маравиля, Стефания Колева, Ириней Константинов и Пламен Манасиев разиграват игричките между две семейства под режисьорската палка на Марий Росен. В септемврийския афиш участват и три представления за деца - “Пипи” (21.9); “Роня, дъщерята на разбойника” (28.9). и “Питър Пан; (29.9).

Театърът започва репетициите на първата постановка за новия сезон - “Вечерята” от Херман Кох. Това е заглавието на роман от най-превеждания холандски писател, излязъл и у нас. Драматизацията и режисурата са на Пламен Марков. Темата са отношенията между родители и деца, проследени на вечерята на двама братя и техните съпруги, обсъждащи злото и доброто на синовете им, забъркани в престъпление. Режисьорът е избрал екипа: Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев и студенти от НАТФИЗ“Кр. Сарафов”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X