Напишете дума/думи за търсене

На почивка в Банско - кои забележителности да посетим

Банско е един от най-известните курорти у нас, който всяка година е посещаван от множество български и чуждестранни туристи. Добрите условия за каране на ски и други зимни спортове са сред главните причини за посещение на града. Ако не сте фенове на екстремните дисциплини, това далеч не означава, че Банско няма да ви впечатли. В района са разположени редица природни красоти, а също и множество знакови места, свързани с българската история и култура. Ако сте планирали почивка в Банско, в тази статия сме подбрали едни от забележителностите, които трябва да посетите. Вижте кои са те.

1. Църквата "Св. Троица"

Църквата "Св. Троица" е един от символите на Банско. Непременно ви съветваме да я посетите. Тя се намира в централната част на планинското градче, в близост до още една забележителност - къщата музей на Неофит Рилски. Църквата си струва да се посети не само заради забележителната й архитектура, но и заради интересната история около създаването й. Тя е осветена през 1835 г., когато българската държава е под владението на Османската империя. Заради религиозните различния строенето на църкви е ставало единствено със специално разрешение от султана, което не се е получавало лесно. Тогава е имало изискване храмове да се строят само върху места, където преди това е имало църкви. Местните жители събират дарения и измислят план как да получат разрешението. Лазар Герман - тогава кмет на българската община, нарежда да заровят кръст на мястото, определено за строежа. След това той го изкопава и го представя като доказателство, че там преди е имало църква. Така разрешението е дадено и "Св. Троица" е построена.

2. Байкушевата мура

Байкушевата мура е още една забележителност около Банско, която си струва да посетите. По всяка вероятност сте чували за нея, тъй като черната мура е едно от най-известните дървета в България. Славата й се дължи на това, че тя е най-старото иглолистно дърво у нас. Открита е в края на XIX в. от лесовъда Костадин Байкушев, чието име всъщност носи. Възрастта на дървото е повече от 1300 години, което означава, че Байкушевата мура е почти толкова стара, колкото и българската държава. Размерите и са наистина внушителни - висока е 26 метра и обиколката на стъблото е почти 8 метра. Впечатляващо!

3. Добринище - перлата на Пирин

Само на 6 километра от Банско се намира още един курорт, който също успешно привлича туристическия интерес в последните години. Това е Добринище. Той е известен най-вече с горещите си минерални извори, които имат лечебни свойства. Освен това Добринище е много по-спокойно от Банско, а природата и чистият въздух ще ви омагьосат. Ако искате да избягате от големите тълпи от туристи и търсите луксозен хотел до Банско, изберете Ruskovets Thermal Spa & Ski Resort, където ще се насладите на приятна обстановка, релаксиращи спа процедури и отлично обслужване.

4. Връх Вихрен

За любителите на почивката сред природата препоръчваме да изкачат връх Вихрен. С внушителните си 2914 м. височина Вихрен е най-високият връх в Пирин и втори в България, след Мусала. До средата на миналия век носи името Елтепе, което означава “ връх на бурите”. Има няколко различни маршрута, които водят до върха, като най-добре е да го изкачите през летния сезон, когато метеорологичните условия са най-благоприятни. Насладете се на спиращи дъха гледки и добавете още един покорен връх в личните ви постижения.

Това бяха едни от най-атрактивните забележителности в Банско и района. Както може да забележите, има много интересни места, които може да посетите. Така че време е да планирате следващата почивка в Банско.

X