Напишете дума/думи за търсене

Знаем ли всичко за детския имунитет

Документалната поредица “Здраво дете” посвещава своя втори епизод на детския имунитет. Във филма “Имунитетът” говорят както специалисти, така и родители, които подхождат към темата от личен опит и разказват собствените си, частни преживявания. Така имунитетът е представен едновременно като “система от защитно-приспособителни реакции на организма” (д-р Райна Томова) и “това, което пази човек от болести, срещани по нехигиенични места” (Ники, 8 год. - на снимката горе).

След убедителната премиера през ноември на пилотния епизод “Новороденото”, излъчен в София, Варна, Русе, Плевен и Велико Търново, поредицата “Здраво дете” ни предлага да погледнем спокойно, разумно и от различни перспективи към така актуалния за сезона и изобщо въпрос - възможен ли е силният детски имунитет и как да помогнем на децата ни да го изградят?

Доц. Снежина Михайлова
Доц. Снежина Михайлова
Каква е разликата между детския имунитет и този на възрастните? Какво се случва с имунитета на децата с излизането им от стерилната майчина среда и през първите години от живота? Как в детските години да се справим с един от основните причинители на имунния срив - стресът? Освен дискусионното представяне на тези и още въпроси, които всеки родител си задава без непременно да намира задоволителен отговор, филмът “Имунитетът” прави бърз, лесен и разумен преглед на факторите за здравия детски имунитет, в чиято ефективност сме единодушни, но често пренебрегваме - любовта и грижата на родителите, сънят, храненето. Спортът.

“Едно дете се справя с инфекциите, когато е обичано и спокойно”.

“Имунната система се нуждае от сигурен ритъм”.

“Връзката майка-дете може како да носи здраве, така и да разболява.”

Кога да дадем на децата си свободата да бъдат самостоятелни и как да се учим на спокойствие в името на тяхното здраве? Без да назидава, “Имунитетът” дава кратки и напълно обикновени съвети за постигането на баланс в осъзнатото изграждане на детския имунитет.

Д-р Райна Томова
Д-р Райна Томова
Документалният филм е с участието на родители и медицинските специлисти, които споделят своя ценен опит:
Доц. Снежина Михайлова, имунолог, УМБАЛ "Александровска"
Д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия
Д-р Ванушка Маркова, педиатър, ДКЦ "Вита"
Милена Манова, психотерапевт, Институт по позитивна психотерапия

Милена Манова, психотерапевт
Милена Манова, психотерапевт
Д-р Ванушка Маркова
Д-р Ванушка Маркова
Прожекцията на “Имунитетът” - естествен и придобит, пасивен и активен, е на 5 декември, в Cine Grand, Sofia Park Center (София Парк Център), от 10.30 ч. Може да се присъедините към събитието тук. Входът е свободен, с предварително записване.

Епизод 1 от “Здраво дете” - “Новороденото”, може да гледате тук.

Бебе Георги
Бебе Георги

Идеята за поредицата документални филми “Здраво дете”, фокусирани върху пълноценното отглеждане на детето и неговата връзка със семейната среда, се ражда от създателите на информационния портал zdravodete.bg и списание “Здраво дете”. Дългогодишният опит да информира българските семейства за здравето на техните деца, дава на екипа им и отправна точка в новия филмов проект.

Документалната поредица "Здраво дете" е режисирана от Петър Вълчев и неговия екип от EQUAL films, които работят активно с едни от най-големите родителски организации у нас.

Това е първият по рода си филмов проект в България.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X