Напишете дума/думи за търсене

Гергана Николаева, която доказва, че всеки може и трябва да пее

Оперната прима Гергана Николаева е от онези жени, които веднага биват забелязани, където и да се появят. Наречето го енигма, харизма, талант… Каквото и да е „то“, тя го притежава, както притежава дръзновението да събере класическа и попмузика в своя кросовър албум Pop meets Classic, да бъде номинирана за “Жена на десетилетието“, а преди месец да стартира и музикалния формат „Всеки може да пее… с Гергана Николаева“.

В първото издание на проекта представители на културния и бизнеселит в България се обучаваха в рамките на месец във вокална техника и сценично поведение от Гергана Николаева, за да покажат уменията си в атрактивен, финален концерт. Събитието бе в подкрепа на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

Гергана, сигурно всички това те питат, но дай своя отговор и за mila.bg. Наистина ли всеки може да пее?
- Разбира се, че всеки може да пее. Някой по-добре, друг не чак толкова. Не бива да позволяваме комплекси или неувереност да попречат на едно от най-големите удоволствия в живота - това да усетиш ритъма, мелодията и да я интерпретираш с гласа и душата си.

Не криеш, че първо си сънувала идеята и после си преминала към действие. Често ли имаш подобни пророчески сънища?
- Да, така е! Сънувам доста и много от сънищата ми се превръщат в реалност. И освен всичко вярвам, че наяве сме способни да проектираме желанията си в бъдещето и след време да ги материализираме. Човешката природа крие изключително много възможности, които ние, хората, често не използваме. Както се получава и с пеенето. Всеки може и трябва да пее. Смятам, че не трябва да си слагаме ограничения. Всички знаем поговорката „Който пее, зло не мисли!“

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на първото издание на формата?
- Форматът като цяло е едно огромно предизвикателство. Подхождам индивидуално към всеки от участниците и наистина мога да кажа, че не е лесно, и то само за месец, да се изгради пътят на артиста до сцената и неповторимото изживяване на самата сцена. Психологическата подготовка преди участието е също толкова сериозна и не по-лесна от всичко останало.
Участниците от пилотното издание на “Всеки може да пее... с Гергана Николаева” са лидери в професиите си, авторитети в своята област. 
Всички те загърбиха егото и суетата си, станаха ученици за месец и след това бяха блестящи на сцената.

А как и кога започна твоя флирт с музиката? Имаш ли спомен, случка, които те насочиха по пътя на нотите?


- (усмихва се) Това не беше флирт, а сериозна връзка, която започна, когато бях 9-10-годишна. Приеха ме в „Детския радиохор“, с който 10 години концертирах в България и чужбина. Там мина детството ми. Беше незабравим период, изпълнен с красива музика и добри приятели.

Ти не изглеждаш като типичната оперна певица. Как поддържаш форма?
- Има прекрасни дами сред оперните певици. Мисля, че в 21 век повечето хора се стремим да живеем здравословно и да се храним правилно. Здраво тяло - здрав дух.

А имаш ли план Б за живота си, ако в един момент се окаже, че „певица къща не храни“?
- Бих казала, че съм с голямо въображение и никога не оставам без работа. Случвало се е в годините да спирам да пея, но никога не съм спирала да се развивам. Бързо се адаптирам и не ме е страх да сменя попрището. Когато човек работи нещо с желание, тогава няма как да не е успешен.

Нали не издавам тайна като кажа, че съвсем скоро ще излезе твоя книга със стихове, комбинирана с рецепти на Лео Бианки? Разкажи повече за тази идея!
- Вече не е тайна. Много се говори вече за книгата. Книгата е със заглавие “Събудих се и беше утре”. Отново по най-нестандартния начин срещам любов с вкусна храна. Красивите думи в книгата са инспирирани от любовта ми към моя партньор в живота - Васил, който не спира да ме вдъхновява. Щастлива съм, че редактор на книгата е голямата Маргарита Петкова. За мен това е изключителна чест.
И както често обичам да казвам, отново е много важен балансът между даване и получаване - и с тази книга ние подкрепяме сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. През 2013 г. Десислава Атанасова (министър на здравеопазването), открива център за социална рехабилитация и интеграция, който се посещава от деца, които се лекуват от рак, и такива, които вече са приключили лечението си. Намира се в болница ИСУЛ. Психолози, арт-терапевти и педагози помагат на децата да се откъснат от болничната обстановка, да поиграят с приятели, да рисуват, да пеят, да се смеят и да учат.
Освен работата в центъра сдружението организира за децата летни лагери и спортни състезания, както и участие в световните „Игри за победители“ в Москва.
В средата на тази година ще бъде завършен и ще приеме първите си посетители първият в България и на Балканите възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания. Намира се на 40 км. от София, в землището на с. Опицвет. Той ще се посещава от деца и техните семейства от цяла България, лекувани и в трите клиники в България – София, Пловдив и Варна.

Накъде водят сега твоите планове, действия и мечти?


- Отново към “Всеки може да пее... с Гергана Николаева” .
Екипът на проекта е голям и е от най-изявените професионалисти в шоубизнеса. Всички сме много радостни, когато в очите на участниците виждаме недокоснато до момента от тях щастие. И това ни кара да продължаваме.

А през месец май, живот и здраве, ще вляза в ролята на Фльор дьо Лис от Парижката Света Богородица, за операта в Стара Загора.

И на финала ще споделиш ли кои са стихиите, които владеят живота ти?
- Най-голямата стихия е любовта! Тя е най-важният двигател в нашия живот. Неслучайно децата се раждат от любов. Тя е създаване! Тя е живот! Тя е многопластова, колоритна, разнородна и много красива. Аз съм щастливка, защото я изпитвам във всичките й форми, видове и размери.
Майчината любов e голяма стихия за мен. Тя ме е научила да съм силна и изпълнена с много вяра. За една истинска майка няма непостижими неща.


Любовта с партньора ми е много силна, вдъхновяваща, красива, създаваща! С годините идва и голям синхрон.
Към родителите ми любовта расте ежедневно и е придружена с онази голяма благодарност за ВСИЧКО.
А за любовта към кучетата ми мога да говоря дълго. Тя е най-чистата взаимна връзка.
Аз съм щастливка!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X