Напишете дума/думи за търсене

10 000 лева за София и Павел, които съживяват традицията на бащината таханджийница

Преди броени дни стана ясно, че София Пейчева и Павел Тръндев са големите победители в третото издание на "Академия за местни предприемачи", част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, която се осъществява с подкрепата на „Филип Морис България” ЕООД. В своя проект София и Павел възраждат стара традиция в производството на тахан, създавайки „течен шоколад”, богат на минерали. Семейната традиция идва от баща им – Атанас, чието желание да произвежда полезната храна се заражда наново у неговите деца и те се връщат в родния град, за да направят тахана част от трапезата на хората от целия регион.

Наградата от 10 000 лв. за семейната таханджийница бе връчена от Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (на снимката горе). „Всеки един от присъстващите заслужава награда в „Академия за местни предприемачи”. Познавам усърдието и амбицията на всички тези млади хора, които искат да съживят населените места, в които живеят и да вдъхновят връстниците и съгражданите си”, подчерта той, връчвайки голямата награда на развълнувания екип.

Поощрителни награди от по 5 000 лева получиха още три проекта в малки населени места в тютюнопроизводителните региони, където се провежда програмата. Първият е „Цветята на Камен” – стартиращ бизнес за производство и продажба на цветя, създаден от Камен Бакърджиев от село Орешник, който ще инвестира наградата в закупуване на луковици, отопление за оранжерии и увеличаване на производството.

Илияна Петрова и Никифор Никифоров от Благоевград спечелиха одобрението на журито, както и втората поощрителна награда със своя проект „Старсийдс” – натурална козметика за лице и тяло, който отразява любовта на екипа към природата и здравословния начин на живот. С парите ще започне сертифицирането на първите им продукти.

А третият проект с поощрителна награда е на Симона Тодорова и Виктор Бастунов, създатели на сладкарница "Sprinkles", която се намира в град Разлог. Те приеха наградата от 5 000 лв. с радост и веднага споделиха плановете си да ги инвестират в машина за темпериране на шоколад.

Награждаването на победителите се състоя на 30-ти януари след представяне на всеки от финалистите пред авторитетно жури. От всички 50 кандидати 31 бяха допуснати до онлайн събеседване, а 14 екипа бяха избрани да участват в обучения и подкрепяща програма. 13 екипа се изправиха пред журито в състав Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМПС, д-р Камен Колев, съветник на Председателя на УС на Българска стопанска камара, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, Михаил Дюзев, водещ в „Дарик радио“, Мартина Георгиева, ръководител бизнес кредитиране и международни проекти в СИС Кредит, Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Бикоуз“ и Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във "Филип Морис България".

„Ние от "Филип Морис" подкрепяме програмата „Забавно лято, грижовна есен“ за пета поредна година и виждаме, че във всяка част има смисъл. Участниците в „Академия местни предприемачи“ и достигналите до финала проекти ни вдъхновяват да вложим всички усилия, за да насърчаване на хората с идеи и желание за работа в малките населени места да се развиват и да изграждат по-добра среда там, където живеят!” – сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във "Филип Морис България" минути преди официалната церемония по награждаването.

Към присъстващите с приветствени думи се обърна и Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Бикоуз“. Тя припомни, че за годините, в които се провежда "Академия за местни предприемачи" интересът сред младите и предприемчивите в районите на програмата постоянно расте, финансово подкрепените проекти са вече 10 с над 70 000 лева, а всички участници получават обучение и менторска подкрепа.

На всички участници бяха раздадени сертификати за участие, а водещ на церемонията бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев. Победителите празнуваха с чаша шампанско, а коктейлът бе подготвен от победителите в Rinker Youth Challenge – 2019 – социално предприятие „Благичка – кухня с кауза”.

„Академията за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности „Забавно лято, грижовна есен“ и се осъществява от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към фондация „Бикоуз“ с финансовата подкрепа на "Филип Морис България". Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци – без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели. Условието бе да са в началото на своята идея за стартиране на местен бизнес и да го осъществяват на територията на четирите области – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X