Напишете дума/думи за търсене

Веселин Плачков: С Мариана спазваме законите на семейството

Талантът на актьора Веселин Плачков държи графика му пълен с ангажименти. Той ту трябва да ходи на снимки за новия сериал на Нова тв “Пътят на честта”, ту да намира време за репетиции в театъра, тъй като премиерата на “Търновската царица”, в която си партнира с Елена Петрова, е на 15 ноември в Нов театър НДК, а и да не загърбва половинката си Мариана Попова и семейството им.

“Имаме две дъщери, които живеят с нас тук. Другата ми дъщеря е в Англия с майка си. Мариана подготвя албум, аз снимам сериала, играя в 3 пиеси, едната от които ще бъде премиерна. Отделно имаме чисто битови разправии във всекидневието. Въобще в момента не ни е до темата за сватба. Ние се обичаме и уважаваме, стоим плътно един до друг. Това ни крепи”, казва Плачков.

Двамата спазват законите на семейството си. “Не моите - на Веско Плачков, и не тези на Мариана Попова. Аз не съм деспотът, който се прибира вкъщи и му носят чехлите, нито тя е префърцунената певица, която няма да ми сготви или помогне. Даже въпросите на повечето колеги са: “Ама защо сте винаги заедно?”. Като съм на турне,

Мариана се грижи за костюмите ми, къде ще спим, дали съм се нахранил,

да съм концентриран, вдига ми телефона, поддържа фейсбук страницата ми и всякакви такива неща. Тя, като е на концерт, аз тичам, возя я в колата, нося ѝ микрофона, гледам да я подсигуря. Всеки се грижи за другия, това е семейството и това е хубавото и двамата да сме творци”, казва Плачков.

Въпреки всички неща в графика му той някак успява да намери баланс, защото пресъздава пълнокръвно героя си Киро Християнина в “Пътят на честта”, който се излъчва от понеделник до сряда по Нова тв от 22 ч. Влиза в ролята на бивша мутра от 90-те, която е събирателен образ на подземния свят, служещ си с незаконни средства, с изнудване и с манипулация, за да съсипе един честен бизнес.

“Той е доста обран човек откъм емоции. Много е различен, аз не съм такъв - интровертен, вглъбен чак до маниакалност на моменти. Странна птица е... Такива хора спрямо живота, който водят, изпадат в различни състояния. За да приемеш толкова агресия и атаки срещу себе си за нещо нормално и резонно, трябва друга настройка на психофизиката на човек. Подобни хора трудно можеш да ги разклатиш”, казва Плачков. “Всеки, колкото и безскрупулен да е, има някаква съвест - вътрешен барометър, който трябва да прескача на моменти, и да оправдава други свои действия за себе си, не за хората”, допълва той. За Киро Християнина това е религията.

Сериалът засяга теми като корупцията сред чиновниците и погазването на природните паркове. “Много ми харесва кастингът, който са направили и продуценти, и режисьори.

Страхотни актьори изиграха въпросните чиновници,

защото го направиха по най-мижитурския и най-дребнавия начин. Точно така изглеждат в очите ми такива корумпирани плазмодии, които си играят с нещо, което не е наше. Как ще ми каже някой: “Тази земя е моя”. Тя е на всички ни. Нямаш право да разрушаваш нещо, което е създала природата. То тя ще се погрижи. Бил съм охрана на природен парк и години наред съм бил хижар. Знам как там има едни сгради и пътища, които природата лека-полека “изяжда”. Ако спрем да строим по тая земя, природата ще си върне равновесието, и то не благодарение на нас”, казва актьорът.

За него Българското Черноморие е едно от най-красивите. “Ние сме превърнали морето в канализационна шахта, в която изсипваме всичко, и всичко е застроено - един бетонов рай, и то лошо изпълнен. Това е благодарение на точно такива като Киро Християнина, които безкомпромисно мачкат. Радвам се, че е показано в сериала, много хора ще се познаят там”, казва актьорът.

Той участва в местните избори тази година като кандидат за общински съветник за родния си град Плевен. Не е избран, защото не успява да присъства на срещите с гражданите. Основната причина за това били снимките на сериала, които отнемат много от времето му. “Аз знам къде ми е силата и с какво мога да се справя. Не съм се и надявал да стане, не съм хвърлял труд, просто нямаше как. Толкова активни хора в тези кампании и толкова пасивни във всекидневието. Да си активен 1 месец, а после 4 години не, е долнопробна форма на лицемерие, и то отявлена”, смята актьорът. “Все още имам някаква вяра, че някой някъде успява да спечели нещо честно, но всичко масово купува и продава гласове. За съжаление, не може да се докаже. Толкова ми е омерзително.

Това са много такива Киро Християнчовци,

които казват: “Ние ще спечелим тази битка”. Коя битка бе, глупак? Битка с кого водиш, с някой събрат българин ли? Да спечелиш европроект ли, или да погалиш егото си, че имаш някаква служба”, допълва Плачков.

Неговата сила е другаде. Той много пъти се е срещал с ученици да си говорят за националните герои. “С това мога да бъда полезен”, казва актьорът. Преди време в Плевен върнал една позабравена форма - кръжока. “Възпитавах безплатно деца съвместно с Регионалната библиотека. Учех ги, както ни учеха нас в първи курс в НАТФИЗ. Избирахме си откъси с тях не за да стават актьори, а да знаят какво е ходенето на театър. В един момент казвам: “Хайде, сега ще правим откъси по Валери Петров. Ето ви безплатни читателски карти. Те се качват в библиотеката и си взимат всичко на Валери Петров. Изчитат го, за да си изберат. Беше същото със Станислав Стратиев, с Шекспир, с различни драматурзи. Вкарах им едно чувство на уважение, обяснявах им какъв престиж е да се качиш на сцената, в смисъл да те пуснат там, където нямаш право да бъдеш. Давах им за пример моите баба и дядо, които идваха тогава да ме гледат в театъра. Дядо, Бог да го прости, беше с новото бомбе, с новия бастун, с по-хубавия костюм, баба също бе добре облечена. Идват, гледат представление, а после отиват да изпият по един сок, защото е празник. Те са излезли, гледали са пиеса и я обсъждат, а не минават оттам с телефончетата да ми зададат въпроса: “Дълга ли е пиесата, че аз нямам много време”. Ми не идвай. То не е за мен, а за теб”, казва актьорът.

Актьорът играе мутра от 90-те в сериала “Пътят на честта”
Актьорът играе мутра от 90-те в сериала “Пътят на честта”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X