Напишете дума/думи за търсене

Подходящо време за смяна на тапети - съвети от Mr Bricolage

Кога е най-подходящо да сменим старите тапети

Тапетите са най-често използваният метод за декориране на стените и може да се нарече и най-ефективният метод за цялостно освежаване на едно помещение. За жалост, рано или късно слънчевата светлина в стаята води до тяхното изгаряне или започват да се появяват признаци на отлепяне от стените. Възможно е да ти омръзнат техните нюанси, или просто имаш нужда от промяна на обстановката. Каквато и да е причината, резултатът е ясен – желаеш да ги смениш с нови.

Как се свалят стари тапети

Правилното лепене на нови тапети изисква адекватно премахване на стария слой такива. Този процес става изключително лесен, ако те са влажни. Така че намокри усърдно старите ленти, изчакай ги добре да попият влагата и се въоръжи с шпакла, с която да ги свалиш.

Въпреки този хитър трик понякога има нужда от малко повече усилия. В случаите, когато стената отдолу е панел или гипс , с шпаклата може да се пробие малка дупка, от която да почнеш да къртиш горния слой от покритието заедно с останалите стари тапети по него.

Ако тези варианти ти се струват прекалено трудоемки, винаги може просто да нанесеш слой боя върху старите си тапетни ленти. Така не само ще спестиш време и пари, но и мъки от свалянето на стария слой от стената.

Подготовка за лепене

Преди лепенето на ново покритие се увери, че стената е напълно гладка, така че крайният резултат да е оптимален. Препоръчително да ремонтираш всякакви повреди по стените като дупки от винтове, пукнатини, петна от влага, както и да отстраниш останало лепило или друго замърсяване. Стъпка по стъпка:

1. Почисти добре зоната, върху която ще лепиш.

2. Запълни пукнатините и фугите по основата с шпакловъчна паста. При наличие на мухъл използвай специален антимухъл препарат.

3. Шпакловай, за да получиш гладка и фина основа без неравности.

4. Изчакай да изсъхне.

5. Изшкури за гладка повърхност.

Ако тапетите са винилови, лепилото се нанася върху самата лента. То е със специален състав, предпазващ стенните покрития от появата на гъбички. Техният поливинилхлориден слой и хартиената или флис основа под него правят лентите устойчиви на миене и слънчева светлина. Издържат на третиране с почистващи препарати и не отделят вредни за здравето вещества под въздействието на стайната температура.

Съвети за избор

Голям хит на пазара са виниловите тапети. Те имат поливинилхлориден слой и хартиената или флис основа, които правят лентите устойчиви на миене и слънчева светлина. Бонус е и че не отделят вредни за здравето вещества под въздействието на стайната температура и спокойно може да ги третираш с почистващи препарати. Това ги прави перфектен избор за баня или детски стаи.

Процесът им на лепене е бърз и удобен, защото лепилото се нанася върху самата лента, а не върху стената, и съставът му предпазва стенните покрития от появата на гъбички. Единствените затруднения при тях са свързани с избора на подходяща шарка, тъй като техният каталог от десените е толкова качествен и разнообразен, че ще трудно да избереш само един вариант. Ако все пак искаш да си в крак с тенденциите, предлагаме следните стилове:

Флоралните щампи се завърнаха в интериора по един изискан начин. Поставени на една акцентна стена, те създават успокояваща атмосфера в помещението. Принтовете може да бъдат не само с цветя, но и с различна растителност – клонки, листа и др. Те успешно контрират сивите зимни нюанси и внасят живот във всяко помещение.

Геометричните мотиви са с модерни и чисти линии. Добавят измерение и стил във всяко помещение, независимо дали говорим за спални, холове, коридори и дори библиотеки.

Релефните текстури предлагат лесен начин да постигнеш различни 3d и анимирани ефекти на покритие на стените. Един от най-популярните видове такива тапети са тухлите. Други особено актуални текстури за стени са лен, мазилка, бетон, които придават съвременен и стилен вид на всяко помещение, но са особено подходящ избор, ако искаш да придадеш по-стилен вид на своята кухня.

X